![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 0 Dołączył: 29.03.2005 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
witam,
wiem, że niektóre biura nieruchomości robią eksporty np. na tradera, gratkę itp. Wtedy udostępnia się przyłącze i biuro eksporuje na ftp. Czy ktoś wie o co chodzi ? Będę wdzięczna za przybliżenie tematu |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 2 Dołączył: 26.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Polega to zazwyczaj na zapisaniu własnych ofert w określonym przez portal formacie XML oraz przesłaniu wraz ze zdjęciami na wskazny adres FTP.
Istnieją (płatne) programy do obsługi biur nieruchomości, które umożliwiają takie eksporty http://www.najdom.pl/partnerzy Kiedyś używałem IMO, żeby zaimportować ofertę z niego na stronę pewnego biura nieruchomości (wysyłał spakowaną ZIPem paczkę: XML + zdjęcia nieruchomości) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 2 Dołączył: 24.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
szukaj web service
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 0 Dołączył: 29.03.2005 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
super, o to mi chodziło - czyli o spakowane pliki zipem plus zdjęcia
ale co z tym później zrobić? tzn. jak to zaimportować do bazy ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 2 Dołączył: 26.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie do końca rozumiem. Jeśli chodzi o eksport na tradera czy gratkę to nic więcej nie trzeba robić (poza wcześniejszym porozumieniem się z nimi) A jeśli chodzi o zaimportowanie do własnej bazy danych to trzeba napisać skrypt, który odczyta dane z XMLa i wstawi je do bazy i skopiuje zdjęcia do odpowiednich katalogów.
|
|
|
![]()
|
|
dzięki
![]() ale taki skrypt automatycznie musi robić import do bazy? bo z tego co wiem, to takie biura robią eksporty kiedy chcą, więc taki plik sprawdza raz na dzień ? sorry za takie pytania, ale jest to dla mnie nowy temat interesuje mnie import z IMO, Agencja 3000 itd. Czy można gdzieś znaleźć jakiś przykładowy plik, żeby to zrozumieć ? Ten post edytował ewela_n 27.09.2008, 19:37:27 |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
1.aby skrypt sprawdzał ,czy jest nowy plik .zip, musisz:
- albo fizycznie go uruchamiać, kiedy potrzebujesz - albo wrzucić do cron-a, żeby robił to za Ciebie, kiedy chcesz 2. Taki skrypt musi robic po kolei: a) pobrać z określonego adresu plik .zip (np curl-em) i zapisać go sobie lokalnie na dysku ![]() c) rozpakowany plik przepuszczasz przez petelke, która odsieje Ci potrzebne dane do zapytania SQL, np: XML ma format: <oferta> <adres>tu adres</adres> <cena>tu cena</cena> </oferta> ...itd Wyciągasz sobie te dane (np SimpleXML-em - wbudowane w php) i zapisujesz do zmiennych (np $adres i $cena) potem kleisz sobie zapytanie: INSERT INTO baza (oferta_id,adres,cena) VALUES('',$oferta,$cena); -------------------- Life's simple... You make choices and don't look back...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 15.09.2007 Skąd: getCity(); Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Właśnie będę pisać skrypt, xml -> baza danych, dzięki blooregard za wyjaśnienie!
-------------------- Wesołych Świąt!:)
|
|
|
![]()
|
|
odnośnie tego tematu:
jak skonfigurować takie przyłącze żeby umożliwić komuś przesyłanie plików zipem na nasz serwer? witajcie znowu, jeśli nie mam możliwości odpalać wykonywania skryptu z crona, to mogę to zrobić ręcznie? Np. tworząc plik php o podanej nazwie, który rozpakuje xml i wrzuci go do bazy? witajcie znowu, jeśli nie mam możliwości odpalać wykonywania skryptu z crona, to mogę to zrobić ręcznie? Np. tworząc plik php o podanej nazwie, który rozpakuje xml i wrzuci go do bazy? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 19:56 |