![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 0 Dołączył: 14.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czytam o PHP od paru lat, parę stron zrobiłem, po angielsku wszytko, ale szło to o wiele za długo.
Teraz wziąłem się za poważniejszy projekt, ale po polsku, bo szybciej mi to idzie(pisze). Wiem że to nie takie jakie by powinno i dlatego się pytam czy to się mija z celem. (Jakby kto pytał, mam 16 lat, niedawno ukończyłem gimnazjum z lichą 3 z anglika, więc nie jestem zbyt dobry, chciałem pójść do technikum informatycznego ale dostałem się do lepszej szkoły - liceum o podobnym profilu. Angielskiego - nie dlatego żebym zganiał na innego człowieka za moje błędy, ale po prostu - nie uczył i tyle.) wiem wiem może takie tematy i były, ale czy jakbym skończył moją stronę w PHP, to czy jakbym ją przetłumaczył to by się opłacało? -------------------- Warsztaty - AMATORSKIE . Ale za to : PHP , JavaScript, obsługa MYSQL, CSS, no i oczywiście HTML, AJAX! I tyle...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jaki to ma związek z PHP? Podpowiem Ci: żaden.
Możesz sobie pisć teksty na stronie równie dobrze i po chińsku i to nadal ... nie będzie miało związku z PHP. Przenoszę z Przedszkola na Hydepark. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 0 Dołączył: 14.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sorry, wiem że zły topic - teraz się skapnąłem. Ale odpowiedzi nie dostałem - Czy zupełny amator, może pisać oprócz funkcji (itp.) pisać wyrażenia po polsku?
-------------------- Warsztaty - AMATORSKIE . Ale za to : PHP , JavaScript, obsługa MYSQL, CSS, no i oczywiście HTML, AJAX! I tyle...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co masz na myśli? Nazwy funkcji, zmiennych po polsku? Możesz.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli dla Ciebie, ucznia, która ma trójkę z j. angielskiego, problemem jest wejść w polski manual i sprawdzić po polsku, co anglojęzyczna funkcja bądź instrukcja oznacza, to wybacz, ale coś tu jest nie tak.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 99 Pomógł: 15 Dołączył: 29.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
"czytać PHP" i "pisać PHP" po angielsku
1. Uczysz sie języka, tym bardziej, że masz jeszcze czas na naukę a nie 50 lat i 2 dni na relaizacje zlecenia 2. Najbardziej aktualne dokumentacje sa po angielsku 3. Przykładowe fragmenty kodu sa po angielsku, samemu stosujac angielski łatwiej zaczniesz dostrzegać prawidłowości i elementy powtarzalne, schematy 4. Najlepsze tutoriale i przykłady kodu sa po angielsku, stosując samemu angielskie nazwy w mig połapiesz o co chodzi w przykładzie 5. Nawet nie rozumiejąc poetyckiego angielskiego możesz wyłapać interesujące Cię informacje na anglojezycznych forach 6. Odzwyczajając się od "wszystkiego na tacy" (po polsku) z czasem nauczysz się wyłapywać interesujące Cię fragmenty kodu nawet ze stron japońskich, gdzie kod będzie po angielsku. 7. Korzystając z oprogramowania Open Source niejednokrotnie Ci się cos wysypie, bez angielskiego będziesz czasem bezradny a często wystarczy wkleić w google komunikat błędu, żeby dostac poprawiony kod 8. Zapytasz, dostaniesz kod i co? Poprosisz o kod po polsku? ![]() 9. google: php (strony polskojęzyczne stanowią 1,06% wszystkich wyników) 10. Im szybciej oswoisz się z angielskim tym mniejsza szansa, że skończysz jako lingwistyczny kaleka |
|
|
![]()
|
|
Ale hydepark!(Poprawcie mnie, ale chyba odp. na moje pytanie nie znalazłem, nie chciało mi się tych odpowiedzi czytać)
Ludzie ja się tylko pytam czy oprócz funkcji( while , if itp. które są już wpisane na stałe)można pozostałość pisać po polsku... A wy mi tu o nauczycielstwie, lekarkach... -------------------- Warsztaty - AMATORSKIE . Ale za to : PHP , JavaScript, obsługa MYSQL, CSS, no i oczywiście HTML, AJAX! I tyle...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Ludzie ja się tylko pytam czy oprócz funkcji( while , if itp. które są już wpisane na stałe)można pozostałość pisać po polsku... Mozna ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
(Poprawcie mnie, ale chyba odp. na moje pytanie nie znalazłem, nie chciało mi się tych odpowiedzi czytać) Nie czytałeś uważnie ![]() * - no chyba że różne pliki skryptu mają różne kodowania, ale to inna bajka i nie powinieneś mieć z tym problemów Ten post edytował .radex 14.08.2008, 17:50:39 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Nie! Nie! Nie! Nie pisz po polsku nazw funkcji i zmiennych, bo to porażka. Obowiązują standardy, w których język polski nie występuje. Nikt Cię nie zmusi do tego, ale wiedz, że gdybym ja Tobie coś dał do napisania, to bezwzględnie wymagałbym języka angielskiego, a projektu z polskimi nazwami zmiennych, klas, metod - nie przyjąłbym i kropka.
Pozdrawiam. Apeluję do forumowiczów - nie uczcie złych nawyków -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Apeluję do forumowiczów - nie uczcie złych nawyków Ale kto go uczy złych nawykow? Pyta sie czy mozna, to mu piszemy ze mozna ![]() Jesli tylko bedzie sie tego trzymal, ze pisze tylko po polsku - to niech se pisze. Ale jak zacznie mieszac, raz polish a raz english... no smiesznie to wygląda - a nie raz na forum sie takie akcje widzialo. Standardy mowisz... no jest standard pisania po angielsku, ale ja widzialem tez standardy pisania po polsku - ale konsekwentnie jak mowilem w jednym języku. Co nie zmienia faktu ze ogólnie przyjetym standardem jest jak mowisz angielski ![]() edit: pozwolilem sobie OT wydzielic: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=10...t=0&start=0 -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 20:37 |