Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

7 Stron V  < 1 2 3 4 5 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Instalacja - apache+php+mysql
scanner
post 19.01.2004, 22:38:43
Post #41





Grupa: Zarząd
Postów: 3 503
Pomógł: 28
Dołączył: 17.10.2002
Skąd: Wrocław




Odpowiedni artykuł czeka na moim dysku na restart cvs'a.
Seth: nie wiesz, czemu maszyna zdechła?
MOże by tak ukrócić w końcu tego DDoS'a?


--------------------
scanner.info
Warto pamiętać: KISS, DRY
Go to the top of the page
+Quote Post
Seth
post 19.01.2004, 23:01:48
Post #42





Grupa: Przyjaciele php.pl
Postów: 2 335
Pomógł: 6
Dołączył: 7.03.2002

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Niestety ale admin mnie nie poinformowal.
Go to the top of the page
+Quote Post
trepanator
post 25.01.2004, 11:08:54
Post #43





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 3
Pomógł: 0
Dołączył: 3.07.2003

Ostrzeżenie: (0%)
-----


jeszcze mam jedno pyatnie.
Czy moglby ktos napisac w jaki sposob uruchomic na serwerze domowym sesje questionmark.gif

Bylbym wdzieczny za info.
Go to the top of the page
+Quote Post
cichy
post 25.01.2004, 11:17:23
Post #44





Grupa: Przyjaciele php.pl
Postów: 197
Pomógł: 0
Dołączył: 9.09.2003
Skąd: z Marsa

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Żeby odpalić sesje należy dać na początku skryptu
[php:1:870a865b7f]<?php
session_start();
?>[/php:1:870a865b7f]
A żeby zaczeły działać poprawnie to zajżyj do php.ini (powinno być w c:/windows) i ustaw
Kod
session.save_path="c:/windows/temp"

Wtedy powinny już ruszyć.
Ja jeszcze ustawiłem u siebie:
Kod
session.use_trans_sid = 1

żeby widzieć że sid jest przekazywany lub nie winksmiley.jpg

Pozdro
Go to the top of the page
+Quote Post
adisoft
post 29.01.2004, 07:12:19
Post #45





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 92
Pomógł: 0
Dołączył: 24.01.2004
Skąd: Witten Zentrum <==> Chorzów Batory

Ostrzeżenie: (10%)
X----


Ja takze mam podobny problem z apachem nie wiem czy moj serwer obsluguje skrypty CGI oraz Perl... Robilem test:
*************************************************************
[php:1:2b828d56b7]
#!C:perlbinperl.exe

print "Content-type: text/html", "nn";
print "<HTML>", "n";
print "<HEAD><TITLE>About this Server</TITLE></HEAD>", "n";
print "<BODY><H1>About this Server</H1>", "n";
print "<HR><PRE>";
print "Server Name: ", $ENV{'SERVER_NAME'}, "<BR>", "n";
print "Running on Port: ", $ENV{'SERVER_PORT'}, "<BR>", "n";
print "Server Software: ", $ENV{'SERVER_SOFTWARE'}, "<BR>", "n";
print "Server Protocol: ", $ENV{'SERVER_PROTOCOL'}, "<BR>", "n";
print "CGI Revision: ", $ENV{'GATEWAY_INTERFACE'}, "<BR>", "n";
print "<HR></PRE>", "n";
print "</BODY></HTML>", "n";
exit (0);
[/php:1:2b828d56b7]
*************************************************************
I server wyswietlil:

