Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> element, który ma po sobie (ale nie od razu) inny element
damianooo
post 1.08.2019, 13:14:40
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 455
Pomógł: 2
Dołączył: 15.07.2011
Skąd: Katowice

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Potrzebuję CSSem zmienić właściwość "elementu, który ma po sobie (ale nie od razu) inny element" . Przykład poniżej :


  1. <div class="a">
  2. <div class="b"> (ten chcę zmienić, ale tylko wtedy gdy element z klasą "d" istnieje w jego drzewie dziedzieczenia)
  3. <div class="c">
  4. <div class="d">
  5. </div>
  6. </div>
  7. </div>
  8. </div>


Ten post edytował damianooo 1.08.2019, 13:15:30
Go to the top of the page
+Quote Post
trueblue
post 1.08.2019, 13:24:04
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5 500
Pomógł: 1503
Dołączył: 11.03.2014

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Nie ma póki co takiej możliwości w CSS.

Jeśli generujesz HTML w kodzie, to wygeneruj dla elementu .b dodatkową klasę jeśli jego dzieckiem jest element .d.


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
damianooo
post 1.08.2019, 13:35:20
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 455
Pomógł: 2
Dołączył: 15.07.2011
Skąd: Katowice

Ostrzeżenie: (0%)
-----


a więc pozostaje tylko jQuery .

Hmm z jQuery mam taki problem że po wczytaniu strony na chwilę miga poprzednie ustawienie to co zmieniam więc słabo też.
Go to the top of the page
+Quote Post
trueblue
post 1.08.2019, 13:47:05
Post #4





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5 500
Pomógł: 1503
Dołączył: 11.03.2014

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Ale generujesz ten kod HTML samodzielnie, czy pobierasz skądś gotowy?


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
damianooo
post 1.08.2019, 14:01:06
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 455
Pomógł: 2
Dołączył: 15.07.2011
Skąd: Katowice

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Kod generuje mi Wordpress ale ja mam za zadanie obrobić kilka rzeczy na stronie więc używam CSS i jQuery do tego celu.
Go to the top of the page
+Quote Post
trueblue
post 1.08.2019, 14:06:30
Post #6





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5 500
Pomógł: 1503
Dołączył: 11.03.2014

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Jeśli nie chcesz grzebać w kodzie WP, to pozostaje tak jak piszesz JS.

Gdzie ładujesz kod jQuery, w HEAD czy BODY? Czy skrypt uruchamiasz w zdarzeniu ready czy load?


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
damianooo
post 1.08.2019, 14:09:14
Post #7





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 455
Pomógł: 2
Dołączył: 15.07.2011
Skąd: Katowice

Ostrzeżenie: (0%)
-----


w ready:

  1. jQuery(document).ready(function () {
Go to the top of the page
+Quote Post
trueblue
post 1.08.2019, 14:30:28
Post #8





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5 500
Pomógł: 1503
Dołączył: 11.03.2014

Ostrzeżenie: (0%)
-----


A gdzie ładujesz kod jQuery, w HEAD czy BODY?

I dodatkowe pytanie, gdzie wywołujesz podany skrypt?


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
damianooo
post 1.08.2019, 14:45:11
Post #9





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 455
Pomógł: 2
Dołączył: 15.07.2011
Skąd: Katowice

Ostrzeżenie: (0%)
-----


właściwie to temat już załątwiony - zrobiłem to w jQuery i jednak jest OK , nie ma efektu mignięcia. Gdzieś pamiętam że z innym elementem miałem taki problem .

Dzięki za próbę pomocy i szkoda że w CSS nie jest to jeszcze możliwe, chociaż może nie wiesz że jest a jest ? Długo szukałem w necie i nie było tego co chciałem ale dziwne że nikt nie miał jeszcze takiego problemu
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 19.09.2019 - 05:52