Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> [CSS] Aktywny button w nawigacji, Aktywny button w nawigacji
kosa351
post 10.09.2008, 11:21:46
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 20
Pomógł: 0
Dołączył: 21.12.2007

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Witam,
mam zrobione menu nawigacyjne w css. Przy najechaniu na button zmienia nam się kolor czcionki oraz tło. Nie do końca mnie to urządza. Chciałbym aby otwarta zakładka była "aktywna" tzn. po wybraniu interesującego nas buttona, przeładowywuje stronę i pozostawia nam aktywny button informując nas w jakiej jesteśmy zakładce. W chwili obecnej jest tak, że po przeładowaniu wszystkie buttony nadal pozostają takie same.
Kod menu
Kod
<body>
<div id="main">

   <div id="header">
   </div>
            <div id="navigation">
                
            <div class="margines_l">
            </div>
              
             <ul>
             <li><a href="start.html">START</a></li>
             <li><a href="oferta.html">OFERTA</a></li>
             <li><a href="galeria.html">GALERIA</a></li>
             <li><a href="kontakt.html">KONTAKT</a></li>
             <li><a href="linki.html">LINKI</a></li>
             </ul>
                
           <div class="margines_p">
           </div>


kod nawigacji
Kod
/* Naglówek  */
#header {
height:242px;
background-image:url(images/top.gif)
}

/* Nawigacja */
#navigation {
background: #111 url(images/thead.gif) repeat-x;
font-size:20px;
font-weight:bold;
height:60px;
line-height:60px;

}

#navigation li {
float:left;
list-style-type:none;
border-left:1px dotted #000000;
}

#navigation li a {
display:block;
padding:0 20px;
text-decoration:none;
color: #000000;
letter-spacing:1px;
}

#navigation li a:hover {
background: #111 url(images/thead_bg.gif) repeat-x;
color:#E21015;
}


Proszę o radę jak to zrobić, bo nie mogę sobie z tym poradzić.

Ten post edytował kosa351 10.09.2008, 11:59:03
Go to the top of the page
+Quote Post
webdice
post 10.09.2008, 11:29:21
Post #2


Developer


Grupa: Moderatorzy
Postów: 3 045
Pomógł: 290
Dołączył: 20.01.2007




Sam tag nie jest tytułem, proszę poprawić.
Go to the top of the page
+Quote Post
JoShiMa
post 10.09.2008, 11:36:20
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 374
Pomógł: 149
Dołączył: 1.03.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(kosa351 @ 10.09.2008, 12:21:46 ) *
Witam,
mam zrobione menu nawigacyjne w css. Przy najechaniu na button zmienia nam się kolor czcionki oraz tło. Nie do końca mnie to urządza. Chciałbym aby otwarta zakładka była "aktywna" tzn. po wybraniu interesującego nas buttona, przeładowywuje stronę i pozostawia nam aktywny button informując nas w jakiej jesteśmy zakładce. W chwili obecnej jest tak, że po przeładowaniu wszystkie buttony nadal pozostają takie same.


Takie rzeczy to tylko java albo php, które moga dynamicznie takiemu elementowi nadać określony styl.


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
matssuda
post 10.09.2008, 11:40:54
Post #4





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 25
Pomógł: 5
Dołączył: 7.02.2008

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Jeżeli menu nie masz generowane z php tylko wrzucone "na sztywno" to dodaj do CSS
  1. #navigation li .aktywny {
  2. /*zachowanie linka aktywnego */
  3. }


A w liście <ul>

  1. <ul>
  2. <li><a class="aktywny" href="start.html">START</a></li>
  3. <li><a href="oferta.html">OFERTA</a></li>
  4. <li><a href="galeria.html">GALERIA</a></li>
  5. <li><a href="kontakt.html">KONTAKT</a></li>
  6. <li><a href="linki.html">LINKI</a></li>
  7. </ul>
Go to the top of the page
+Quote Post
kazag
post 10.09.2008, 11:46:58
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 180
Pomógł: 12
Dołączył: 30.04.2007

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Z tym, że wtedy na każdej podstronie to Ty musisz określić, który link jest aktywny przez dopisanie mu class="aktywny".


--------------------
Okoczia - jedyne w Polsce wirtualne państwo indiańskie.
kazag.net - i coś o mnie.
Go to the top of the page
+Quote Post
kosa351
post 10.09.2008, 12:24:21
Post #6





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 20
Pomógł: 0
Dołączył: 21.12.2007

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Podstron nie mam wiele więc rozwiązanie matssuda jest jak najbardziej OK. Dzięki guitar.gif
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 25.01.2020 - 09:20