About this Server
--------------------------------------------------------------------------------
Server Name: 1XX.XXX.XX.XX
Running on Port: 80
Server Software: Apache/2.0.39 (Win32) php/4.2.2
Server Protocol: HTTP/1.1
CGI Revision: CGI/1.1
*************************************************************
Czyli niby wszystko gra... dodalem do httpd.conf obsluge perla *.pl do tej lini dodalem .pl "AddHandler cgi-script .cgi .pl " w httpd.conf nie zmienialem domyslnego folderu i wszystkie skrypty sa uruchamianie z folderu CGI-BIN... po dodaniu obslugi perla zmienilem cgitesta na perl i tez niby dziala... pozniej testowalem pythona i takze bez zarzutow ale problem pojawia sie keidy mam zamiar uruchomic jakies skrypty perl oraz cgi inne niz te testy to wtedy po wskazaniu przegladarce danej aplikacji webowej napisanej w perlu... Server albo chce zapisac dany plik na hdd albo wyswietla komunikat:
*************************************************************
Internal Server Error
The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, adisoft@localhost.net and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.

Additionally, a 404 Not Found error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.
--------------------------------------------------------------------------------
Apache/2.0.39 Server at 1XX.XXX.XX.XX Port 80
*************************************************************
Dziwne?questionmark.gif? Moje specyfikacje to pakiet FoxServ 3.0 Apache/2.0.39/php 4.2.2/Python/Pear/Perl/MySQL/phpadmin/ to samo sie dzieje na serwerze a tam mam juz wszystko kompilowane ze zrodel?questionmark.gif Jest na to jakis sposob?questionmark.gif a ostatnio jak chcialem odpaclic forum w perlu to server (a dokladnie skrypt testujacy forum):

Modul CGI nie jest zainstalowany.
Modul HTML::Template nie jest zainstalowany.
Modul DBD::mysql nie jest zainstalowany.
Modul DBI nie jest zainstalowany.
Modul Digest::MD5 nie jest zainstalowany.

Czy do obslugi cgi oraz perl trzeba jeszcze dorzucic jakies dodatkowe moduly?questionmark.gif Chyba same biblioteki perla i reszta wystartczy?questionmark.gif

Prosze o pomoc...


--------------------

-=NaTuRaL BoRn KiLaZz=- Clan
Go to the top of the page
+Quote Post
adisoft
post 29.01.2004, 07:13:53
Post #46





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 92
Pomógł: 0
Dołączył: 24.01.2004
Skąd: Witten Zentrum <==> Chorzów Batory

Ostrzeżenie: (10%)
X----


Ja takze mam podobny problem z apachem nie wiem czy moj serwer obsluguje skrypty CGI oraz Perl... Robilem test:
*************************************************************
[php:1:0cb66e4aa4]
#!C:perlbinperl.exe

print "Content-type: text/html", "nn";
print "<HTML>", "n";
print "<HEAD><TITLE>About this Server</TITLE></HEAD>", "n";
print "<BODY><H1>About this Server</H1>", "n";
print "<HR><PRE>";
print "Server Name: ", $ENV{'SERVER_NAME'}, "<BR>", "n";
print "Running on Port: ", $ENV{'SERVER_PORT'}, "<BR>", "n";
print "Server Software: ", $ENV{'SERVER_SOFTWARE'}, "<BR>", "n";
print "Server Protocol: ", $ENV{'SERVER_PROTOCOL'}, "<BR>", "n";
print "CGI Revision: ", $ENV{'GATEWAY_INTERFACE'}, "<BR>", "n";
print "<HR></PRE>", "n";
print "</BODY></HTML>", "n";
exit (0);
[/php:1:0cb66e4aa4]
*************************************************************
I server wyswietlil:

About this Server
--------------------------------------------------------------------------------
Server Name: 1XX.XXX.XX.XX
Running on Port: 80
Server Software: Apache/2.0.39 (Win32) php/4.2.2
Server Protocol: HTTP/1.1
CGI Revision: CGI/1.1
*************************************************************
Czyli niby wszystko gra... dodalem do httpd.conf obsluge perla *.pl do tej lini dodalem .pl "AddHandler cgi-script .cgi .pl " w httpd.conf nie zmienialem domyslnego folderu i wszystkie skrypty sa uruchamianie z folderu CGI-BIN... po dodaniu obslugi perla zmienilem cgitesta na perl i tez niby dziala... pozniej testowalem pythona i takze bez zarzutow ale problem pojawia sie keidy mam zamiar uruchomic jakies skrypty perl oraz cgi inne niz te testy to wtedy po wskazaniu przegladarce danej aplikacji webowej napisanej w perlu... Server albo chce zapisac dany plik na hdd albo wyswietla komunikat:
*************************************************************
Internal Server Error
The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, adisoft@localhost.net and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.

