Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

12 Stron V  < 1 2 3 4 > »   
Reply to this topicStart new topic
> generowanie plików *.pdf + polskie czcionki
maulus
post 22.05.2004, 21:03:26
Post #21





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 82
Pomógł: 0
Dołączył: 15.12.2003

Ostrzeżenie: (0%)
-----


chodzi mi program do czcionek, do odpalenia na winie


--------------------
gg:5216061
Warsztat: Win XP HE | Apache - 2.0.49 | PHP - 5 RC | MySQL - 4.0.18 | Narzędzia: WinSyntax
Artykyłu v0.2beta[b]lllllllllllllllllllllllll 100%
Go to the top of the page
+Quote Post
maulus
post 23.05.2004, 18:05:19
Post #22





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 82
Pomógł: 0
Dołączył: 15.12.2003

Ostrzeżenie: (0%)
-----


hm więc ktoś mi pomoże czy jest to niemożliwe??


--------------------
gg:5216061
Warsztat: Win XP HE | Apache - 2.0.49 | PHP - 5 RC | MySQL - 4.0.18 | Narzędzia: WinSyntax
Artykyłu v0.2beta[b]lllllllllllllllllllllllll 100%
Go to the top of the page
+Quote Post
tomkoz
post 24.05.2004, 07:13:10
Post #23





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 40
Pomógł: 0
Dołączył: 18.06.2003

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat
jak używać tego programu ttf2pt1

przeciez jest opisane wszystko
http://forum.php.pl/viewtopic.php?t=5438#35757

a co tu skomplikowanego smile.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
maulus
post 24.05.2004, 13:53:43
Post #24





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 82
Pomógł: 0
Dołączył: 15.12.2003

Ostrzeżenie: (0%)
-----


no tak czytałem ten temat tylko mi wywala jak wchodze do wiersza poleceń na win XP że nie ma takiego polecenia, jak to mam zaistalować??


--------------------
gg:5216061
Warsztat: Win XP HE | Apache - 2.0.49 | PHP - 5 RC | MySQL - 4.0.18 | Narzędzia: WinSyntax
Artykyłu v0.2beta[b]lllllllllllllllllllllllll 100%
Go to the top of the page
+Quote Post
dado
post 25.06.2004, 08:40:29
Post #25





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 193
Pomógł: 2
Dołączył: 12.04.2004
Skąd: Częstochowa

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(krysk @ 2004-03-14 23:27:39)

a ktoś wie jak to uruchomi bo w plidu readme niewiele pisze
Go to the top of the page
+Quote Post
Goral
post 3.07.2004, 19:32:59
Post #26





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 2
Pomógł: 0
Dołączył: 3.07.2004

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Gdzieś wcześniej była rozmowa na temat wielkości wygenerowanego przez FPDF pliku zawierającego własne czcionki.

Problem tkwi pewnie w zastosowanych czcionkach.

Zrobiłem sobie swoje czcionki poleceniem:
Cytat
ttf2pt1 -b -L iso-8859-2.map arial.ttf arialpl

w wyniku czego otrzymałem 2 pliki:
arialpl.apm i arialpl.pfb

przekopiowałem je sobie na serwerek (razem z plikiem arial.ttf)

Jeśli użyję w makefont() czcionki True Type:
Cytat
makefont('arial.ttf','arialpl.apm','iso-8859-2');

to otrzymuję 2 pliki: arialpl.php oraz skompresowany obraz fonta arialpl.z, który ma wielkość 170383 B. Ten obraz właśnie jest dołączany do pliku PDF. Plik z napisem "Witaj Świecie" zajmuje 173kB!

Natomiast jeśli użyję w makefont() czcionki Type 1:
Cytat
makefont('arialpl.pfb','arialpl.apm','iso-8859-2');

to także otrzymuję 2 pliki: arialpl.php oraz skompresowany obraz fonta arialpl.z, ale tym razem ma wielkość 27513 B!.
Plik z napisem "Witaj Świecie" zajmuje teraz tylko 30kB!
Go to the top of the page
+Quote Post
Dabroz
post 3.07.2004, 20:11:07
Post #27





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 286
Pomógł: 0
Dołączył: 1.11.2003
Skąd: Poland, Płock

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Eeeh, pisałem już o tym na forum.

http://forum.php.pl/index.php?showtopic=17189

Ten post edytował Dabroz 3.07.2004, 20:16:45


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
madalena
post 14.07.2004, 09:33:07
Post #28





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 24
Pomógł: 0
Dołączył: 14.10.2003

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Moze zrobilibyscie z tego jakis artykul na stronce, skonczyly by sie wtedy pytania o pdf
Go to the top of the page
+Quote Post
Dabroz
post 15.07.2004, 22:42:31
Post #29





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 286
Pomógł: 0
Dołączył: 1.11.2003
Skąd: Poland, Płock

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Hmm... ja się mogę ewentualnie podjąć napisania artykułu (PDF + polskie czcionki). Co na to ekipa php.pl?


