Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> sqlite - czarna magia pomocy
Websart
post 22.04.2014, 20:02:48
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 20
Pomógł: 0
Dołączył: 11.12.2013

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Mam problem.
Ucze sie sqlite, robie strony internetowe, i w tym momencie niezbedne dla mnie jest postawienie bazy ktora bede mogl bardzo latwo przenosic pomiedzy serwerami

znalazlem poradnik gdzie znalazlem dokladnie takie cos

  1. <?php
  2.  
  3. $db = sqlite_open('./sklep.sqlite');
  4.  
  5. sqlite_query($db,'
  6. CREATE TABLE products (
  7. product_id INTEGER PRIMARY KEY,
  8. product_name VARCHAR(32),
  9. product_desc BLOB,
  10. product_price FLOAT
  11. );
  12.  
  13. CREATE TABLE clients (
  14. client_id INTEGER PRIMARY KEY,
  15. client_name,
  16. client_address
  17. );
  18.  
  19. INSERT INTO products VALUES (NULL, \'Spadochron do nurkowania\', \'Rewelacyjny spadochron dla nurków! Znakomicie zapobiega zderzeniu się z dnem!\', 250.99);
  20. INSERT INTO products VALUES (NULL, \'Wanna z drzwiami jednoskrzyd3owymi\', \'Dzięki wbudowanym drzwiom już wiecej nie pośliźniesz się wychodząc z wanny\', 599.8);
  21. INSERT INTO products VALUES (NULL, \'Używany papier toaletowy\', \'Tani, wygodny, ekologiczny (bo z odzysku) - czyli to, co ekolodzy lubią najbardziej\', 1.99);
  22.  
  23. INSERT INTO clients VALUES (NULL, \'Mietek Żulewicz\', \'Prosektorium przy ul. Ofiar Hiroszimy; 00-000 Pcim Dolny\');
  24. INSERT INTO clients VALUES (NULL, \'Jan Kowalski\', \'ul. Stołeczna 13, 99-999 Bździągowo\');
  25. ');
  26.  
  27. echo 'Baza danych SQLite założona pomyślnie!';
  28.  
  29. sqlite_close($db);
  30.  
  31. ?>



postanowilem wrzucic to w plik o nazwie register.php

jednak na serwerze nie tworzy mi sie zadna baza

w tym samym poradniku znalazlem tez taki fragment

  1. <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">
  2. <title>Sklep</title>
  3. <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2">
  4. </head>
  5.  
  6. <center>Produkty</center>
  7. <?php
  8. $db = sqlite_open('./sklep.sqlite');
  9.  
  10. $r = sqlite_query($db, 'SELECT * FROM products');
  11.  
  12. echo 'Znaleziono '.sqlite_num_rows($r).' produktów<br>';
  13.  
  14. while($row = sqlite_fetch_array($r, SQLITE_ASSOC)){
  15. echo '<b>'.$row['product_id'].'. '.$row['product_name'].'</b><br> Opis: '.$row['product_desc'].'<br>Cena: '.$row['product_price'].'<br><br>';
  16. }
  17. ?>
  18. <hr>
  19. <center>Klienci</center>
  20. <?php
  21.  
  22. $r = sqlite_query($db, 'SELECT * FROM clients');
  23.  
  24. echo 'Znaleziono '.sqlite_num_rows($r).' klientów<br>';
  25.  
  26. while($row = sqlite_fetch_array($r, SQLITE_ASSOC)){
  27. echo '<b>'.$row['client_id'].'. '.$row['client_name'].'</b><br> Adres: '.$row['client_address'].'<br><br>';
  28. }
  29.  
  30. sqlite_close($db);
  31. ?>
  32. </body>
  33. </html>


z zamiarem ze z utworzonej bazy w aplikacji na mozilli w sqlite manager wyswietle informacje. niestety nic nie dziala.


co moze byc powodem. Czy jestem w stanie uzyskac na tym forum informacje jak zabrac sie do pracy z sqlite?

na chwile obecna najbardziej zalezy mi na systemie rejestracji i logowania. potrzebuje rejestracje w gdzie bede zapisywal imie nazwisko tel mal i haslo, a logowanie poptrzez email i haslo



wlasciciel serwera dal mi informacje o wersji php

[root@sklepy ~]# php -v
PHP 5.5.5 (cli) (built: Nov 29 2013 09:41:09)
Copyright © 1997-2013 The PHP Group
Zend Engine v2.5.0, Copyright © 1998-2013 Zend Technologies
with the ionCube PHP Loader v4.5.0, Copyright © 2002-2013, by ionCube Ltd., and
with Zend OPcache v7.0.3-dev, Copyright © 1999-2013, by Zend Technologies
[root@sklepy ~]#

Ten post edytował Websart 22.04.2014, 20:33:45
Go to the top of the page
+Quote Post
freemp3
post 23.04.2014, 10:56:18
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 458
Pomógł: 74
Dołączył: 6.09.2008
Skąd: Miechów / Kraków

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Z jakiej wersji SQLite korzystasz? Jakie są błędy? Wątpię, żeby żaden się nie pojawił.