Additionally, a 404 Not Found error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.
--------------------------------------------------------------------------------
Apache/2.0.39 Server at 1XX.XXX.XX.XX Port 80
*************************************************************
Dziwne?questionmark.gif? Moje specyfikacje to pakiet FoxServ 3.0 Apache/2.0.39/php 4.2.2/Python/Pear/Perl/MySQL/phpadmin/ to samo sie dzieje na serwerze a tam mam juz wszystko kompilowane ze zrodel?questionmark.gif Jest na to jakis sposob?questionmark.gif a ostatnio jak chcialem odpaclic forum w perlu to server (a dokladnie skrypt testujacy forum):

Modul CGI nie jest zainstalowany.
Modul HTML::Template nie jest zainstalowany.
Modul DBD::mysql nie jest zainstalowany.
Modul DBI nie jest zainstalowany.
Modul Digest::MD5 nie jest zainstalowany.

Czy do obslugi cgi oraz perl trzeba jeszcze dorzucic jakies dodatkowe moduly?questionmark.gif Chyba same biblioteki perla i reszta wystartczy?questionmark.gif

Prosze o pomoc...


--------------------

-=NaTuRaL BoRn KiLaZz=- Clan
Go to the top of the page
+Quote Post
scanner
post 29.01.2004, 07:40:24
Post #47





Grupa: Zarząd
Postów: 3 503
Pomógł: 28
Dołączył: 17.10.2002
Skąd: Wrocław




Adisoft: w ilu jeszcze miejscach zobaczę ten post? JUż nawet na PW mi się pokazął.. wyluzuj chłopie.. Tu jest forum o php a nie Perlu...


--------------------
scanner.info
Warto pamiętać: KISS, DRY
Go to the top of the page
+Quote Post
Pianandrill
post 5.02.2004, 04:55:15
Post #48





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 33
Pomógł: 0
Dołączył: 21.04.2003

Ostrzeżenie: (0%)
-----


hmmm... no to ja pozwolę sobie kontynuowac temat :|
mam win98se i zainstalowane Triad
php.ini
extension_dir = ./extensions (lub
extension_dir = c:/apache/php/extensions - efekt taki sam)
extension=php_gd2.dll

plik php_gd2.dll próbowałem (oprucz dumyślnego extensions) w system i w głównym win98... (plik php.ini jest w głównym 98)

niestety nie mogę kozystać z funkcji graficznych (np.: ImageCreateFromJpeg)...

skrypty na pewno są dobre bo pod unixem działają.
po windą linków
<img src="obrazek.php?screen=Beastmaster" border=1>
nie widzi jako źródła obrazka :|
co jest nie tak? bo to coś z konfigami
Go to the top of the page
+Quote Post
Bakus
post 5.02.2004, 05:21:59
Post #49


Administrator serwera


Grupa: Przyjaciele php.pl
Postów: 908
Pomógł: 0
Dołączył: 12.08.2003
Skąd: /var/www/wroclaw.php

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat
c:/apache/php/extensions

Proponuję spróbwać:
Cytat
"C:apachephpextensions"
(razem z cudzysłowami)


--------------------
Powrót do przeszłości :)
Go to the top of the page
+Quote Post
Pianandrill
post 5.02.2004, 11:21:59
Post #50





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 33
Pomógł: 0
Dołączył: 21.04.2003

