![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 28.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Tworzę stronę dla zespołu muzycznego. Mimo, iż nie jestem zwolennikiem używania tła dźwiękowego na stronach, uległem prośbie prowadzącego zespół i zamieściłem player odtwarzający jeden utwór w tle strony. Aby odtwarzany utwór nie zaczynał się zawsze od początku przy przełączaniu działów, postanowiłem skorzystać z funkcji XMLHttpRequest w oparciu o jeden z tutoriali dostępnych w sieci. Stronę przygotowałem tak, że jeśli obsługa JavaScript w przeglądarce nie jest wyłączona, to wybrany w menu fragment strony zostaje przeładowany bez odświeżania całości przez XMLHttpRequest. Jeśli obsługa JavaScript jest wyłączona (oraz, aby zachować kompatybilność z wyszukiwarkami) fragment strony jest podmieniany przez funkcję include (PHP), oczywiście strona odświeża się i odtwarzacz zaczyna grać od nowa. Kłopoty zaczęły się w momencie gdy zacząłem tworzyć galerię. Chcę w niej skorzystać z efektu otwierania obrazka jaki oferuje SlimBox. Kiedy strona działa bez skryptu przeładowującego XMLHttpRequest (tzn. przeładowywanie fragmentów obsługuje PHP), wtedy zdjęcia otwierają się poprawnie z wykorzystaniem efektu Slimbox. W sytuacji, kiedy przeładowywanie fragmentów obsługuje AJAX, wtedy zdjęcia otwierają się standardowo w oknie (bez żadnych efektów). Wyjątkiem jest bezpośrednie wejście do galerii (link wpisany w pasku adresu), wtedy efekt rozwijania zdjęć działa. Jednak po przejściu do innego działu i powrocie do galerii Slimbox przestaje działać. Tak wygląda skrypt do przeładowywania zawartości DIV'a wskazanego w linku. Kiedy go zablokuję, to efekt Slimbox działa poprawnie. CODE function getXMLHttpRequest() { var request = false; try { request = new XMLHttpRequest(); } catch(err1) { try { request = new ActiveXObject('Msxml2.XMLHTTP'); } catch(err2) { try { request = new ActiveXObject('Microsoft.XMLHTTP'); } catch(err3) { request = false; } } } return request; } var r; r = getXMLHttpRequest(); var e; function odbierzDane() { if (r.readyState == 4) { if (r.status == 200 || r.status == 304) { e.innerHTML = r.responseText; } } } function wymienTresc(adresurl, htmlid, hiperlacze) { if (r = getXMLHttpRequest()) { e = document.getElementById(htmlid); r.open('GET', adresurl); r.onreadystatechange = odbierzDane; r.send(null); hiperlacze.href = '#'; } } Tak wygląda link w menu, który wywołuje powyższy skrypt i wskazuje jaki plik ma być załadowany do DIV'a o id=content CODE <li> <a href="index.php?subject=start" onclick="wymienTresc('content/start.php', 'content', this);">Start</a> </li> Jeśli JavaScript nie jest dostępny, to przeładowanie zawartości wywoływane jest przez parametr zmiennej subject i obsługiwane przez PHP. W związku z powyższym moje pytanie, gdzie leży problem, że gdy strona obsługiwana jest przez AJAX, to efekt Slimbox nie działa i jak to można poprawić? Przypuszczam że trzeba w jakiś sposób wymusić przeładowanie skryptu Slibmox po wejściu do galerii, tak, aby wyszukał linki do obrazków i przygotował je do wyświetlenia z efektem. Widziałem w innych postach na forum poradę dla podobnych problemów, aby w body dopisać onload="initLightbox();" Niestety to nie działa, gdyż u mnie przeładowywany jest tylko DIV a nie całe body. Spotkałem też poradę, aby Cytat uruchomic lightboxa manualnie podajrze $("nazwa_diva a").lightbox(); zaraz po innerHTML = Response.text . Niestety to też nie działa.Obydwóch sposobów próbowałem zastępując Lightbox -> Slimbox. Czy istnieje jakiś sprawdzony sposób, aby wymusić działanie Slimbox po przeładowaniu wyłącznie DIV'a? Witam ponownie Problem rozwiązany Po kilku dniach przeszukiwania forów i grup dyskusyjnych, trafiłem na archiwalny wątek dotyczący podobnego problemu na jednej z grup na google. Opis rozwiązania brzmiał następująco: Cytat After your ajax request, put Slimbox.scanPage(); to scan the ajax request and link the <a> lub Cytat on your event onSuccess: onSuccess: function(text, xmlresponse){ $(content).set('html',text); Slimbox.scanPage(); // to scan the ajax request and link the <a> for slimbox } U mnie sprowadziło się to do dodania Slimbox.scanPage(); po e.innerHTML = r.responseText; Obecnie funkcja odbierzDane wygląda następująco: Kod function odbierzDane() { if (r.readyState == 4) { if (r.status == 200 || r.status == 304) { e.innerHTML = r.responseText; Slimbox.scanPage(); } } } Teraz efekt Slimbox działa za każdym razem, nie tylko po bezpośrednim wejściu do galerii, ale też po przejściu do innego działu i następnie powrocie do galerii. Ten post edytował de_mon 2.11.2008, 17:57:06 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 18:29 |