![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 5.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
problem polega na przepisywaniu numeru stron. Mam taki oto kod w mod_rewrite:
problem polega na tym, ze wszystko dziala tylko gdy zmienna strona ma wartosc 1... gdy ma wartosc wieksza od 1 pisze, ze nie ma takiej strony. nie rozumiem za bardzo dlaczego? dodatkowo mam pytanie, czy jezeli $strona bedzie miala wartosc wieksza od 9 to linki tez beda poprawnie przepisywane? pozdrawiam! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Sprawdzałem u siebie i regułki są prawidłowo przepisywane.
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 5.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hm... a u mnie ni w zab nie chce dzialac. Sytuacja wyglada tak, ze dla wartosci $strona rownej 1 wszystko sie przepisuje, ale gdy wartosc jest wieksza to wywala, ze nie ma takiej strony...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Daj var_dump" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual na $_GET w skrypcie i zobacz, czy wszystko w porządku.
Podejrzewam, że coś mogłeś pokisić właśnie w nim, a nie w regułce. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
okej... masz racje
![]() w przekazywaniu zmiennej byl blad ![]() zadaje w sumie jeszcze raz to pytanie: dodatkowo mam pytanie, czy jezeli $strona bedzie miala wartosc wieksza od 9 to linki tez beda poprawnie przepisywane? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 213 Pomógł: 39 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: 3city Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
na to drugie pytanie odpowiedź uzyskasz szybciej sprawdzając samemu u siebie
![]() myślę, że dla optymalizacji mógłbyś dać coś takiego:
teraz jest obojętne, czy ktoś wpisze slash na końcu, czy nie wpisze (lub czy będzie w linku) - znak ?. Dodatkowo cyfry w zmiennej mogą występować wielokrotnie - znak + Mógłbyś jeszcze przemyśleć sprawę ilości i rozpoznawania zmiennej z tablicy $_GET. Np spójrz na skrypt i zadaj mu/sobie pytanie, czy jeżeli action=strona, to czy page=article. Jeżeli tak, to nie musisz podawać zmiennej page (bo każdy artykuł wyświetla się jako page). Idąc dalej możliwe, że masz taką sytuację, że skoro przekazujesz np strona=12, to to znaczy że chcesz wyświetlić stronę/artykuł o numerze 12. Wtedy w gecie przekazujesz tylko wartość strony, bez konieczności podawania że to ma być article i strona. W takim przypadku reguła rewrite powinna być dodana inna i wyglądać mniej-więcej tak:
a generowany link coś na kształt: ta druga reguła przepisywania jest podana poglądowo, nie przepisuj dosłownie. pozdrawiam. Ten post edytował hiszpanespaniol 12.12.2008, 23:25:16 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.07.2025 - 02:12 |