![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 103 Pomógł: 0 Dołączył: 9.01.2004 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witam !
Mam problem z zmiennymi przekazywanymi w adresie... Przeszukałem forum... znalazłem kilka odniesień do wcześniejszych tematów (704, 609), ale one nie istnieja, wiec pisze jeszcze raz.. otóż po przeinstalowaniu systemu (Win XP), zainstalowaniu Apache 1.3.29 i php 4.3.4 przestaly mi dzialac zmienne podawane w adresie... np.: plik test.php [php:1:0c6dd0dc5e] <? echo "<b>$zmienna"; ?> [/php:1:0c6dd0dc5e] wywolany jako http://www.qnwortal.com/x/test.php?zmienna...jakis_tam_tekst nie przekazuje zmiennej czym to moze byc spowodowane ? przed reinstalacja servera dzialalo ![]() Pozdrawiam i prosze o odpowiedz ![]() Patryk [manual:0c6dd0dc5e][/manual:0c6dd0dc5e] -------------------- Linux is like a Wigwam - no windows, no gates, Apache INSIDE...
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 150 Pomógł: 0 Dołączył: 9.07.2003 Skąd: Lublin city Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://php.pl/search.php | http://www.google.com - szukaj register globals.
-------------------- (none)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 103 Pomógł: 0 Dołączył: 9.01.2004 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Dziekuje, to rozwiazalo problem !
Jak by ktos potrzebowal, to zamiast szukac zostawiam kod : [php:1:6ffbbf869b] extract(array_merge($_POST, $_GET, $_FILES, $_COOKIE)); [/php:1:6ffbbf869b] Można to zrobic dwojako: albo wkleic do kazdego skryptu ten kod, albo zrobic sobie plik np. zmienne.php [php:1:6ffbbf869b]<?php extract(array_merge($_POST, $_GET, $_FILES, $_COOKIE)); ?>[/php:1:6ffbbf869b] i dodawac do skryptu [php:1:6ffbbf869b]<?php include("zmienne.php") ?>[/php:1:6ffbbf869b] a dla leniwych udpstepniam plik http://www.qnwortal.com/x/zmienne.php więc wystarczy zrobic j/w Pozdrawiam i życzę miłej zabawy ![]() -------------------- Linux is like a Wigwam - no windows, no gates, Apache INSIDE...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 569 Pomógł: 0 Dołączył: 17.08.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
[php:1:fc41058d98]<?php
echo $_GET['zmianna'] //zmienna pochodzaca z adresu URL echo $_POST['zmienna'] //zmienna pochodzaca z formularza ktory wykozystuje "method=POST " ?>[/php:1:fc41058d98] Ogolnie to tak jak powiedzial nobody, poczyataj o register globals. To podalem na poczatek zeby bylo ci latwiej, o zmiennych servera, sesjach ciastkach i innych poczytaj w manualu :] -------------------- Warsztat: Linux: PHP, MySQL, Apache, NetBeans, C++, Qt-Creator
Użytkownik, słowo którego specjaliści IT używają, gdy chcą powiedzieć idiota Zarządzaj swoim budżetem domowym |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 521 Pomógł: 0 Dołączył: 3.11.2003 Skąd: 3city Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
register_globals nie zostało wyłączone bez powodu...
Sugeruję ci jednak odzwyczajenie się od używania globalnych zmiennych, i przejście na $_POST, $_GET, itd. Powody: - zwiększasz bezpieczeństwo własnych skryptów - wszystkie porządne serwery mają wyłączone register_globals, więc czemu iść pod prąd? |
|
|
![]()
|
|
Witam !
Ja już się zgubiłem ![]() tzn. zamiast [php:1:03e2d02141]<?php extract(array_merge($_POST, $_GET, $_FILES, $_COOKIE)); ?>[/php:1:03e2d02141] powinnem do każdej zmiennej dodać : [php:1:03e2d02141]<?php echo $_GET['zmianna'] echo $_POST['zmienna'] ?>[/php:1:03e2d02141] ? Pozdrawiam - Patryk -------------------- Linux is like a Wigwam - no windows, no gates, Apache INSIDE...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 897 Pomógł: 40 Dołączył: 16.12.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nom np. na początku skryptu wstaw
[php:1:69526f646b]<? $zmienna = $_GET['zmienna'] //albo $_POST czy inna ?>[/php:1:69526f646b] -------------------- how many SEO experts does it take to change a light bulb,lightbulb,light,bulb,lamp,lighting,switch,sex,xxx
5-Reasons-why-you-should-NEVER-fix-a-computer-for-free |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 21:02 |