![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 17.12.2003 Skąd: Roswell Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hajka,
Mam maly problemik, Mam liste swoich filmow w bazie access'owej ale teraz chcialbym przerzucic je do sql'a i opublikowac dla znajomych w necie. A ze troche tego jest to nie bardzo chce mi sie to przepisywac. Mam jedno podstawowe ogramiczenie do obslugi sql'a mam tylko zainstalowany serwerek z pakietu "appserv" (www+php+mySQL). Jak to przepchnac?? Moze jakas konwersja skryptem lub lepiej jakims programikiem, co ?? -------------------- I'm on this world !!!
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Jeśłi się nie mylę, powinieneś poczytać o ODBC - z poziomu php można się dostać do bazy Accessowej np. poprzez AdoDB (z tego co pamiętam).
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 17.12.2003 Skąd: Roswell Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Znaczy, chodzi mi oto ze nigdy jeszcz sie nie bawilem w sql'u i chcial bym sprobowac.
Na access'ie stronke oparta juz mam na darmowym koncie i kiepsko chodzi. Zalezy mi, aby nauczyc sie czegos w sql'u. Ale nie chce mi sie pisac calej bazy od poczatku. -------------------- I'm on this world !!!
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 141 Pomógł: 0 Dołączył: 24.07.2003 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
robisz tak:
1. exportujesz dane z access'a do pliku 1.txt ustawiajac wczesniej separatory (np. | ) 2. w shellu ( ja robie to pod FreeBSD, ale chyba kazdy system UX like bedzie to mogl wykonac) obrabiasz ten pliknastepujaca komenda: tr "|" "[w cudzysłów wstaw znak TAB]" < 1.txt | cat > 2.txt 3. masz plik gotowy do importu do mysql'a mysqlimport -h 127.0.0.1 -u root --password baza_danych c:nazwa_pliku(identyczna jak nazwa tabeli docelowej |
|
|
![]()
|
|
Jest jedno ale....
pracuje pod win xp -------------------- I'm on this world !!!
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 141 Pomógł: 0 Dołączył: 24.07.2003 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
... współczuje
jesli plik wygenerowany przez accesa bedzie wzglednie mały to mozesz użyćopcji w notatniku " zamieni na" Ja robie importy plikow 100 Mb i notepad nie daje sobie z tym rady. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 312 Pomógł: 0 Dołączył: 29.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak jak pisał czezz, zainstaluj sobie np apache2triad i robisz tak
mysqlimport -v -d --fields-terminated-by="|" --ignore-lines=1 --local dbase c:\apache2triad\mysql\bin\dane\acces.txt powtórze ![]() nazwa tabeli taka jak nazwa pliku (bez .txt) a do edycji plików po 100mega dobry jest EditPlus Ten post edytował ennics 16.02.2005, 21:50:09 -------------------- ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 62 Pomógł: 0 Dołączył: 25.12.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym polecal rozwiazanie scanner choc nie bedzie one latwe ale przyniesie oczekiwany skutek. Skoro sie bawiles w Access to powinienes znac troszke VBA a wiem ze tam jes mozliwosc zapisania do pliku wiec robisz zrzut danych do pliku i tez sprawa rozwiazana
Gdaq |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.07.2025 - 09:51 |