![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 305 Pomógł: 25 Dołączył: 27.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Proszę o pomoc, bo samemu już tego nie ogarniam, nie wytrzymuję przy tym szajsie.
Szukam edytora umożliwiającego zapisywanie w UTF-8 (bez BOM oczywiście). Korzystałem już z wielu, m. in. Notatnik pod XP, Notepad++, TextPad i w każdym z tych edytorów mam jakieś badziewne krzaczki, mimo iż dokument deklaruje jako UTF-8. Kod <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=UTF-8" /> Edytor może być komercyjnym, obciążającym profesor w 100%, etc. Jedynym wymogiem jest by umiał poprawnie zapisać dokument w UTF-8. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 48 Dołączył: 23.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Notepad++ powinien ci dobrze zakodować może coś robisz źle albo w przeglądarce przestawiałeś
programy: pspad, Adobe Dreamweaver -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 305 Pomógł: 25 Dołączył: 27.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To może inaczej, bo wykryłem, że Opera mi przekombinowała coś z ustawieniami.
Mam zadeklarowane w dokumencie, że strona kodowana jest w UTF-8. W operze ustawionia: Widok -> Kodowanie strony -> Wybór automatyczny, a mimo to ustawia na ISO-8859-2. Dlaczego? Jeśli ustawienia wskazują na 'Wybór automatyczny' to dlaczego załącza się ISO ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 374 Pomógł: 3 Dołączył: 30.12.2006 Skąd: co skąd? Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
a ja jestes pewien, ze masz zapisany plik na 100% w utf-8?
![]() sprawa druga - jezeli to php sprobuj wyslac header i charset na poczatku pliku. powinno pomoc jezeli apache wysyla zly naglowek z kodowaniem co mi sie np. zdarzalo na localu gdy byl nieskonfigurowany po trzecie - podaj adres strony i sprawdz walidacje - moze to literowka btw - ja uzywam eclipse - jeszcze nie znalazlem opcji zapisu w iso wiec korzystam tylko z utf-8 ![]() -------------------- Tylko sprawdzone typy bukmacherskie na BetGen.pl
Potrzebujesz konta bankowego? Nie? Każdy potrzebuje. Porównaj konta i wybierz najlepsze dla siebie Zostań milionerem zaczynając od zbierania truskawek. Każdy może być bogaty - to nie mit. |
|
|
![]()
|
|
Dobra, znalazłem błąd, już jest dobrze z kodowaniem, sorry
![]() A stosuję skrypt skądśtam do obsługi xHTML: Kod $xhtml = preg_match('/application\/xhtml\+xml(?![+a-z])(;q=(0\.\d{1,3}|[01]))?/i', $_SERVER['HTTP_ACCEPT'], $xhtml) && (isset($xhtml[2])?$xhtml[2]:1) > 0 || strpos($_SERVER["HTTP_USER_AGENT"], "W3C_Validator")!==false || strpos($_SERVER["HTTP_USER_AGENT"], "WebKit")!==false; header('Content-Type: '.($xhtml?'application/xhtml+xml':'text/html').'; charset=utf-8'); I wywala mi w Operze: Cytat Błąd składni XML Potraktuj dokument jako HTML i wyświetl ponownie (link) Błąd:mismatched end-tag Specyfikacja:http://www.w3.org/TR/REC-xml/ o co chodzi ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 374 Pomógł: 3 Dołączył: 30.12.2006 Skąd: co skąd? Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
fajnie, ze pomagasz innym kolegom majacym taki sam problem... nie fajnie nie podawac odpowiedzi
![]() BTW - ten post kwalifikuje sie do nowego watku znowu - podaj adres stony, bo w tej chwili nie wiem co tak naprawde dostajesz w wyniku. wyglada na niezamkniety znaczki i/lub nietypowy znacznik w kodzie. -------------------- Tylko sprawdzone typy bukmacherskie na BetGen.pl
Potrzebujesz konta bankowego? Nie? Każdy potrzebuje. Porównaj konta i wybierz najlepsze dla siebie Zostań milionerem zaczynając od zbierania truskawek. Każdy może być bogaty - to nie mit. |
|
|
![]()
|
|
Wcześniejszy problem wynikł z błędnego kodu. Kombinowałem z tym UTF-8 i przypadkiem w pliku konfiguracyjnym dodałem header('Content-Type: text/html; charset=iso-8859-2;.
Nowy problem: http://img528.imageshack.us/img528/9192/operazk6.jpg Jak widać na rysunku, pracuję na localhoscie (a dokładniej najnowsza wersja Krasnala). |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 202 Pomógł: 117 Dołączył: 13.04.2007 Skąd: 127.0.0.1 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Masz pomieszane znaczniki. Sprawdź czy się nie przecinają. W sensie czy nie masz tak:
Kod <div> <body> </div> </body> Pozdrawiam! -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Masz pomieszane znaczniki. Sprawdź czy się nie przecinają. W sensie czy nie masz tak: Kod <div><BR> <body><BR> </div><BR> </body> Pozdrawiam! Nie przecinały się, kod mam bardzo czysty i przejrzysty, znalazłbym. Na szczęście i z tym sobie już poradziłem. Problemem był znacznik body.
zamieniłem na:
i działa. Dziękuję za pomoc, nie mam więcej pytań. Pozdrawiam. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 11:45 |