Ostrzeżenie: (0%)
-----


...no dzięki za odpowiedź, ale to też nie rozwiązało problemy
"C:apachephpextensions"
też nie pomaga... możliwe ze plik bibliotek jest jakiś nie działający? w extensions mam php_gd.dll tez i domyślnie w php.ini było wyremowane ale tylko php_gd.dll, nie było wogóle php_gd2.dll
moze ta wersja jest zła?
próbowalem ustawić na php_gd.dll ale tez nie dziala.
Plik php_gd2.dll ma romiar 401408B
proszę o kolejne pomysły.
Go to the top of the page
+Quote Post
Bakus
post 5.02.2004, 12:12:30
Post #51


Administrator serwera


Grupa: Przyjaciele php.pl
Postów: 908
Pomógł: 0
Dołączył: 12.08.2003
Skąd: /var/www/wroclaw.php

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Przeszukaj CVSy w poszukiwaniu innych wersji tej biblioteki...
U mnie np. działał plik php_gd2.dll, ale nie obsługiwał przeźroczystości... sad.gif
Znalazłem w sieci jakiś inny i wszystko działa OK...


--------------------
Powrót do przeszłości :)
Go to the top of the page
+Quote Post
Pianandrill
post 5.02.2004, 21:08:19
Post #52





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 33
Pomógł: 0
Dołączył: 21.04.2003

Ostrzeżenie: (0%)
-----


No ok, wielkie dzięki za pomoc ale nie do końca w tym był problem.
Zabawa polegała na tym, że nie wiedzieć czemu mialem plik php.ini w katalogu win98system (jakiś przepis na apache) i edytowałem ten plik... Kiedy wprowadziłem zmiany w pliku w katalogu apacha wszystko ruszyło, do tego nie muszę mieć plików php_gd2.dll w katalogu windy (przepis na apacha) wystarczy jak jest w extension, co wydaje się być logiczne (nie wg jakiegoś przepisu na instalacje apache)
Koniec końców w katalogu windy nie mam ani php.ini ani php_gd2.dll i wszystko działa, aczkolwiek troszeczkę inaczej wyświetla kolory niż na serwerze unixa :| ale to już inny problem.
Anyway - dzięki za pomoc.
Go to the top of the page
+Quote Post
Pianandrill
post 6.02.2004, 00:18:48
Post #53





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 33
Pomógł: 0
Dołączył: 21.04.2003

Ostrzeżenie: (0%)
-----


no dobra... mam jeszcze jeden problem... jak używam gd2 to w png i jpeg (image wysłane) kolorystyka jest... zmieniona, wszystko jest przyblaknięte i wogóle niewiele z orginałem ma wspólnego. Zmieniłem na gd i wszystko jest ok... nie wiem czego to jest powód.
Czy gd2 inaczej obsługiją kolory?
Go to the top of the page
+Quote Post
rozny
post 6.02.2004, 00:18:57
Post #54





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 116
Pomógł: 0
Dołączył: 14.01.2004
Skąd: Zielona Góra

Ostrzeżenie: (0%)
-----


no ok zainstalowalem i wszystko ladnie pieknie, ale w kazdym folderze wyswietla mi sie stronka powitalna apacha (ze zostal zainstalowany poprawnie cos tam cos tam) i jak mam to zmienic? dalem folder strona ustawilem all jak jest podane i wrzucilem tam swoj index i mi go nie wyswietla tylko ta stronke...
Go to the top of the page
+Quote Post
Pianandrill
post 6.02.2004, 01:53:47
Post #55





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 33
Pomógł: 0
Dołączył: 21.04.2003

Ostrzeżenie: (0%)
-----


co znaczy w każdym folderze?
sprawdź co masz w httpd.conf wpisane jako DocumentRoot ?
sprawdzałeś http://127.0.0.1/ ?
więcej szczegółów, może wtedy nawet ja będę wiedzial jak ci pomódz
Go to the top of the page
+Quote Post
rozny
post 6.02.2004, 16:41:33
Post #56





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 116
Pomógł: 0
Dołączył: 14.01.2004
Skąd: Zielona Góra

