![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 4.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie,
mam taki kod w php, żeby wyświetlał mi danez z tabeli: CODE $sqlGetSerials = "SELECT T_SaleReg.T_SaleReg, T_SaleReg.SerialNo FROM T_SaleReg ORDER BY T_SaleReg"; $sqlResSerials = mssql_query($sqlGetSerials); var_dump($sqlResSerials); $serialNo = mssql_fetch_row($sqlResSerials); var_dump($serialNo); niestety po wyświetleniu mam tylko to co poniżej: CODE resource(8) of type (mssql result) bool(false) natomiast gdy kopiuję zapytanie i wklejam w query manager z sql-a to wyświetla mi dane, które potrzebuje. Co może być nie tak?? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 493 Pomógł: 32 Dołączył: 14.04.2008 Skąd: Lenkowski.net Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie znam się na tym silniku ale popróbuj użyć mssql_error()
-------------------- Wpadaj na mój kanał o PHP. Dużo mięsa 🥩!
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 274 Pomógł: 35 Dołączył: 18.07.2008 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota,
choć nie jestem pewien co do tej pierwszej." Albert Einstein Wirtualny Rynek Predykcyjny |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 4.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
po zamianie niestety dalej mam bool(false)
spróbowałem teraz też print_r(); ale nie pomogło, bo nic nie wyświetla. kod ma teraz postać: CODE $sqlGetSerials = "SELECT T_SaleReg.T_SaleReg, T_SaleReg.SerialNo FROM T_SaleReg ORDER BY T_SaleReg";
$sqlResSerials = mssql_query($sqlGetSerials); var_dump($sqlResSerials); $serialNo = mssql_fetch_array($sqlResSerials); print_r($serialNo); var_dump($serialNo); |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 274 Pomógł: 35 Dołączył: 18.07.2008 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na końcu zostaw tylko print_r a var_dump się pozbądź
-------------------- "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota,
choć nie jestem pewien co do tej pierwszej." Albert Einstein Wirtualny Rynek Predykcyjny |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 326 Pomógł: 121 Dołączył: 23.07.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat resource(8) of type (mssql result) bool(false) Ta linia moze oznaczac, ze nie masz polaczenia z baz danych (np. niepoprawny uzytkownik/haslo) wobec czego zapytanie nie moze sie wykonac np. zle nawiazujesz polaczenie mssql_connect()'em Sprobuj:
Ten post edytował ddiceman 3.10.2008, 12:36:03 |
|
|
![]()
|
|
Ta linia moze oznaczac, ze nie masz polaczenia z baz danych (np. niepoprawny uzytkownik/haslo) wobec czego zapytanie nie moze sie wykonac np. zle nawiazujesz polaczenie mssql_connect()'em Sprobuj:
hmm... wlepiłem ten kod od Ciebie, ale wróciłem do początku, ten sam komunikat. Dodatkowo nie sądzę, żeby był to problem z połączeniem, bo też się nad tym zastanawiałem, ale: - user, którego używam ma dbo na tej bazie danych - inny kod wyświetlający dane z innej tabeli tej samej bazy działa wyśmienicie - w dodatku używam cały czas tego samego połączenia z bazą może spróbuję tamten kod do tej funkcji wlepić i zobaczę co się stanie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 326 Pomógł: 121 Dołączył: 23.07.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To jeszcze raz:
I wklej tu na forum, co Ci sie wydrukowalo |
|
|
![]()
|
|
To jeszcze raz:
I wklej tu na forum, co Ci sie wydrukowalo więc wydrukowało to: LAST MESSAGE: Changed database context to 'BerettaComp'.NUMROWS: 0bool(false) db powinna się nazywać: BerettaCompTest Ten post edytował krzyzaq 3.10.2008, 13:35:20 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 366 Pomógł: 261 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod resource(8) of type (mssql result) bool(false) to znaczy że mysql zwrócił wynik ale numrows już nie - dziwne ah to mssql i jednak widze błąd i literówke masz mssql_fetch_row a powinno być mssql_num_rows ;> Ten post edytował melkorm 3.10.2008, 14:44:01 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Kod resource(8) of type (mssql result) bool(false) to znaczy że mysql zwrócił wynik ale numrows już nie - dziwne ah to mssql i jednak widze błąd i literówke masz mssql_fetch_row a powinno być mssql_num_rows ;> literówki już sprawdzałem po trzykroć i się zdziwiłem, ale w http://pl2.php.net/manual/pl/function.mssql-fetch-row.php napisali, że raczej nie mam ![]() no właśnie też się dziwię strasznie, że nie działa a powinno... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 366 Pomógł: 261 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a w przykładzie uzywają
czasem warto uwierzyć na słowo i chociaż sparwdzić ;p mała poprawka aby otrzymać liczbe wierszy używasz rows a aby otrzymać jedną linie row czyli mój błąd ![]() omg to jest fetch_row chyba serio się dziś nei wyspałem hehe ![]() Ten post edytował melkorm 3.10.2008, 15:30:02 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Sprobuj
zapewne probujesz odczytac pola z pustej tabeli (inna baza danych). @melkorm Nie wprowadzaj w blad. Num_rows zwrocilo 0 a nie bool(false). To bool(false) jest z dalszej linii. Zreszta mylisz pobieranie wiersza ze zliczaniem wierszy w wyniku. Ten post edytował ddiceman 3.10.2008, 15:30:33 |
|
|
![]()
|
|
em pierwszy var_dump jest do zapytania i zwróciło ilosć zwróconych wierszych poczym fetch_row zwróciło bool(false)
![]() a wywal tego pierwszego var_dumpa i sprawdź wtedy ![]() a może poprostu otrzmujez 0 wierszy? daj w zapytaniu gwizdke i wywal where i sprawdź Ten post edytował melkorm 3.10.2008, 16:38:43 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 17:10 |