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
madalena
post 16.07.2004, 06:54:59
Post #30





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 24
Pomógł: 0
Dołączył: 14.10.2003

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Witajcie
A co zrobic z faktem ze plik pdf sie generuje a nastepnie zapisuje sie gdzies na dysku, jesli uzyje sie takiego zapisu
Kod
$pdf->output('nazwa.pdf');

ale jesli uzyje takiego zapisu
Kod
$pdf->output('nazwa.pdf',true);

lub takiego
Kod
$pdf->output();

spodziewałabym sie ze plik wyswietli sie w przegladarce albo pojawi sie komunikat o zapisie lub otwarciu

NIESTETY w pierwszym przypadku okno przegladarki jest puste a pliku musze szukac na dysku

w drugim i trzecim w oknie przegladarki pojawia mi sie pdf yulko ze jego kod, składnia czy nie wiem jak to nazwac poprostu krzaki (nie chodzi o brak polskich znaków)

CO z tym zrobic

Ten post edytował madalena 16.07.2004, 06:55:24
Go to the top of the page
+Quote Post
butthead
post 1.08.2004, 15:12:31
Post #31





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 3
Pomógł: 0
Dołączył: 1.08.2004

Ostrzeżenie: (0%)
-----


W bólach, ale udało mi się odpalić polskie krzaczki w pdf-ie generowanym przez R&OS. No i teraz pozostał już tylko jeden problem - czy da się jakoś zrobić, żeby te polskie literki nie nachodziły na inne znaki w tekście? Jakiś kerning, albo coś w tym stylu? Szczególnie nieciekawie to wygląda w przypadku zbitki 2 polskich literek obok siebie sad.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
Andykaz
post 12.08.2004, 15:46:48
Post #32





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1
Pomógł: 0
Dołączył: 12.08.2004

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(andrzejs @ 2003-12-30 23:39:11)
Zrobiłem dokładnie, tak jak było to opisane poniżej (łączenie z wyborem czcionki) - jednak cały czas mam krzaczki - czy ktoś ma pomysł co zostało pominięte.


Trzeba jeszcze skopiować plik PFB do katalogu /fonts ezPDFa, który również został wygenerowany tym poleceniem.

Ten post edytował Andykaz 12.08.2004, 15:47:28
Go to the top of the page
+Quote Post
carramba
post 3.09.2004, 22:49:38
Post #33





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 74
Pomógł: 0
Dołączył: 29.10.2003
Skąd: Toruń

Ostrzeżenie: (0%)
-----


wie ktos z was moze jak stworzyc czcionke ktora mi obsluzy
utf-8 lub uincode questionmark.gif mam z tym spory problem.

=======================================

ehhh poddaje sie, czy moglby mi ktos z was udostępnić
arial,arialb,ariali,arialbi za nic na swiecie nie chce mi przekonwertowac
na ISO-8859-2 kursywy i pogrobienia, normalna czcionka sie
konwertuje na arialpl.php a pozostałe powoduja bledy sad.gif
chodzi mi o konwersje dla fpdf ISO-8859-2 calego zestawu
czcioneki ariala - normalnej, kursywy, pogrobionej i pogrobionej kursywy.

Ten post edytował carramba 4.09.2004, 18:36:46


--------------------
long hard road out of hell
Go to the top of the page
+Quote Post
mirksonek
post 17.09.2004, 10:38:42
Post #34





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 2
Pomógł: 0
Dołączył: 12.02.2004

Ostrzeżenie: (0%)
-----


A czy ktoś może wie czy jest możliwe otwarcie *.pdf na serwerze, dopisanie do niego kilka zdań i zapisanie? Próbowałem, ale niestety z brakiem efektów, jedyne co udało mi się uzyskać, to zapis na serwerze nowego dokumentu pdf, a chodzi mi jedynie o nadpisanie już istniejącego, czyli aby zawierał pierwotną treść + nową...
Go to the top of the page
+Quote Post
crow013
post 31.01.2005, 11:13:49
Post #35





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5
Pomógł: 0
Dołączył: 31.01.2005
Skąd: 3city

