Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> multiupload zdjęć-edycja zdjęć
peklo
post 28.03.2014, 12:01:48
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 420
Pomógł: 0
Dołączył: 27.07.2011

Ostrzeżenie: (10%)
X----


Witam
Szukam i szukam i nie mogę znaleźć sensownego skrytpu , a szukam coś na wzór canvas. A mianowicie chodzi mi o to żeby po kliknieciu w przycisk browse (ale nie w upload ) obok pojawiło się zdjęcie /zdjęcia (multiupload) ale bez wgrywania na serwer.
Fajnie by było jakby miał jeszcze dodawania do bazy i resize zdjęcia oraz tworzenie ikonek.
Ale zadowole się samym pokazywaniem zdjęcia zaraz po kliknięciu w przycisk browse. Acha no i żeby działało na IE smile.gif

Mam coś taiego ale niestety nie działa na IE i nie ma multiuploadu

  1. <!DOCTYPE html>
  2. <meta charset="utf-8"/>
  3. window.onload = function() {
  4. var input = document.getElementById('input');
  5. input.addEventListener('change', handleFiles);
  6. }
  7.  
  8. function handleFiles(e) {
  9. var ctx = document.getElementById('canvas').getContext('2d');
  10. var url = URL.createObjectURL(e.target.files[0]);
  11. var img = new Image();
  12. img.onload = function() {
  13. ctx.drawImage(img, 20, 20);
  14. }
  15. img.src = url;
  16. }
  17. </head>
  18. <h1>Test</h1>
  19. <input type="file" id="input"/>
  20. <canvas width="400" height="300" id="canvas"/>
  21. </body>
  22. </html>


a może znacie jakiś MULTIupload coś na zasadzie iframe? POMOCY smile.gif

Ten post edytował peklo 28.03.2014, 12:52:02
Go to the top of the page
+Quote Post
sowiq
post 28.03.2014, 12:15:48
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 890
Pomógł: 339
Dołączył: 14.12.2006
Skąd: Warszawa

Ostrzeżenie: (0%)
-----


http://stackoverflow.com/questions/1020664...206834#10206834

Polecam to, bo fajne i przyjemne: http://www.dropzonejs.com/

Ten post edytował sowiq 28.03.2014, 12:16:26


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
peklo
post 28.03.2014, 12:41:36
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 420
Pomógł: 0
Dołączył: 27.07.2011

Ostrzeżenie: (10%)
X----


fajne tylko ze ten dropzone i ten pierwszy nie działa pod ie9

tak naprawde chodzi mi o samo <input type="file" id="myfile" name="myfile" /> i żeby po kliknięciu w browse pojawiło sie zdjęcie na stronie z mozliwościa usunięcia-nie musi być już zadnych akcji w stylu wyślij,zmień,dodaj do bazy itd

Turson może ty pomożesz:)

skrypt do wgrywania do bazy , zmiany na miniaturki juz mam. Potrzebuje coś w stylu iframu lub canvas tzn.

chce żeby to działało na takiej zasadzie że jak wybiore zdjęcia z <input type="file[]" id="myfile" name="myfile" />
lub
<input type="file" id="myfile" name="myfile" />
<input type="file" id="myfile" name="myfile" />
<input type="file" id="myfile" name="myfile" />

to żeby od razu pojawiło w formularzu przed wysłaniem go na serwer i tyle. No i żeby była mozliwośc usunięcia go z formularza jak to nie to zdjęcie i już smile.gif
Reasumując ma sie pojawić zdjęcie w formularzu bez przeładowania strony przed wysłaniem go na serwer. Acha i zeby działało przynajmniej na IE 9

Ten post edytował peklo 28.03.2014, 12:43:24
Go to the top of the page
+Quote Post
trueblue
post 28.03.2014, 12:49:40
Post #4





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5 796
Pomógł: 1597
Dołączył: 11.03.2014

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Bez uploadu na serwer nie da rady. Nie można pobrać wartości z input file ze względu bezpieczeństwa (dostaniesz tylko nazwę pliku bez ścieżki).
Trzeba więc zrobić upload w tle, zwróconą ścieżkę do zuploadowanego pliku na serwerze wpisać do odpowiednich pól formularza i utworzyć <img> z tą ściężką.

Spróbuj tego: http://digitarald.de/project/fancyupload/ przy czym to korzysta z framework MooTools oraz flash.


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
sowiq
post 28.03.2014, 13:55:09
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 890
Pomógł: 339
Dołączył: 14.12.2006
Skąd: Warszawa

Ostrzeżenie: (0%)
-----


@peklo, wsparcie dla IE9 z czasów Ćwieka jest wymaganiem? Od IE10 masz już dostępne natywne File API (na którym bazuje chociażby Dropzone). Ładnie to programujesz, a dla przeglądarek z epoki kamienia łupanego zostawiasz zwykły file input.

[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. if (window.File && window.FileReader && window.FileList && window.Blob) {
  2. // Great success! All the File APIs are supported.
  3. } else {
  4. alert('The File APIs are not fully supported in this browser.');
  5. }
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext


http://www.html5rocks.com/en/tutorials/file/dndfiles/


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
peklo
post 29.03.2014, 12:09:30
Post #6





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 420
Pomógł: 0
Dołączył: 27.07.2011

Ostrzeżenie: (10%)
X----


ok dzięki za odpowieź ale chciałem zrobic żeby też działało na innych przegladarkach. Ale zawsze użytkownik może sobie podnieść przegladarke:)

A dla zainteresowanych mam fajny skrypt do wysyłania zdjęć który je ładuje do formularza w TLE:)

http://old.shift8creative.com/projects/agi...ader/index.html

A jeszcze mam jedno pytanie jak zrobić monit na stronce jeśli np przeglądarka nie obługuje css czy html5?
Go to the top of the page
+Quote Post
trueblue
post 29.03.2014, 12:13:08
Post #7





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5 796
Pomógł: 1597
Dołączył: 11.03.2014

Ostrzeżenie: (0%)
-----


http://modernizr.com/


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
peklo
post 29.03.2014, 13:41:51
Post #8





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 420
Pomógł: 0
Dołączył: 27.07.2011

Ostrzeżenie: (10%)
X----


ok dzieki
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 3.04.2020 - 20:46