![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 266 Pomógł: 9 Dołączył: 21.05.2008 Skąd: Łomianki Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam pytanie, czy dobrze zastosowałem filtrowanie danych w tym skrypcie(błędów nie wywala, ale nie wiem jak sprawdzić czy filtruje). A oto kod:
I mam jeszcze pytanie o inne metody zabezpieczania i o wskazówki jak je zastosować ![]() -------------------- ![]() "Do bramy, bo pada deszcz Gdy zaćpiesz przejdzie dreszcz I wróci, wróci tęcza barw I pęknie twój wrogi świat" R. Riedel |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 658 Pomógł: 95 Dołączył: 20.12.2005 Skąd: N54,35° E18,63° (Gdańsk) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najprościej: mysql_real_escape_string" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual ;] czyli np.
htmlspecialchars + strip_tags - nie zabezpieczy Cię przed SQL Inject ![]() - dlatego polecam mysql_real_escape_string" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual ![]() Po 2 gie, jak definiujesz zmienne np:
To spójrz - dane nieprzefiltrowane się dostaną, bo tylko zmienna $login jest filtrowana. A Ty w zapytaniu do mysql odnosisz się do danych przesłanych w formularzu. Poprawnie powinno wyglądać:
Ten post edytował b4x 17.09.2008, 15:33:44 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 266 Pomógł: 9 Dołączył: 21.05.2008 Skąd: Łomianki Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A czemu tutaj:
jest filtrowana całość? Przecieź w skrypcie występuje tylko zmienna $login? I po drugie rozumiem, źe mam usunąć:
bo to nie zapewnia mi bezpieczeństwa? -------------------- ![]() "Do bramy, bo pada deszcz Gdy zaćpiesz przejdzie dreszcz I wróci, wróci tęcza barw I pęknie twój wrogi świat" R. Riedel |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 658 Pomógł: 95 Dołączył: 20.12.2005 Skąd: N54,35° E18,63° (Gdańsk) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym to tak zrobił
;] Ten post edytował b4x 17.09.2008, 15:55:36 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dobra
![]()
-------------------- ![]() "Do bramy, bo pada deszcz Gdy zaćpiesz przejdzie dreszcz I wróci, wróci tęcza barw I pęknie twój wrogi świat" R. Riedel |
|
|
![]()
|
|
"I jeszcze pytanie o inne formy zabezpieczania?" - to z zupełnością powinno wystarczyć
![]() Możesz np. napisać sobie funkcję która ułatwi Ci życie ![]()
Wtedy np. wystarczyłoby :
Ten post edytował b4x 17.09.2008, 16:02:12 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
I to samo muszę zastosować do maila?
-------------------- ![]() "Do bramy, bo pada deszcz Gdy zaćpiesz przejdzie dreszcz I wróci, wróci tęcza barw I pęknie twój wrogi świat" R. Riedel |
|
|
![]()
|
|
Jeśli chcesz, to możesz. Ale widzę że do maila masz jakąś funkcję odpowiedzialną za jego sprawdzanie. (Czy jest poprawny.)
Czyli zapewne ta funkcja nie przyjmuje znaków specjalnych typu ^'% itd. ![]() Więc wtedy maila nie musisz. ![]() http://webmade.org/porady/bezpieczenstwo-p...on-xss-csrf.php Poczytaj, może to Ci bardziej wszystko naświetli ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
A hasło też mam filtrować?
P.S. A z tej strony co podałeś to się dowiedziałem jakie funkcje odpowiadają za filtrowanie ![]() EDIT: Nie działa :/ Gdy daje
To wywala: Kod Fatal error: Call to undefined function mysql_real_escape() in /home/accounts_a/arekj/public_html/rejestracja.php on line 94 Jakieś pomysły? Ten post edytował ArekJ 17.09.2008, 20:48:09 -------------------- ![]() "Do bramy, bo pada deszcz Gdy zaćpiesz przejdzie dreszcz I wróci, wróci tęcza barw I pęknie twój wrogi świat" R. Riedel |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 1 Dołączył: 31.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przydałby się jeszcze kurs czytania angielskiego ze zrozumieniem
![]() Kod Fatal error: Call to undefined function mysql_real_escape() in /home/accounts_a/arekj/public_html/rejestracja.php on line 94 Pozwolicie, że przetłumacze "po swojemu", bo angielski mój nie najlepszy ![]() Cytat Kod Błąd krytyczny: Wywołano niezdefiniowaną funkcje mysql_real_escape() w /home/accounts_a/arekj/public_html/rejestracja.php w linii 94 Czaisz? Jesli sam nie napisałeś, to funkcja mysql_real_escape() nie istnieje. Koledzy wyżej pisali o funkcji mysql_real_escape_string()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, którą kilka razy zastosowałeś w wyżej wymienionym skrypcie. Poza tym przeważnie używam htmlentities()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual z odpowiednimi parametrami i z tego, co się orientuje równie dobrze mnie zabezpieczy przed SQLInjection, jak mysql_real_escape_string()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual ![]() Ten post edytował morwo 18.09.2008, 13:52:22 |
|
|
![]()
|
|
Dzięki, na tym poziomie to znam angielski, ale nie zauważyłem, że funkcja powinna się inaczej nazywać
![]() ![]() -------------------- ![]() "Do bramy, bo pada deszcz Gdy zaćpiesz przejdzie dreszcz I wróci, wróci tęcza barw I pęknie twój wrogi świat" R. Riedel |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 14:48 |