![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 238 Pomógł: 1 Dołączył: 27.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na jednym serwerze mam postawiony svn z repozytorium. Ten sam serwer służy również jako serwer producencki, gdzie wystawiam efekty mojej pracy na zewnątrz. Natomiast na localhoscie mam serwer deweloperski (kopie roboczą).
W jaki sposób można zrobić synchronizację lub kopię plików mojej kopii roboczej (lub plików z repozytorium) z serwerem producenckim. Mogę skorzystać z funkcji export, ale ona mi tylko eksportuje na mój dysk lokalny, na producencki nie mogę. Myślałem, że można to zrobić poleceniem switch, ale to chyba też nie do tego służy. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 0 Dołączył: 28.09.2003 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy dokładnie o to chodzi, ale dla mnie swego czasu fajnie działało zrobienie checkout'a stabilnego branch'a i tylko odswieżanie kopii roboczej na serwerze.
Można też to zrobić za pomocą export'a, wtedy gotowy katalog projektu wysyłasz sobie (FTP/rsync) na serwer. W każdym razie polecam narzędzie Capistrano - działa również dla PHP. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 22.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli dobrze rozumiem to według mnie powinieneś zrobić tak:
1. Na serwerze producenckim na którym masz apache zainstaluj klienta svn. 2. Do folderu apache w którym chcesz umieścić swoją aplikację pobierz kod (checkout). 3. Kopie lokalne normalnie commitujesz, a kiedy uznasz ze kod jest stabilny robisz update na serwerze docelowym. W razie czego zawsze możesz cofnąć zmiany. 4. Pamiętaj ukryć pliki .svn przez .htaccess żeby nikt nie dostał się do nich przez przeglądarkę. Ten post edytował chudykrzys 22.01.2009, 19:56:31 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czemu nie mozesz skorzystac z najprostszego rozwiazania - masz publicznie dostepny serwer svn wiec na lokalu i serwerze produkcyjnym czekautujesz projekt. Zmiany wprowadzasz na lokalu a gdy potrzebujesz to uaktualniasz na serwerze (svn up, czy tez svn switch do innego taga). Po to zostal svn stworzony.
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 238 Pomógł: 1 Dołączył: 27.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zapomniałem dodać, że nie mam dostępu do shella na serwerze producenckim, co mnie mocno ogranicza. I chyba jedyna metoda jaka mi zostaje to lokalny eksport projektu a następnie ręczne kopiowanie przez ftp.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeszcze masz opcje korzystania z post-commit hooks i robienia svn up na serwerze, albo bedzie ci updejtowalo system z kazdym commitem (co nie jest najlepszym rozwiazaniem dla systemu produkcyjnego - ale najprostsze do wykonania), albo bedziesz commitowal do "prod" brancha (svn merge ...) - tylko sprawdzony i przetestowany kod, a na bierzaco bawil sie w trunk/
Albo pogadaj z adminem/wlascicielem serwera - skoro i tak mozesz mieszac im w plikach (dostep przez FTP) to czemu maja ci to utrudniac nie dajac dostepu przez ssh -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.07.2025 - 08:21 |