Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> podbij, grosik, moralność
zegarek84
post 3.03.2009, 01:04:19
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

biznes is biznes ;p - ok, wielu się zgodzi że raczej tam są fałszywe konta - a nawet jeśli nie to nieważne... nawet w regulaminie podbij pisze, że można zakupić tylko 5 przedmiotów w ciągu miesiąca ;p

choć o serwisach słyszałem dawno to jakooś dziś na nie trafiłem i zastanawia mnie jedno - dane pobierane przez AJAX łatwo "podejrzeć" i jak tu się ma moralność jeśli napisało by się "lepszy" automat podbijający ceny?questionmark.gif - no wiadomo, że główny dochód tych serwisów i im podobnych nie jest sprzedaż tylko hazard, jak się przyglądałem to te udostępniane automaty z "podbij" bodajże działają z js i wiekszość podbija aż 1-2s przed końcem... trochu za dużo wypiłem i wiem, że nie da się przeskoczyć automatu php jeśli serwis "podbij" za bardzo oszukuje ale banalnie da się napisać dużo lepszy automat który w zasadzie by obserwował aukcję i w odpowiednim momencie dopiero sie próbował wstrzelić - dodatkowo można otworzyć taki automat wielopotokowo (nie sprawdzałem jeszcze podbić więc nie wiem czy można podbić samego siebie bo jeśli można to trochu "kiszka" bo trzeba minimalizować czas ^^)

i skoro można kożystać z automatów podbijających dostępnych na serwisie to jak się ma moralność i prawo urzycia własnego automatu?questionmark.gif? - chyba sporo osób już parsowało stronę i widziałem na innych stronach wątki o tym i teraz treść jest podmieniana w js samo odliczanie ^^ - nie wiem czemu od tak piszę - chybam za bardzo "wstawiony" ;p

[PS] zastanawia mnie jeszcze jedno - widziałem coś podobnego w jakimś komentarzu na jakimś serwisie ale było to dla automatu i dla różnych "nicków" - co prawda to co widzę jest łatwe do uzyskania gdyż sam coś podobnego robiłem na niektórych gierkach z "pół automatu" co niwelowało nawet wolne łącze internetowe i z tego co teraz widzę to da się samego siebie podbić - jednak kto w zakładkach by specjalnie otwierał stronę żeby podbić samego siebie?? - co najlepsze nie było to podbicie z "normalnego z serwisu" automatu tylko zwykłe podbicie przed północą z tego samego nicku ale 3 razy w ciągu sekundy....

Kod
    [1] => stdClass Object
        (
            [status] => 5
            [bids] => Array
                (
                    [0] => stdClass Object
                        (
                            [price] => 48,90 zł
                            [type] => Podbicie
                            [name] => angie28
                            [time] => 02 mar 2009 23:59:59.91
                        )

[1] => stdClass Object
                        (
                            [price] => 48,89 zł
                            [type] => Podbicie
                            [name] => cichysm
                            [time] => 02 mar 2009 23:59:56.21
                        )

[2] => stdClass Object
                        (
                            [price] => 48,88 zł
                            [type] => Podbicie
                            [name] => angie28
                            [time] => 02 mar 2009 23:59:53.92
                        )

[3] => stdClass Object
                        (
                            [price] => 48,87 zł
                            [type] => Podbicie
                            [name] => angie28
                            [time] => 02 mar 2009 23:59:53.60
                        )

[4] => stdClass Object
                        (
                            [price] => 48,86 zł
                            [type] => Podbicie
                            [name] => angie28
                            [time] => 02 mar 2009 23:59:53.24
                        )

)

[price] => 48,90 zł
            [time] => 00:00:03
            [id] => 4665
            [leader] => angie28
        )

i w dodatku zakończenie tuż przed pałzą zakończone ^^ - tzn tuz przed północą ^^ - te dane można bardzo prosto pobrać -nawet szkoda pisać jak ;p

swoją droga pusciłem to w pętli i dane takie można pobierać na dosyć przyzwoitym łączu poniżej 0.11s - puszczając to wielopotokowo można częściej nawet ale to trochu zbyt dziwne by tak wiele osób ożystało z własnych automatów i to się pokrywało z inymi wypowiedziami na blogach ^^

swoją drogą czy jest jakieś prawne uregulowanie, np. jeśli gromadziło by się dane na temat licytowanych przedmiotów oraz czasów licytacji, to np udowodnić powiązania np. "fikcyjnych" graczy z podbij?? - tzn np gromadzić dane i wykazać nawet spory zakóp danej osoby - jak coś jeśli jednak multum podbić to do fiskusa skąd miała na to aż tyle kasy ^^ ;D - wiem, że trochu chamskie ale chamskie też jest takie wykożystywanie ludzi ;/ - gdyby dowody były konkretne to do bazy urzytkowników serwis później musiałby udstępnić danych odpowiedniemu organowi bodajrze... questionmark.gif

sorki za te rozważania i pewnie nikt nie przeczyta ;p - tak to bywa jak się jest czasem wstawionym ;p - ps - jak widzę że nikt nie czyta to wiem że nikt mnie nie uprzedzi dlatego nie kożystam z opcji edytuj ;p

--------------------
Jeśli twoja ręka rusza do przodu powstrzymaj swój gniew; gdy wyprzedza cię twój gniew - wycofaj rękę.

Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 19.07.2025 - 10:19