Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> [PHP]Zadanie szkolne
fondue
post 12.02.2018, 14:06:03
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 2
Pomógł: 0
Dołączył: 12.02.2018

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Mam zadanie,

zrobienie szachownicy siedem na siedem. Na sachownicyma znalesc sie siedem krolowych, ale tak aby siebie nie mogly zniszczyc(Chodzi tylko o koncept bez mozliwosci ruchow.)
Wiem o tym ze krolowa moze ruszac sie we wszystkie strony. Jak najlepiej to zrobic?
Chodzi tez o to aby to bylo obliczone. Nie moge postawic krolowych statycznie.





Ten post edytował fondue 12.02.2018, 14:31:12
Go to the top of the page
+Quote Post
trzczy
post 12.02.2018, 17:14:26
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 421
Pomógł: 47
Dołączył: 5.06.2011

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Trzeba ustawić królowe na polach 1/1 i 5/2. Potem iść tymi królowymi do góry ruchem skoczka.

https://3v4l.org/J6uEa
  1. $init1 = [[1,1]];
  2. $init2 = [[5,2]];
  3.  
  4. function addMovement($array)
  5. {
  6. $lastPos = end($array);
  7. $array[] = [$lastPos[0]+1, $lastPos[1]+2];
  8. return $array;
  9. }
  10. $array = $init1;
  11. for ($i = 0; $i < 3; $i++)
  12. {
  13. $array = addMovement($array);
  14. }
  15. $array = array_merge($array, $init2);
  16. for ($i = 0; $i < 2; $i++)
  17. {
  18. $array = addMovement($array);
  19. }
  20. print_r($array);
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 12.02.2018, 17:31:29
Post #3





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 103
Pomógł: 5650
Dołączył: 27.12.2004




@trzczy ale to jest statycznie ustawienie krolowych co jak zaznaczyl autor tematu jest zabronione


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
trzczy
post 12.02.2018, 17:47:16
Post #4





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 421
Pomógł: 47
Dołączył: 5.06.2011

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(nospor @ 12.02.2018, 17:31:29 ) *
@trzczy ale to jest statycznie ustawienie krolowych co jak zaznaczyl autor tematu jest zabronione
Wg mnie to jest dynamiczne.
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 12.02.2018, 17:49:30
Post #5





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 103
Pomógł: 5650
Dołączył: 27.12.2004




$init1 = [[1,1]];
$init2 = [[5,2]];

Strasznie dynamiczne....


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
trzczy
post 12.02.2018, 18:00:52
Post #6





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 421
Pomógł: 47
Dołączył: 5.06.2011

Ostrzeżenie: (0%)
-----


No tak ale my teraz mówimy o prostym quasi dynamicznym rozwiązaniu versus sztuczna inteligencja. Praca domowa chyba jest na jutro.
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 12.02.2018, 18:01:32
Post #7





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 103
Pomógł: 5650
Dołączył: 27.12.2004




Ja nie wnikam na kiedy praca domowa jest. Ja ci mowie, ze twoje rozwiazanie nie jest zgodne z zalozeniami i tyle.


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
trzczy
post 12.02.2018, 18:05:30
Post #8





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 421
Pomógł: 47
Dołączył: 5.06.2011

Ostrzeżenie: (0%)
-----


A ja polemizuję. Zaprogramowanie ruchu skoczka jest dynamiczne.
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 12.02.2018, 18:08:53
Post #9





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 103
Pomógł: 5650
Dołączył: 27.12.2004




Nie jest. Okresliles dwa poczatkowe punkty i z kazdego z nich okresliles sciezke. Rownie dobrze te wszystkie punkty mogles zaznaczyc recznie bo sa w kazdej chwili znane.

No i czemu okresliles taka a nie inna sciezke? Bo dobrze wiesz ze dla tej sciezki bedzie spelnione zalozenie ze zadna z krolowych sie nie napotoczy na inna. Tu nie ma zadnej dynamiki.... zastosowanie FOR w tym wypadku to nie dynamika :/


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
trzczy
post 12.02.2018, 18:08:56
Post #10





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 421
Pomógł: 47
Dołączył: 5.06.2011

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Ale nie wypisałem pozycji krolowej z palca.
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 12.02.2018, 18:10:10
Post #11





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 103
Pomógł: 5650
Dołączył: 27.12.2004




facepalmxd.gif
Ok, nie wypisales z palca wiec jest "dynamiczna"... super.


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
trzczy
post 12.02.2018, 18:20:14
Post #12





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 421
Pomógł: 47
Dołączył: 5.06.2011

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Nie sądzę, aby ich program szkolny mieszał zajęcia z matematyki z programowaniem webowym. Zbytnie zagłębianie się w temat nie ma tu sensu.
Go to the top of the page
+Quote Post
Kshyhoo
post 12.02.2018, 18:31:10
Post #13





Grupa: Opiekunowie
Postów: 3 830
Pomógł: 315
Dołączył: 4.01.2005
Skąd: że




Po za tym, nie rozwiązujemy zadań domowych/szkolnych ;p
A takie losowanie jest dynamiczne?
  1. srand((double)microtime()*1000000);
  2. $initx = rand()%15;
  3. $inity = rand()%15;


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 12.02.2018, 18:48:17
Post #14





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 103
Pomógł: 5650
Dołączył: 27.12.2004




Cytat
Nie sądzę, aby ich program szkolny mieszał zajęcia z matematyki z programowaniem webowym
Nie bardzo rozumiem co ma piernik do wiatraka.

Jeszcze raz ci mowie: podales pozycje dla dwoch krolowych. Kolejne 5 ida z gory ustalona sciezka. Dlaczego tak zrobiles? Poniewaz dokladnie wiesz, ze dla tych dwoch pozycji poczatkowych i dla tej sciezki osiagniesz pozycje ktore nie beda sie pokrywac. Czyli dokladnie wiesz gdzie co bedzie. Tu nie ma zadnej dynamiki. To jest reczne ustalenie pozycji i to ze dales tu FOR ze skokiem tego nie zmienia.


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
trzczy
post 12.02.2018, 19:05:00
Post #15





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 421
Pomógł: 47
Dołączył: 5.06.2011

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Jest dynamiczność w zakresie generowania kolejnych ruchów skoczka. Skoro się powtarzam, to znak dla mnie, że dyskusja nie ma walorów merytorzycznych. Wycofuję się z rozmowy.
Go to the top of the page
+Quote Post
fondue
post 12.02.2018, 20:24:20
Post #16





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 2
Pomógł: 0
Dołączył: 12.02.2018

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Dzieki wszystkim ale znalazlem juz odpowiedz, Chodzi o Problem N-Queen, jesli ktos bedzie szukal.
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 12.02.2018, 20:49:06
Post #17





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 103
Pomógł: 5650
Dołączył: 27.12.2004




Cytat
Chodzi o Problem N-Queen, jesli ktos bedzie szukal.

@trzczy i tak wlasnie wyglada niestatyczne podejscie do problemu wink.gif

Cytat
. Skoro się powtarzam, to znak dla mnie, że dyskusja nie ma walorów merytorzycznych.
Szkoda ze nie wyciagnales innego wniosku wink.gif


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 15.08.2018 - 04:29