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Mam być może głupie pytanie, ale dopiero zaczynam i trochę się pogubiłam. Otóż, czym rózni się ezPdf od fpdf. Walczę z polskimi znaczkami. Zrobiłam wszystko tak jak opisaliście i wszystko byłoby ok gdyby nie taka drobnostka - w kodzie piszecie $pdf->new FPDF(), ja korzystam z $pdf->new PDF(). Próbowałam przez $pdf->new FPDF() ale w tym nie działa funkacja LoadData, która jest mi potrzebna. Hmmm mam nadzieję, że chciaż ktoś zrozumie o co mi chodzi winksmiley.jpg. Napisze jeszcze, że to co ma być w PDF'ie pobieram z bazy MySQL.
Go to the top of the page
+Quote Post
carramba
post 11.02.2005, 12:10:52
Post #36





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 74
Pomógł: 0
Dołączył: 29.10.2003
Skąd: Toruń

Ostrzeżenie: (0%)
-----


rozwiazaniem problemu UTF-8 i generowania PDF jest biblioteka iconv.
Pozwala na konwertacje pomiedzy roznymi zestawami znakow, z moich informacji
jest zainstalowana na wiekszosci serwerow.

Konwersja pomiedzy UTF-8 a ISO

  1. <?php
  2.  
  3. $charsertTmp = 'Iso-8859-2';
  4. $text = iconv('UTF-8',$charsertTmp,$text);
  5.  
  6. ?>


przekonwertowany tekst smialo mozna wstawic do generowanego pdfa, problemem natomiast pozostaja nadal znaki unicode czyli np. &copy; ktorego iconv nie przekonwertuje.


--------------------
long hard road out of hell
Go to the top of the page
+Quote Post
crow013
post 15.02.2005, 10:03:45
Post #37





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5
Pomógł: 0
Dołączył: 31.01.2005
Skąd: 3city

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Mam nadzieję, że ktoś sie już z czyms takim spotkał. Kozrystam z kodowania utf-8, miałam w związku z tym problem gdyż do tej pory wszystko co wysyłałam do pdf'a było w iso-8859-2. Rozwiązaniem okazał się programik "ttf2utf" działający tak samo jak opisywany kiedyś na forum "ttf2pt1". Do tego jest jeszcze biblioteka UFPDF (FPDF nie wystarcza) i tu pojawił się problem. Okazało się, ze UFPDF nie obsługuje MultiCell - a ja momentami mam bardzo długi tekst, który niestety nie ejst przenoszony do następnej linii tylko zostaje ucięty . Czy ktoś spotkał się z czymś takim i może wie jak z tego wybrnąć??
Go to the top of the page
+Quote Post
Kinool
post 4.03.2005, 14:07:19
Post #38





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 560
Pomógł: 0
Dołączył: 15.07.2003
Skąd: Kwidzyn

Ostrzeżenie: (0%)
-----


mam problem z uzyskaniem PDF przy korzystaniu z klasy FPDF a dokladnie gdy chce uzyc PNG o duzej rozdzielczosci (300 DPI szerokosc kolo 3000px) to nieche sie generowac PDF sad.gif

zauwazylem ze wszystko jest ok do czasu gdy obraz nie przekracza 842x595 px co odpowiada wymiarom kartki A4 przy 72 DPI jesli tylko zwieksze o kilka pixeli obraz juch nieche sie ladowac sad.gif

docelowo chcialbym umiescic wiekszego png by przy wydruku mial dobra jakosc i byl czytelny ale nie moge sobie poradzic sad.gif

juz probowalem go skalowac na 1000 sposobow

  1. <?php
  2. $pdf->Image('source/r3.png', 5, 5, 20, 0, 'png');
  3. $pdf->Image('source/r3.png', 0, 0, 100, 0, 'png');
  4. $pdf->Image('source/r3.png', 1, 1, 10, 0, 'png');
  5.  
  6. ?>


i za kazdym razem to samo sad.gif czyli pdf-a nie ma
moze ktos juz spotkal sie z podobnym problemem? jest na to jakas rada?


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
vala
post 13.03.2005, 07:30:05
Post #39





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 123
Pomógł: 0
Dołączył: 12.01.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


a ma ktos moze jakis darmowy wypasiony programik, ktory konwertuje pdf->chm?smile.gif


--------------------
Warsztat: Easy PHP 1.7:Apache 1.3.27|PHP 4.3.3|PHPMYADMIn 2.5.3|MYSQL 4.0.15
Go to the top of the page
+Quote Post
Fipaj
post 13.03.2005, 07:53:46
Post #40





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 691
Pomógł: 0
Dołączył: 19.01.2005
Skąd: Warszawa

Ostrzeżenie: (0%)
-----


DocCHM - szukaj w google "chm generator"


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post

12 Stron V  < 1 2 3 4 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 6.12.2019 - 04:13