Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> [php]Dynamiczne zmienne i $_POST
tczi
post 21.02.2008, 14:56:29
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 14
Pomógł: 0
Dołączył: 21.02.2008

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Wiatm serdecznie. Mój pierwszy i desperacki post na tym forum... Mam taki problem: tworzę dynamicznie kilka formularzy textarea, nadaje im nazwy typu article_contentx gdzie x to 1, 2, 3 itd... Wysyłam zawartość tych formularzy przez POST. Na kolejnej stronie potrzebuje odebrać wartości z tych pól w petli. I tu mam problem. Próbowałem miedzy innymi w taki sposób:

Kod
$articles_content = $_POST[${'articles_content'.$a}];


Niestety taki zapis nie wyrzuca ani błędu ani przesyłanej wartości. Jestem pewien że zmienne wysyłane są prawidłowo poniważ wyprintowanie zmiennej wpisanej z "palca" wyswietla to co trzeba.

Prosze o pomoc, pół dnia na to straciłem a nie uzyskałem zadnego efektu :/ Z góry dzięki i pozdrawiam.
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 21.02.2008, 14:58:30
Post #2





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 856
Pomógł: 5801
Dołączył: 27.12.2004




poco tak kombinowaac?

  1. <?php
  2. $a=1;
  3. echo $_POST['article_content'.$a];
  4. ?>


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
MajareQ
post 21.02.2008, 14:59:23
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 382
Pomógł: 22
Dołączył: 21.05.2007
Skąd: Elbląg

Ostrzeżenie: (0%)
-----


zapisz dane z POST w SESSION a na końcu wyczysc ten SESSION
Go to the top of the page
+Quote Post
kszychu
post 21.02.2008, 15:16:47
Post #4





Grupa: Przyjaciele php.pl
Postów: 2 712
Pomógł: 23
Dołączył: 27.10.2003
Skąd: z kontowni

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(MajareQ @ 21.02.2008, 14:59:23 ) *
zapisz dane z POST w SESSION a na końcu wyczysc ten SESSION

@MajoreQ: Twoja odpowiedź jest równie trafna, co bezużyteczna. Przemyśl najpierw problem, a następnie swoją odpowiedź.

@tczi: zamiast article_contentX możesz użyć article_content[] jako nazw dla wszystkich textarea. Wówczas, odbierając będziesz miał wszystko w tablicy $_POST['article_content'].


--------------------
"Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
Go to the top of the page
+Quote Post
tczi
post 22.02.2008, 08:41:25
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 14
Pomógł: 0
Dołączył: 21.02.2008

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Hehe nie wiem dlaczego na samym początku założyłem że name dla textarea nie może być tablicą i poszedłem w inną stronę. W każdym razie sposób kszychu działa wyśmienicie smile.gif. Dziękuję za pomoc.
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 8.12.2019 - 02:09