Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> Funkcja pobierajaca aktualny adres strony
kulpek
post 22.11.2007, 20:17:25
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 26
Pomógł: 1
Dołączył: 9.12.2005
Skąd: Kielce

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Witam.

Mam problem przy tworzenu strony. Mianowicie chcialem zeby na stronie glownej pokazywal mi sie jeden obrazek, a na innych podstronach w tym samym miejscu inny.

I teraz mam takie pytanie... Jaka funkcja odpowiada za pobieranie aktualnego adresu strony??

  1. <?php 
  2. $strona = funkcja pobierajaca adres strony w tym miejscu...
  3.  
  4. if ($strona == "index.php") {
  5.  echo '<img scr="obrazek1.jpg">';
  6. } else {
  7.  echo '<img scr="obrazek2.jpg">';
  8. }
  9. ?>
Bede wdzieczny za pomoc smile.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
webdice
post 22.11.2007, 20:21:53
Post #2


Developer


Grupa: Moderatorzy
Postów: 3 045
Pomógł: 290
Dołączył: 20.01.2007




Zobacz sobie co zwraca tablica super globalna $_SERVER

  1. <?php print_r ($_SERVER); ?>
Go to the top of the page
+Quote Post
kulpek
post 22.11.2007, 21:17:34
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 26
Pomógł: 1
Dołączył: 9.12.2005
Skąd: Kielce

Ostrzeżenie: (0%)
-----


ok dzieki za pomoc poradzilem sobie winksmiley.jpg

pozdrawiam
Go to the top of the page
+Quote Post
Machro
post 27.11.2007, 11:19:40
Post #4





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 17
Pomógł: 0
Dołączył: 25.11.2007

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Jak udało ci się to rozwiązać?

Możesz napisać tą funkcję pobierająca aktualny adres strony?

Pozdrawiam.

// edit:
Potrafi ktoś pomóc?

Ten post edytował Machro 27.11.2007, 11:20:11
Go to the top of the page
+Quote Post
webdice
post 27.11.2007, 14:56:57
Post #5


Developer


Grupa: Moderatorzy
Postów: 3 045
Pomógł: 290
Dołączył: 20.01.2007




Weź i sobie wyświetli zawartość tablicy $_SERVER tak jak napisałem wyżej i samo dojdziesz do tego jak to zrobić.
Go to the top of the page
+Quote Post
Machro
post 27.11.2007, 20:57:59
Post #6





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 17
Pomógł: 0
Dołączył: 25.11.2007

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Ok, przejrzałem to dokładniej i już znalazłem.

<?php print_r ($_SERVER['REQUEST_URI']); ?>

Dzięki.
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 25.01.2020 - 08:49