--------------------
Niemożliwym jest stworzenie czegokolwiek idiotoodpornego, ponieważ idioci są wyjątkowo pomysłowi.

http://aroch.pl
https://themeforest.net/user/aroch
http://astroblog.aroch.pl
http://www.koszulki.aroch.pl
Go to the top of the page
+Quote Post
Websart
post 23.04.2014, 19:39:39
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 20
Pomógł: 0
Dołączył: 11.12.2013

Ostrzeżenie: (0%)
-----


po wywolaniu finkcji
echo phpinfo();

pokazuje mi ze sqlite3

a po zaladowaniu strony mam bialy ekran
Go to the top of the page
+Quote Post
PrinceOfPersia
post 23.04.2014, 23:19:25
Post #4





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 717
Pomógł: 120
Dołączył: 18.04.2009

Ostrzeżenie: (0%)
-----


a co mówią logi serwera?


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
freemp3
post 24.04.2014, 08:30:53
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 458
Pomógł: 74
Dołączył: 6.09.2008
Skąd: Miechów / Kraków

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Włącz wyświetlanie błędów. Dla SQLite w wersji 3 powinno się używać PDO lub klasy SQLite3. Funkcja sqlite_open działa tylko do wersji 2.


--------------------
Niemożliwym jest stworzenie czegokolwiek idiotoodpornego, ponieważ idioci są wyjątkowo pomysłowi.

http://aroch.pl
https://themeforest.net/user/aroch
http://astroblog.aroch.pl
http://www.koszulki.aroch.pl
Go to the top of the page
+Quote Post
Websart
post 24.04.2014, 08:38:39
Post #6





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 20
Pomógł: 0
Dołączył: 11.12.2013

Ostrzeżenie: (0%)
-----


http://websart.pl/nowe/a.php

zerknijcie


serwer mam wykupiony od lokarnego dostawcy internetu... ciekawe czy beda w stanie cos dla mnie pozmieniac
Go to the top of the page
+Quote Post
freemp3
post 24.04.2014, 08:48:09
Post #7





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 458
Pomógł: 74
Dołączył: 6.09.2008
Skąd: Miechów / Kraków

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Spróbuj tak:
  1. ini_set('display_errors', 'on');


--------------------
Niemożliwym jest stworzenie czegokolwiek idiotoodpornego, ponieważ idioci są wyjątkowo pomysłowi.

http://aroch.pl
https://themeforest.net/user/aroch
http://astroblog.aroch.pl
http://www.koszulki.aroch.pl
Go to the top of the page
+Quote Post
Websart
post 24.04.2014, 17:31:57
Post #8





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 20
Pomógł: 0
Dołączył: 11.12.2013

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Gdzie mam tego użyć? Wpisać na stronie tam gdzie ma być użyty sqlite? Może robie jakiś błąd przy tworzeniu bazy? Idzie utworzyć sam plik z poziomu php? Jakie musi mieć rozszerzenie? Jak tworzę przez Mozilla to rozszerzenie sqlite.

Może ktoś ma jakiś gotowy skrypt do rejestracji i logowania z plikiem bazy.

Dziękuję wszystkim zaangażowanym.
Go to the top of the page
+Quote Post
redeemer
post 24.04.2014, 18:33:29
Post #9





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 915
Pomógł: 210
Dołączył: 8.09.2009
Skąd: Tomaszów Lubelski/Wrocław

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Jak już przedmówcy mówili - włącz wyświetlanie błędów, oszczędzisz nam wszystkim czasu, a sobie nerwów. http://forum.php.pl/index.php?showtopic=146215

Mój strzał to:

Baza sqlite operuję na plikach.
  1. $db = sqlite_open('./sklep.sqlite');
Prawdopodobnie proces klienta nie ma prawa "pisania" w tym katalogu.

Dodatkowo: sqlite_last_error i sqlite_error_string


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
Websart
post 24.04.2014, 21:07:59
Post #10





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 20
Pomógł: 0
Dołączył: 11.12.2013

Ostrzeżenie: (0%)
-----


taki blad

Fatal error: Call to undefined function sqlite_open() in .... tu sciezka pliku i informacja o ledzie w linii nr 7

z serwerem wszytko ok.

pozwolilem sobie pobrac phpSQLiteCMS

http://websart.pl/nowe/baza/cms/ login i haslo to admin

cala edycja dziala

nie mam pojecia co jes nie tak:/

jeden maly sukces:)

baza tworzy sie za pomoca PDO

teraz pojawia sie kolejny tongue.gif


szukam polecen PDO

tworzenie rekordow , tabel, edycja istniejacego rekordu,

jednym slowem wszystko co potrzebne do rejestracji urzytkownikow, oraz edycji tresci na stronach www
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 15.11.2019 - 13:17