Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> Problem z załącznikiem w PHP
smiady
post 22.07.2014, 13:38:28
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 137
Pomógł: 2
Dołączył: 2.07.2007
Skąd: Ostrzeszów

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Witam.

Chcę pobierać ze strony załącznik i mam taki kod ($_REQUEST['start'] to liczba):

  1. $file = 'bonusy/bonusy' . $_REQUEST['start'] . '.pdf';
  2. header('Content-Disposition:attachment;filename='.$file);


Niestety pobiera mi plik o nazwie bonusy-bonusy12345.php, a nie bonusy12345.php w folderze bonusy !

Probowałem wiele sposobów podwójny separator //, stała DIRECTORY_SEPARATOR, funkcja realpath() - niestety nic nie pomogło.

Może jest tak, że filename oczekuje nazwę pliku, a nie ścieżkę do niego. Jakie jest rozwiązanie tego problemu ?
Go to the top of the page
+Quote Post
vermis
post 22.07.2014, 13:44:33
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 279
Pomógł: 56
Dołączył: 3.06.2010
Skąd: Tarnowskie Góry

Ostrzeżenie: (0%)
-----


To jest nagłówek, który wysyłasz do klienta, więc nie możesz decydować w jakim katalogu mu się to ma zapisać. Co najwyżej możesz wysłać nazwę pliku., którą i tak może zmienić.


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
smiady
post 22.07.2014, 13:48:55
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 137
Pomógł: 2
Dołączył: 2.07.2007
Skąd: Ostrzeszów

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Acha to co mam zrobić jak odpada header przez to, że plik jest w katalogu ... ?
Go to the top of the page
+Quote Post
trueblue
post 22.07.2014, 13:51:07
Post #4





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5 597
Pomógł: 1524
Dołączył: 11.03.2014

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Nie odpada.

  1. header("Content-type: application/pdf");
  2. header("Content-disposition: attachment; filename=tu_nazwa_dla_uzytkownika.pdf");
  3. header("Pragma: no-cache");
  4. $file = 'bonusy/bonusy' . $_REQUEST['start'] . '.pdf';
  5. readfile($file);
  6. exit();


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
johny_s
post 22.07.2014, 13:51:25
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 594
Pomógł: 122
Dołączył: 17.07.2005
Skąd: P-na

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(smiady @ 22.07.2014, 13:48:55 ) *
Acha to co mam zrobić jak odpada header przez to, że plik jest w katalogu ... ?

podać nazwę pliku który się wyświetli userowi który go pobiera
ten kawałek kodu i tak nie wysyła pliku do użytkownika
Go to the top of the page
+Quote Post
smiady
post 22.07.2014, 21:15:45
Post #6





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 137
Pomógł: 2
Dołączył: 2.07.2007
Skąd: Ostrzeszów

Ostrzeżenie: (0%)
-----


trueblue dzieki o to chodziło

Ten post edytował smiady 23.07.2014, 08:27:35
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 11.12.2019 - 00:49