Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> NodeJS - dobre podejście? Czemu Long Pooling zamiast WS?
adrianpl20
post 5.05.2019, 08:13:34
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 111
Pomógł: 16
Dołączył: 20.02.2014

Ostrzeżenie: (10%)
X----


Witam. Nie wiem czy w dobrym dziale piszę, więc z góry przepraszam jeśli to niewłaściwy dział smile.gif
Piszę sobie portal społecznościowy i chciałbym się upewnić czy dobrą drogą podążam.
Backend głównie piszę w PHP 7, ale postanowiłem przerzucić wyświetlanie (i formatowanie postów do wyświetlenia) z PHP do NodeJS, ponieważ przy formatowaniu postów do wyświetlenia, pobieranych jest trochę danych (nazwa i avatar autora postu, ewentualne zdjęcia, ewentualne "event data" [np. jeśli to post o utworzeniu wydarzenia - to pobieram dane wydarzenia by wstawić info o wydarzeniu w tym poście]). Pomyślałem, że zamiast pobierać te dane za każdym razem po requeście do PHP, to zrobię sobie przechowywanie i aktualizowanie tych danych (użytkowników, wydarzeń, itp.) w obiektach na serwerze NodeJS, i przy formatowaniu po prostu będę wyciągał sobie potrzebne dane z obiektów - a nie z bazy danych. Jest to dobre podejście? Jakieś minusy tego rozwiązania?

Do tego serwera NodeJS (który odpowiada tylko za to pobieranie i formatowanie postów [pewnie jeszcze jakaś dodatkowa robota dojdzie dla niego]) łączę się poprzez WebSockety z przeglądarki, i mam jeszcze drugi serwer NodeJS (odpowiada za wiadomości prywatne między użytkownikami) z którym również tworzę kolejne połączenie WebSocket z przeglądarki - i moje pytanie jest następujące - czy jest to dobra droga? Sprawdziłem kilka dużych serwisów (Facebook, LinkedIn, Pinterest, Twitter) i nigdzie nie zauważyłem WebSocketów - a jedynie Long Pooling. Ja coś źle robię, czy oni używają Long Pooling z innego powodu (np. przez load balancing)?

Będę bardzo wdzięczny za wskazówki i konstruktywną krytykę smile.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
 
Start new topic
Odpowiedzi
by_ikar
post 5.05.2019, 21:12:33
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 798
Pomógł: 307
Dołączył: 13.05.2009
Skąd: Gubin/Wrocław

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Jeżeli zmienna nie będzie miała żadnych referencji to zostanie wywalona z pamięci. Tak samo jest w PHP, tylko natura PHP jest inna niż JS'a dlatego tego od razu nie zauważysz.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie


Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 21.08.2019 - 15:16