![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 198 Pomógł: 3 Dołączył: 27.02.2007 Skąd: Tczew Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie na początku mojego skryptu dodaje:
No i szczerze powiem że jestem strasznie zdezorientowany dlaczego dzieje się w tej sposób że raz sprawdza _GET['action'] jeśli jest pusta to nadaje jej wartość a raz tego wg nie robi i nie mam zielonego pojęcia dlaczego może mam coś źle napisane ? P.S Krótkie naprostowanie do czego to potrzebuje chodzi mi o menu gdzie zostaje wyróżniony buton dla danej podstrony poprzez ustawienie $GET['action'] no i jak wchodzę na stronę to wiadomo nie wpisuję index.php?... chciałbym automatycznie wyróżnić 1-szy button start ![]() ![]() Ten post edytował FliSs_tCv 21.08.2008, 04:44:44 -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
isset" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual sprawdza czy zmienna istnieje, a nie czy ma jakąś wartość, tak więc warunek zostanie zpełniony dla np.
Kod index.php?dzial
index.php?dzial= index.php?dzial=cos |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 99 Pomógł: 15 Dołączył: 29.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
raz sprawdza _GET['action'] jeśli jest pusta to nadaje jej wartość niby gdzie ? przeciez nie przekazujesz $_GET['action'] przez referencje, więc zmiany na $dzial sa zmianami tylko na tej zmiennej, ktora poczatkowo posiada kopie wartosci z $_GET['dzial'] poprawnie:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 198 Pomógł: 3 Dołączył: 27.02.2007 Skąd: Tczew Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm nadal mi nie ustawia w pasku adresu index.php?action=start czyli nie przekierowuje jakby na dany adres:(
-------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 419 Pomógł: 42 Dołączył: 12.08.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprecyzuj o co Ci chodzi bo to co piszesz jest jakąś dziwną abstrakcją którą tylko ty rozumiesz. Napisz co chcesz osiągnąć a odpowiedź będziesz miał w minutę.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 99 Pomógł: 15 Dołączył: 29.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ustawienie $_GET nie determinuje adresu, pytasz o ustawienie GET a nie o przekierowanie, jeżeli cały ambaras tylko po to żeby podświetlać przycisk to może łatwiej w podświetlaniu przycisku dodać drugi warunek i podświeltac go również gdy brak $_GET['action']
|
|
|
![]()
|
|
być może będzie to lepszym zastosowaniem o którym piszesz rybik lecz nie mam pojecia jak to wykonać w takim bądź razie:( mam skrypt który zadziała dopiero w tym momencie gdy GET będzie miał ustawione pewne dane wtedy skrypt powiąże to z daną w array i podświetli dany button
![]()
Oto skrypt tego menu będe wdzięczny za pomoc ![]() Ten post edytował FliSs_tCv 12.08.2008, 22:39:40 -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 1 Dołączył: 9.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie wiem czy dobrze rozuymiem o co ci chodzi,ale Twoj warunek nigdy nie bedzie spełniony poniewaz ta zmienna zawsze istnieje bo ją tworzysz:
lepiej w warunku sprawdzaj czy jest pusta, czyli zmien warunek na taki
|
|
|
![]()
|
|
niestety ale nie nadaje takiego adresu nie wiem czemu
![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 419 Pomógł: 42 Dołączył: 12.08.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mogę się spytać po co jakieś takie dziwne ceregiele? Rozumiem, że chodzi Ci o efekt taki:
Masz 5 przycisków które kierują do index.php/action=start/1/2/3/4 w zależności od tego co ktoś wybrał to ten przycisk jest wyłączony i zmienił kolor tak ? Jeśli tak to:
Ten post edytował golaod 13.08.2008, 08:01:07 |
|
|
![]()
|
|
Powiem szczerze że nie rozumiem Twojego przykładu golaod
![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
No bo jak już poprawiasz błędy po mnie to sprawdzaj dokładnie.
Przypatrz się jak jest napisany warunek dla zmiennej $dzial; (isset($_GET['action']) --przypatrz się czy wszystko na pewno jest. A średnik ma być gdzie był ! Ech ja nie wiem...kiedy się ludzie nauczą patrzeć na kod znak po znaku. Ten post edytował golaod 13.08.2008, 11:36:44 |
|
|
![]()
|
|
Przepraszam ale nie każdy jest ideałem ;P ja na przykład cały czas się uczę w wolnych chwilach tego php i wg;) jest to dla mnie czarna magia na co dzień zajmuje się grafiką dlatego może moje trudności z php
![]() ![]() ![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
przykład warunek:
wersja skrócona:
Teraz jak wiadomo używamy funkcji isset by sprawdzić czy zmienna $_GET['action'] istnieje w ogóle. Funkcja wygląda tak:
Teraz proszę Cię o trochę samodzielności, podstaw do siebie wszystko lecąc od dołu (poza normalnym ifem) i znajdź sam błąd ![]() |
|
|
![]()
|
|
wybacz ale naprawdę nie rozumiem jest to dla mnie za czarna magia no nic ale i ta dziękuje za pomoc
![]() ![]() ![]() EDIT -----------------------> Kolega mi pomógł teraz nie ma błędów wyświetla obrazek ale nie pokazuje po najechaniu zmiany obrazka:( co tam jest nie tak ? Ten post edytował FliSs_tCv 13.08.2008, 13:25:05 -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Ech...brakowało ZAMKNIĘCIA NAWIASU. Grałeś ty kiedyś w gry przygodowe co
![]() Poprawnie: (isset($_GET['action'])) @EDIT A nic nie było mowy, żebym Ci w skrypcie jeszcze jakiś hover dopisywał. Ja z tego co zrozumiałem to miało być tak, że jak jest się na podstronie do której prowadził przycisk to ten przycisk nie działa i wygląda inaczej. Rozumiem, że chodziło Ci o coś innego ? Ten post edytował golaod 13.08.2008, 13:27:16 |
|
|
![]()
|
|
Witam jednak mi to nie działa pokazuje wszystkie podświetlone przyciski
![]()
a tu to testuje ![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Ten post edytował golaod 14.08.2008, 12:47:17 |
|
|
![]()
|
|
Witam mam pewien problem w czasie tworzenia dalszego skryptu gdzie GET-em było przesyłane tylko coś takiego
teraz mam troszkę inaczej ponieważ w linku przekazuje jeszcze to p.s. patrz na to &idk=1
i jak mam zrobione
to mi nie wyróżnia danej podstrony i podkreśla mi wszystkie. W podstronie 6 wczytuje dane z bazy próbowałem jeszcze tak:
niestety nie bardzo mi to działa ![]() Pozdrawiam -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
A niby dlaczego ma Ci dzialac skoro &idk to jest kolejna zmienna czyli $_GET['idk'] która nie zawiera się w zmiennej $dzial.
Poczytaj może trochę o GET i POST ? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 12:54 |