![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 14.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich mam problem odnośnie funkcji sprawdzajacej poprawność PESELU a dokładnie to niewiem gdzie ją wklejić by to działało.
KOD FORMULARZA: Kod {<strong>Pesel:</strong><input type=\"text\" name=\"pesel\" size=\"11\" maxlength=\"11\" style=\"position: absolute; left: 180px; background-color: cornsilk; font-style: italic; color: gray\"> funkcja sprawdzania pesel: Kod <?php
function check_pesel($pesel) { if (strlen($pesel) != 11 || !is_numeric($pesel)) return 0; $steps = array(1, 3, 7, 9, 1, 3, 7, 9, 1, 3); for ($x = 0; $x < 10; $x++) { $sum_nb += $steps[$x] * $pesel[$x]; } $sum_m = 10 - $sum_nb % 10; if ($sum_m == 10) $sum_c = 0; else $sum_c = $sum_m; if ($sum_c == $pesel[10]) return 1; return 0; } ?> Ten post edytował szerszenn 14.08.2008, 10:22:35 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wrzuć kod w odpowiedni BBCODE będzie bardziej czytelny
-------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
@szerszenn Popraw bbcode.
@skowron-line Używaj przycisku raportuj. -------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 142 Pomógł: 35 Dołączył: 5.12.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym trochę zmienił twój kod.
Będzie to bardziej praktyczne. Formularz pojawia się do momentu kiedy nie zostanie wysłany (lub pojawi się problem z wysyłaniem) i automatycznie wypełnia pola (zwróć uwagę na 44 linijkę kodu). Co do samego sprawdzania poprawności numeru PESEL to warunek jest dodany w miejscu gdzie sprawdzane jest wypełnienie wszystkich pół (tutaj zaproponowałem warunek w postaci isPESEL($_POST['pesel'])). Oczywiście sprawdzanie można wstawić jeszcze w innym miejscu, wewnątrz if'a który sprawdza czy wszystkie pola zostały wypełnione. Pozostaję jedynie zdefiniowanie funkcji sprawdzającej. Jej prosty przykład:
Oczywiście można ją zrobić bardziej wyrafinowaną. --> nie zauważyłem że poprawiłeś swojego posta ale mam nadzieję, że to ci pomoże Ten post edytował barthpl 14.08.2008, 10:53:53 -------------------- Jeżeli pomogłem rozwiązać Twój problem, kliknij pomógł.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 233 Pomógł: 9 Dołączył: 3.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie używałem tej klasy ale @Cysiaczek w swojej sygnaturce ma link do napisanej przez siebie klasy która robi więcej niż tylko sprawdza poprawność
pod adresem: http://kavuka.cal.pl/fsp/entry-7b106b447f3...05bb3650d12.htm Ten post edytował zimi 16.08.2008, 09:39:23 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 19:18 |