![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 0 Dołączył: 26.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy można jakoś zoptymalizować to zapytanie, mam wrażenie, że przy dużej liczbie użytkowników powoduje ono przeciążenie bazy. Czy rzeczywiście tak może być ? -------------------- Free mp3 download.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 419 Pomógł: 42 Dołączył: 12.08.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie da się zoptymalizować tego zapytania, co najwyżej możesz zoptymalizować samego regexpa który nie wiem jaki jest.
Możesz też zamiast bawić się w regexpy po prostu szukać po jakiś słowach kluczowych lub całym tytule. = LIKE LIKE '%as' LIKE 'as%' LIKE '%as%' - to strasznie zamula czasem może trwać nawet 30 sekund. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 0 Dołączył: 26.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli co LIKE jest ogólnie lepsze (szybsz) niż REGEXP ?
-------------------- Free mp3 download.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 419 Pomógł: 42 Dołączył: 12.08.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tzn. nie mam wielkiego pojęcia na temat LIKE wiem tylko tyle, że = to ułamki sekund w poszukiwaniu LIKE też nawet LIKE z jednym znakiem % po którejś stronie stringu jednak LIKE z % po obu stronach jest strasznie wolne. Regexp zaś sądzę, że działa jak LIKE %% bo nie dość, że lata po wszystkich stringach które musi dopasować podobnie jak LIKE %% to jeszcze w dodatku musi sprawdzać pod względem poprawności z wyrażeniem regularnym...wystarczy zrobić test. Zrób automatem np. w php który wprowadzi Ci do tabelki(tak z 10 kolumn) losowe dane tekstowe ale to takie totalne. I potem poszukaj za pomocą regexp jakiegoś lotto znaku np. axt potem zrób to samo tylko z LIKE. Sądzę, że powinno być znacznie szybsze ale pewności nie mam bo benchmarków nigdy nie widziałem.
|
|
|
![]()
|
|
Oki, Dzięki.
-------------------- Free mp3 download.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 17:45 |