Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> [SQLite][PHP]Problem z automatycznym wysyłaniem maili
aquarius1978
post 12.07.2018, 17:20:36
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 30
Pomógł: 0
Dołączył: 31.03.2012

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Witam,
Mam taki oto problem. Zrobiłem stronę do logowania, gdzie użytkownik dostaje hasło tylko to pierwszego logowania, później musi to zmienić. Hasło można wydrukować z programu, albo wysłać mailem.
To wysyłania maila skorzystałem z tego skrypu ( może autor się odezwie smile.gif )
http://forum.nospor.pl/programowanie/php/w...ailem-ft24.html
Myślę, że nie ma potrzeby tutaj wstawiać tego kodu, bo gdy otwieram przerobiony skrypt przez stronę, to działa bez problemu i wysyła piekne maile biggrin.gif
Z racji tego, że kilka skryptów, które mają się wykonywać co jakiś czas automatycznie dodałem je do harmonogramu i działają dobrze.
Analogicznie chciałem zrobić z tym skryptem, by nie wywoływać go przez stronę a dodać do harmonogramu by się wykonywał co 30 min.
I pojawił się problem, bo pomimo iż ustawiłem dokładnie tak samo jak pozostałe, to mimo iż w harmonogramie pokazuje się komunikat, że zostało poprawnie wykonane, to jednak maile są nie wysyłane.
Poniżej zdjęcia z tego jak to jest ustawione


Poniżej widok z harmonogramu, widać, że jest to uruchamiane, a mimo to maile nie zostają wysłane.

Czy ktoś ma pomysł czemu to nie działa z harmonogramu?A może jakiś inny sposób polecacie?

Ten post edytował aquarius1978 12.07.2018, 17:25:51
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 13.07.2018, 06:16:09
Post #2





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 228
Pomógł: 5673
Dołączył: 27.12.2004




Moze ta sciezka jest zla podczas odpalania z harmonogramu
require_once('class.phpmailer.php');

Sprawdzales logi php? Sprawdzales logi harmonogramu?


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
aquarius1978
post 13.07.2018, 08:47:56
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 30
Pomógł: 0
Dołączył: 31.03.2012

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Wszystko wydaje się być ok. Ścieżka też, bo otwierając stronę to skrypt się wykonuje.
Masz jakiś pomysł gdzie to jeszcze ewentualnie sprawdzić?
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 13.07.2018, 09:04:50
Post #4





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 228
Pomógł: 5673
Dołączył: 27.12.2004




Ale otwieranie strony a odpalanie skryptu z konsoli to inaczej dziala ustawienie sciezek wzglednych.
Temu mowi sprawdz logi


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
aquarius1978
post 13.07.2018, 09:37:23
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 30
Pomógł: 0
Dołączył: 31.03.2012

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Nospor problem nie leży w logach, bo teraz analizował dokładnie linijka po linijce kodu, uruchamiałem zadanie w harmonogramie i patrzyłem czy wykonuje sie zapis w bazie.
ścieżka require_once('class.phpmailer.php'); jest poprawna jak i pozostałe rzeczy.
Działać przestaje w chwili gdy dochodzi do kodu
  1. if(!$mail->Send()) {
  2. echo "Blad wysylki: " . $mail->ErrorInfo;
  3. }
  4. else {
  5. $query = mysql_query("UPDATE `dawca_rej` SET `pot_mail` = 'OK' WHERE `id` = '$id'");
  6. }

Jeśli zrobię tak
  1. //if(!$mail->Send()) {
  2. //echo "Blad wysylki: " . $mail->ErrorInfo;
  3. //}
  4. //else {
  5. $query = mysql_query("UPDATE `dawca_rej` SET `pot_mail` = 'OK' WHERE `id` = '$id'");
  6. //}

to zapytanie sie wykona
problem jest więc chyba tutaj
if(!$mail->Send())
Go to the top of the page
+Quote Post
trueblue
post 13.07.2018, 09:51:56
Post #6





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5 194
Pomógł: 1441
Dołączył: 11.03.2014

Ostrzeżenie: (0%)
-----


https://websistent.com/using-sendmail-on-windows/
Go to the top of the page
+Quote Post
Pyton_000
post 13.07.2018, 11:43:15
Post #7





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 7 535
Pomógł: 1324
Dołączył: 26.10.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(aquarius1978 @ 13.07.2018, 10:37:23 ) *
Nospor problem nie leży w logach, ...

Zapewniam że w logach powinieneś znaleźć przyczynę swojego problemu. No chyba że IIS jest tak biedny że nie łapie logów. Jak nie w IIS to w systemowych byś miał.
Go to the top of the page
+Quote Post
aquarius1978
post 13.07.2018, 12:02:33
Post #8





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 30
Pomógł: 0
Dołączył: 31.03.2012

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(trueblue @ 13.07.2018, 10:51:56 ) *


To pomogło. Zainstalowałem Sendmaila, skonfigurowałem i wtedy zadanie z harmonogramu zaczęło wysyłać wiadomości biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
Dzięki chłopaki za pomoc w rozwiązaniu problemu i w sugestiach.
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
3 Użytkowników czyta ten temat (3 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 23.10.2018 - 23:59