![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 29.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam problem i nie potrafie sobie z nim poradzić mianowicie jak dodaje do bazy np. "test.1" to potem jak wyszukuje np. "test_1" to znajduje to "test.1" wiem że można to załatwić dodając "test\.1" ale jak to zrobić prosto? Addslashes, preg_quote itd nie działają! magic_quotes_gpc włączone... Czy ktoś ma jakiś pomysł co jest nie tak? Polej jest tak zdefiniowane: VARCHAR( 250 ) CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_unicode_ci NOT NULL pozdro Karol |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 29.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niezupełnie chodziło mi o to - troche źle chyba pytanie postawiłem.
Chodzi o to że pierwszy raz mi się zdarza że przy wyszukiwaniu kropka nie nie jest brana jak kropka tylko jak dowolny znak. Czy to coś z kodowaniem bazy, rodzajem pola? Czy może to normalne i nie da sie tego wyeliminować inaczej niż tym sposobem który wymieniłeś A teraz jeszcze odkryłem że to dotyczy tylko "_" czyli jak wyszukuje "test_1" to znajduje "test.1" ale jak wyszukuje np. "test=1" czy cokolwiek innego w ten desen to nic nie znajduje... o co ke pasa? Ten post edytował kahil 10.08.2008, 12:06:52 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pokaz SQLke wyszukiwania
Przy like, podkreslenie to jest dokladnie jeden dowolny znak [% - dowolna ilosc znakow, 0 lub wiecej] Uzyj:
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 1 Dołączył: 23.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dlatego wyciąga ci test.1 ponieważ znak _ w zapytaniu do mysql jest interpretowany jako dowolny znak, więc wyciągnie z bazy test(jeden dowolny znak)1.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.07.2025 - 01:59 |