![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 122 Pomógł: 8 Dołączył: 20.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Tak się ostatnio zacząłem zastanawiać, jak długo będę pracował jako programista (o ile nie postanowię zmienić zawodu). Czy człowiek w wieku 50 - 60 lat może ciągle wykonywać zawód programisty? Czy nie będzie wygryzany przez młodszych, dynamiczniejszych? Czy zdrowie pozwoli na przesiadywanie godzinami przed monitorem, pisanie na klawiaturze i kombinowanie, jak napisać dany algorytm? Co o tym wszystkim myślicie? Czy wiek w przypadku programisty odgrywa negatywną rolę? A może pozytywną (doświadczenie)? Może macie znajomych programistów w tym wieku? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 627 Pomógł: 33 Dołączył: 1.05.2005 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zbyt szybki postęp wyklucza udzielenie ci jednoznacznej i sensownej odpowiedzi. odejmij sobie 30lat i zobacz jak wyglądał "zawód programisty"
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 122 Pomógł: 8 Dołączył: 20.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zbyt szybki postęp wyklucza udzielenie ci jednoznacznej i sensownej odpowiedzi. odejmij sobie 30lat i zobacz jak wyglądał "zawód programisty" ![]() Wiem, dlatego się zastanawiam nad tym. Z powodu tego postępu chyba nie ma wielu ludzi w tym wieku, którzy zajmowali by się teraz programowaniem. Ale tak hipotetycznie, gdyby postęp się zatrzymał i zakładając, że jeszcze za 20 lat do komunikacji z komputerem będziemy używać klawiatur a nie portu usb koło ucha ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Czy nie będzie wygryzany przez młodszych, dynamiczniejszych? Równie dobrze można inaczej na to spojrzeć: młodszych o zdecydowanie mniejszym doświadczeniu. Wydaje mi się, że nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi. Jeżeli będziesz szedł wraz z rozwojem technologii to (moim zdaniem) możesz być spokojny. Za te X lat wcale nie musisz być programistą aplikacji; mając spory bagaż doświadczeń (oraz popsuty wzrok :/) możesz zająć się np. samym projektowaniem aplikacji. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 1 Dołączył: 17.10.2008 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam ciotkę w wieku 60 lat. Skończyła informatykę w swoim czasie. Pracuje jako informatyk w firmie państwowej. Zawsze kiedy ją spotykam, to żywo opowiada o nowych technologiach, i jakichś kursach... chyba miewa się nieźle...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 53 Pomógł: 2 Dołączył: 5.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wystarczy się tym interesować, a t ty wygryziesz młodszych.. doświadczeniem
![]() -------------------- Pomogłem? Miło będzie jeśli klikniesz przycisk "Pomógł"
Zapraszam do mojego Portfolio |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 1 Dołączył: 30.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiek nie ma znaczenia. Wystarczą chęci
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 125 Pomógł: 1 Dołączył: 8.01.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
u mnie w firmie jest kilkiu młodych programistów i paru z większym doświadczeniem (ok 20 lat). I powiem że Ci młodzi może orientują się lepiej w nowych technologiach, mają sporo pomysłów. Ale jak jest taki bardzo poważny problem to doświadczenie robi swoje
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.07.2025 - 06:16 |