Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> Simple function - argumenty funkcji
pop3k
post 1.03.2018, 14:33:10
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 19
Pomógł: 0
Dołączył: 7.09.2017

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Witam, mam problem z bardzo prostą funkcją:
Kod
function funkcja_typeof(){
    for (var i = 0; i < arguments.length; i++)
    console.log(arguments[i], ': ', typeof(arguments[i]));
      //alert(arguments[i] + 'Argument: '+(i)+', wartość: '+ typeof(arguments[i]));
        }

odwołuję się do niej w innej funkcji, podając zmienne jako argumenty:
Kod
var b = 0.4;
var c = 0.03;
funkcja_typeof(b, c);


w logach otrzymuję następujące wartości:
0.4 : string
0.03 : number

a chciałbym uzyskać:
b : string
c : number

Proszę o pomoc

Ten post edytował pop3k 1.03.2018, 14:40:22
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 1.03.2018, 14:50:18
Post #2





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 226
Pomógł: 5672
Dołączył: 27.12.2004




To niemozliwe co chcesz osiagnac


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
pop3k
post 1.03.2018, 15:09:23
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 19
Pomógł: 0
Dołączył: 7.09.2017

Ostrzeżenie: (0%)
-----


To przykre, to co napisałeś. Miała być prosta funkcja.

A jaką funkcję byś zaproponował?

Mam program, w którym używam kilkadziesiąt funkcji. Niektóre są pobierane od użytkownika, a niektóre liczone. Jako, że mam wszystkie zmienne zdefiniowane na początku, łatwo byłoby mi je skopiować i wrzucić szybko w argumenty jakiejś funkcji. Tzn:
Kod
var a, b, c, d, e, ab, cd, ef, ff, itp, itd

Kod
function simple(a, b, c, d, e, ab, cd, ef, ff, itp, itd)

Funkcja ta miałaby sprawdzać typeof i może później wartości każdej ze zmiennych po kolei. Jak widać w powyższym przykładzie wartości i typeof są łatwe do zrobienia, ale w całym tym moim kontrolnym logu chciałbym wiedzieć o jakiej zmiennej mowa
Go to the top of the page
+Quote Post
markuz
post 1.03.2018, 15:11:43
Post #4





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 230
Pomógł: 274
Dołączył: 11.03.2008

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Przekazuj HashTable/Object literals tj. {a: 5, b: 10} itp.

Ten post edytował markuz 1.03.2018, 15:12:21
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 1.03.2018, 15:11:44
Post #5





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 226
Pomógł: 5672
Dołączył: 27.12.2004




Nie mam sily nawet probowac zrozumiec co napisales a juz tym bardziej po co ci to w ogole.

Ale prosze
https://stackoverflow.com/questions/1007981...ues-dynamically
tam podali jak mozesz sobie pobrac parametry funkcji, bedziesz musial tylko zmienic podejscie troche w tym co masz teraz. Moze ci sie przyda bo jak pisalem ciezko mi przebrnac przez to co napisales


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
pop3k
post 1.03.2018, 16:05:41
Post #6





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 19
Pomógł: 0
Dołączył: 7.09.2017

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Nie, to nie to,
może za bardzo skomplikowanie to napisałem
chcę, aby przy wywołaniu funkcji "funkcja(a, h)", gdzie a i b mają wartości
pokazało mi w konsoli (albo gdzieś) napis: "Użyłeś funkcji z parametrami "a", "h"

Ten post edytował pop3k 1.03.2018, 16:09:25
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 1.03.2018, 16:16:39
Post #7





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 226
Pomógł: 5672
Dołączył: 27.12.2004




Cytat
pokazało mi w konsoli (albo gdzieś) napis: "Użyłeś funkcji z parametrami "a", "h"
To ci napisalem przeciez: w tej formie to nie mozliwe.


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
pop3k
post 1.03.2018, 16:27:37
Post #8





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 19
Pomógł: 0
Dołączył: 7.09.2017

Ostrzeżenie: (0%)
-----


OK, a możesz mi pomóc taką funkcję napisać? W innej formie?
Pomyślałem o przerobieniu całych argumentów na string ale nie wiem jak to ugryźć

Ten post edytował pop3k 2.03.2018, 08:41:14
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 19.10.2018 - 21:13