![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 0 Dołączył: 23.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Do tej pory miałem bazę na Postgresie ale muszę przejść na MySQL, bo serwer szkolny padł a i muszę działać na swoim domowym który akceptuje bazy MySQL. Teraz mam prośbę bo mam gotowe kwerendy i zapytania i nie wiem jak przerobić je na komendy MySQLa, miałbym prośbę odnośnie tego, jak zamienić użyte poniżej funkcje na MySQL'owe odpowiedniki... 1.Wysyłanie poczty
2. Dodawanie do bazy
3. Zapytanie SELECET do bazy wraz z wyświetlaniem wyników w tabeli (tutaj wstawię całość kodu bo boję się że coś pominę):
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 286 Pomógł: 70 Dołączył: 13.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wszystkie funkcje do PHP odnośnie mysqla masz tutaj: http://php.net.pl/manual/pl/book.mysql.php
A podane przez Ciebie zapytania są identyczne dla obu baz. Musisz tylko zamiast pg_query dać mysql_query itp dla wszystkich funkcji, odpowiedniki masz w linku wyżej. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 0 Dołączył: 23.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki, pozamieniałem ale wystąpił błąd, otóż nie mogę wykonać finkcji mysql_num_rows(), kod mam taki:
Wywala mi błąd: Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in D:\wamp\www\wyszukaj.php on line 95 Co jest źle? Ten post edytował Sublove 27.01.2009, 08:59:59 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
masz blad zapytania. by dowiedziec sie jaki musisz to sprawdzic
![]()
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Dziękuję
![]() Wyświetla mi błędy: Warning: Division by zero in D:\wamp\www\wyszukaj.php on line 82 tyczy się to linijek: lower(nazwa) LIKE lower('%".$nazwa."%') AND lower(marka) LIKE lower('%".$marka."%') AND lower(model) LIKE lower('%".$model."%') ORDER BY nazwa'; Wcześniej miałem to zapytanie na Postgresie i działało, teraz pewnie coś ze składnią... ale nie wiem co ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
blad co dostajesz ma sie nijak do kodu co ci podalem. Twoj blad to blad php a nie mysql
![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Zapytanie: SELECT nazwa, marka, model, roczniki, zapas FROM parts WHERE lower(nazwa) LIKE lower('%asdasd%') AND lower(marka) LIKE lower('%Honda%') AND lower(model) LIKE lower('%asdas%') ORDER BY nazwa --- błąd: No database selected
Ale to mnie dziwi bo mam to:
|
|
|
![]()
|
|
Czy przy kazdej linijce musze sam ci to dopisywac? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 366 Pomógł: 261 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A zobacz co Tobie zwraca mysql_select_db()
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Cytat wchodzię w SQLite manager A ten sqllite laczy sie do bazy sqllite czy do bazy mysql? Bo ty w php laczysz sie do bazy mysql ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
a ten SQllite manager to nie jest jakaś nakładka na MySQL poprostu?
Jeżeli to są dwi inne bajki to nie rozumie... W Wampie jest MySQL a powyżej jest SQllite manager... tzn że są różne dwie bazy? Jak w takim razie stworzyć jakąś w MySQL? Nie ma jakiegoś kreatora? Juz mam.... ale dałem ciała, wstyd jak nic! ![]() php my admin.... widzę teraz ![]() i mam znów problem, wszystko już gra, bazę ma MySQL zrobiłem, nazwa bazy i tabeli się zgadza, wszystko sprawdziłem lecz nie odnajduje mi wyników zapytania:
wynik jest (!$numrows) bo wychodzi z IFa do tego komunikattu co jest powyżej. Zachowuje się jakby nie znalazł rekordu w bazie, żadnych błędów nie wyswietla nawet po dodaniu die*** może to zapytanie jest złe? Zmienne globalne są włączone bo coś się w POST wysysła napewno - wcześniej sprawdziłby to inny IF i wywalił inny stosowny komunikat. A tak jest to wiadomość o braku rekordów... co jest grane? Ten post edytował Sublove 27.01.2009, 10:30:34 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 10:30 |