Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> Bardzo duża ilość plików w katalogu - 70000, jak to wpływa na prędkość
Maxximilian
post 25.10.2008, 16:01:47
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 17
Pomógł: 0
Dołączył: 16.04.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Czy bardzo duża ilosć plików w katalogu (70000) wpływa negatywnie na prędkość przesyłania plików przez serwer? Katalog ze zdjęciami w galerii - wyłącznie odczyt - raz na ruski rok operacja kasowania - która nie musi być szybka.
Go to the top of the page
+Quote Post
bim2
post 25.10.2008, 18:19:46
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 873
Pomógł: 152
Dołączył: 9.04.2006
Skąd: Berlin

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Bardzo zwalnia. Max plików według moich statystyk to ~500 smile.gif Dziel na foldery. Może być i z 10000 folderów w 1 folderze, ale ważne, żebyś nie musiał listować tych folderów.


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
Maxim74
post 25.10.2008, 22:36:44
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 6
Pomógł: 0
Dołączył: 12.09.2007

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Ten katalog nie jest wogóle listowany, czy przeszukiwany - tylko i wyłącznie odczyt z poziomu przeglądarki użytkownika wyświetlającego zdjęcie. Wtedy też ma to znaczenie ? Tak się podpytuję, bo np. plfoto.com ma je jakby w jednym podkatalogu (350000) - chyba,że przepisany url. fotk i onephoto mają w podkatalogach.
Go to the top of the page
+Quote Post
athabus
post 26.10.2008, 09:57:06
Post #4





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 898
Pomógł: 48
Dołączył: 2.11.2005
Skąd: Poznań

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Przyłączam się do pytania - zakładając, że mam nazwy plików w bazie i nie muszę listować danego folderu czy wtedy jest sens rozbijania na foldery?
Z tego co kiedyś się orientowałem, to lepiej nie trzymać takiej ilości plików w jednym folderze - ale już nie pamiętam jakie były założenia co do korzystania z tych plików.
Od razu zapytam również o foldery -> ile subfolderów w jednym folderze to za dużo?
Go to the top of the page
+Quote Post
nrm
post 26.10.2008, 11:22:39
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 627
Pomógł: 33
Dołączył: 1.05.2005
Skąd: Katowice

Ostrzeżenie: (0%)
-----


nie tyle jest sens co wręcz trzeba winksmiley.jpg czas odczytu maleje co pewnie możesz sam potestować i wyciągnąć odpowiednie wnioski.


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
bim2
post 26.10.2008, 12:50:19
Post #6





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 873
Pomógł: 152
Dołączył: 9.04.2006
Skąd: Berlin

Ostrzeżenie: (0%)
-----


500 plików w 1 folderze to max. Niezależnie czy user to wyświetla, czy php pobiera do pamięci. Apache musi przelistować katalog, żeby znaleźć uchwyt do pliku.


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
Maxim74
post 26.10.2008, 16:05:41
Post #7





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 6
Pomógł: 0
Dołączył: 12.09.2007

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Bardzo dziękuję to mnie przekonuje - lista plików zajmuje 2Mb.
Go to the top of the page
+Quote Post
quality
post 7.03.2013, 11:54:45
Post #8





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 172
Pomógł: 9
Dołączył: 13.02.2006
Skąd: Warszawa

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Chciałbym odswiezyc temat, bo jakos nurtuja mnie te informacje.

Moze warto by uwzglednic rozne czynniki dotyczace ilosci plikow w jednym katalogu.

Rozumiem ze podzial na katalogi jest wazny i to nie podlega dyskusji, ale...
Przy liistowaniu plikow z katalogu roznice sa bardzo duze - nie ma watpliwosci

Natomiast przy pobieraniu konkretnego pliku - informacji o pliku, ktorego adres znamy nie jestem juz az taki pewien. Sprawdzalem dostep do plikow i nie widze zadnej roznicy.
Testowany folder z jednym plikiem oraz drugi z 35 tys plikow. Czasy takie same.

Wiec wnioskuje ze jesli ktos trzyma cache, zdjecia czy pliki pdf do ktorych sa bezposrednie odwolania to ilosc plikow w folderze nie ma najmniejszego znaczenia.


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
wNogachSpisz
post 10.03.2013, 17:43:04
Post #9





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 233
Pomógł: 87
Dołączył: 6.03.2009

Ostrzeżenie: (40%)
XX---


Przypuszczalnie jest tak, że otwieranie konkretnego pliku zawsze jest szybkie, bo system plikow (lub jakas inna warstwa) prowadzi indeksowanie. Mimo to system raz na jakis czas musi przelistowac katalog, (np. żeby zachowac spójność indeksu) a to pogarsza ogolna wydajność.

Okopując się na bezpiecznej pozycji, stawiam tezę, że nie ma odpowiedzi na pytanie co jest wyjdaniejsze - dużo plików czy dużo plikow w wielu katalogach smile.gif


Ten post edytował wNogachSpisz 10.03.2013, 17:48:59
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 6.04.2020 - 06:21