Ostrzeżenie: (0%)
-----


tzn ze zrobilem sobie folder strona i wrzucilem tam plik index.php i jak daje w przegladarce http://strona to mi wrzuca ta stronke powitalna zamiast mojego indexu.. wszystko zrobilem tak jak jest opisane w tym manualu.
DocumentRoot "C:/Apache/htdocs"
localhosta sprawdzalem i tez mi sie ta stronka pojawia
Go to the top of the page
+Quote Post
Pianandrill
post 7.02.2004, 01:07:40
Post #57





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 33
Pomógł: 0
Dołączył: 21.04.2003

Ostrzeżenie: (0%)
-----


jeżeli chcesz używać adresy http://stronka to musisz mieć zrobionego wirtuala do katalogu stronki z adresem http://stronka
Jeżeli masz DocumentRoot "C:/Apache/htdocs" to wrzuć do katalogu C:/Apache/htdocs plik index.html i/lub index.htm i sprawdź wtedy czy odpala ci się tan index po wpisaniu http://127.0.0.1/
Poźniej wrzyć swoją stronke do katalogu C:/Apache/htdocs/stronka gdzie plik indexu będzie miał ścieżkę C:/Apache/htdocs/stronka/index.html i sprawdź adres http://127.0.0.1/stronka/index.html lub http://127.0.0.1/stronka/
Jeżeli chcesz używać adresu http://stronka musisz ustawić virtualhost odpowiednio i w pliku hosts wpisac adres 127.0.0.1 stronka Ale najpierw radzę sprawdzić to powyżej czy wogóle serwer szuka plików do parsowania w odpowiednim katalogu. Na pewno to działa zwłaszcza jak używasz samoinstalki apache.
Jak ci zadziała to daj znać.
Go to the top of the page
+Quote Post
rozny
post 7.02.2004, 17:21:55
Post #58





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 116
Pomógł: 0
Dołączył: 14.01.2004
Skąd: Zielona Góra

Ostrzeżenie: (0%)
-----


no zrobilem wszystko jak piszesz i na localhoscie wyswietla dalej ta strone powitalna a jak doloze jeszcze do urla katalog (http://127.0.0.1/stronka) to wogole nic nie wyswitla tylko error 404... czyli nie widzi wogole tego folderu... a virtuala na http://stronka zrobilem sobie i jak wpisze w przegladarce http://stronka to tez wyswietla mi ta stronke powitalna... powinno byc wszystko ok a nie jest... zainstalowalem apacha i skonfigurowalem wg wskazowek z manuala opisanego w tym temacie wiec powinno all byc si...
Go to the top of the page
+Quote Post
MaxRipper
post 16.02.2004, 16:38:59
Post #59





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 35
Pomógł: 2
Dołączył: 19.08.2003
Skąd: Białystok

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Witam korzystając z okazji temat - chcialbym wiedziec jak zaintstalowac biblioteki do obslugi flasha w Krasnal Serv
Go to the top of the page
+Quote Post
n1k3r
post 22.04.2004, 16:48:06
Post #60





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 24
Pomógł: 0
Dołączył: 26.02.2004

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Aby nie zaczynać nowego tematu ... mam pytanko:
Mam juz zainstalowany Apache2 + php + MySQL na Linux'ie oczywiście biggrin.gif
A teraz mam problem bo chciałbym dodać mu obsługę PERL'a a zabardzo nie wiem jak to zrobić ... a przy okazji przydało by sie jeszcze dodać obsługę czegoś takiego jak: "gettext" > wywala mi to podczas instalowania skryptow ....
Więc czy jest możliwość doinstalowania tego wszystkiego ? czy prościej było by instalować Apache i php od nowa ? (nie bardzo mi sie to widzi)

Pozdrawiam;
Go to the top of the page
+Quote Post

7 Stron V  < 1 2 3 4 5 > » 
Reply to this topicStart new topic
3 Użytkowników czyta ten temat (3 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 16.08.2018 - 03:16