![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 91 Pomógł: 0 Dołączył: 7.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
prowadze portal regionalny - informacyjny.
Zamieszczamy na nim rozne informacje artykuły itp. Konkurencyjny portal złozył na nas jakies doniesienie - tak ze dostałem Wezwanie na komisariat w charakterze świadka o przestepstwo z ustawy z 1994 o prawie autorskim. Zdarza sie ze jesli o czyms oni napisza - piszemy my - ALE NIE KOPIUJEMY - chyba że program jakiejś imprezy czy inne suche dane - któe nie sposób inaczej przedstawić. Kiedyś przez pomyłke znalazło sie na naszej stronie ich zdjecie - ale po zgloszeniu sprawy od razu go usunęlismy. Czytałem ustawe - no i nie podlegaja ochronie proste informacje prasowe itp - a wiec wg. mnie nie maja racji oskarzajac nas o lamanie praw ... . Mam wezwanie na komisariat w charakteze swiadka. Ale co dalej ? Doszli do mnie bo domena portalu jest na mnie zarejestrowana. Jak takie sprawy wygladaja ? pewnie spisza zeznania - ale co mam mówić ![]() ![]() dostane kolejne wezwania ? tym razem jako podejrzanego ? co ze sprawa w sadzie ? jak wygladaja procedury. Nie chce mi sie procesowac latami i tracić $$ na prawników - ale jak nie bedzie wyjscia ... trudno. Stad zastanawiam sie czy nie skorzystac z porady prawnika juz teraz - by nie chlapnac czegos w zeznaniach na ktore mnie wzywaja - co potem moze swiadczyc przeciwko mnie. nakreslcie ogólny schemat - jak to wyglada od strony prawnej - co mnie czeka.Poatl |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 182 Pomógł: 14 Dołączył: 20.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli chcesz poznać odpowiedzi na większość pytań, to idź do prawnika. Możliwe, że będzie Ci potrzebny później.
Co do samego zeznania, to wygląda to tak, że siadasz na krześle i odpowiadasz na pytania gościa siedzącego za biurkiem a on zapisuje wszystko na maszynie (jeśli będzie używał komputera, to uważaj, bo masz do czynienia z bardziej inteligentnym policjantem). Później gość poprosi o podpisanie zeznania. Nie podpisuj od razu – najpierw musisz go przeczytać i sprawdzić, czy dokładnie zapisał to co powiedziałeś. I czasem nie czyść zawartości strony, bo ktoś mógł zrobić kopie i później wyjdzie na to, że chciałeś coś ukryć. Moje 2 grosze... Ten post edytował michalkjp 8.10.2008, 18:58:14 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 91 Pomógł: 0 Dołączył: 7.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to wiem
![]() ale chodzi mi o tok postepowania. Dostalem wezwaine jako swiadek - no to pewnie sie przyznam ze to moja doemna itp itp ... i c dalej ? nastepne wezwanie jako podejrzany ? kiedy sprawa trafi do sadu ? kto i na jakim poziomi moga ja umorzyc ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 182 Pomógł: 14 Dołączył: 20.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to wiem ![]() ale chodzi mi o tok postepowania. Dostalem wezwaine jako swiadek - no to pewnie sie przyznam ze to moja doemna itp itp ... i c dalej ? nastepne wezwanie jako podejrzany ? kiedy sprawa trafi do sadu ? kto i na jakim poziomi moga ja umorzyc ? Idź na przesłuchanie i się wszystkiego dowiesz. Gdy złożysz wyjaśnienia, to może sobie odpuszczą. To o czym napisałeś nie wygląda na przestępstwo – zwykła sprawa, gdzie konkurencja donosi. Ta sprawa może zostać przez policję potraktowana poważnie, gdy w donosie wspomnieli o tym, że zarabiasz pieniądze na łamaniu praw autorskich. Wtedy pomoc prawnika może się okazać nieodzowna – policjanci lubią takie sprawy, bo wielcy detektywi bez ruszania się z za biurka dokopią wielkiemu przestępcy ![]() kiedy sprawa trafi do sadu ? To czy sprawa trafi do sądu zależy od tego, czy w ogóle jest jakaś sprawa – złożysz wyjaśnienia, to się dowiesz. kto i na jakim poziomi moga ja umorzyc ? Sprawę mogą umorzyć z powodu braku dowodów. Jeśli jesteś pewien, że nie doszło do żadnego nadużycia, to pewnie tak zrobią. Jeśli oskarżenie jest fałszywe, to na miejscu konkurencji zacząłbym się martwić o artykuł 234 KK – oskarżają Cię o wykroczenie. Jeśli będzie bezpodstawne, to tam jest wspomniany wymiar nagrody jaką mogą za to dostać. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 12.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz się skonsultować z prawnikiem na wszelki wypadek. Ale na razie nie ma powodu do paniki. Jeśli nieświadomie zamieściłeś tam czyjeś zdjęcie i to tylko raz, to nie ma przestępstwa - mała szkodliwość czynu. Najlepiej mów prawdę, ot co. I jak koledzy mówili, czytaj co on tam naskrobał. A potem napisz nam, czy tak jak u mnie (byłem niedawno wzywany jako świadek) dostaniesz zeznania z błędami.
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Jak kiedyś siedziałem ponad dwie godziny a zdań może było pięć - różne wersje jednego zdania - nie mam o sprawie zielonego pojęcia. Dzielnicowy musiał w końcu coś zapisać...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 17:07 |