Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

7 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Instalacja - apache+php+mysql
Fo
post 24.07.2003, 09:37:36
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 401
Pomógł: 0
Dołączył: 18.04.2003
Skąd: Trójmiasto

Ostrzeżenie: (0%)
-----


#ponizszy text jestem textem pisanym na szybko i jesli ktos widzi jakies niedociagniecia - to prosze o PW ... naniose poprawki jak najszybciej.

Instalacja i konfiguracja apache + php + mysql - jedynie podstawowa - bez czarow marow.

1.Konfiguracja apache.
Sama instalacja to bułka z masłem więc nie ma sie nawet o czym rozpisywać, poprostu po ściągnieciu pakietu phptriad u mnie była to wersja 2.1.1 i uruchomieniu instalatora wszystko pięknie i gładko zainstalowalo się do katalogu C:apache.

Po urchomieniu serwera apache c:apacheApache.exe otwiera się nam okienko dosowe ktore należy zminimalizować, zamknięcie okienka równoznaczne jest z wyłączeniem serwera apache.
Gdy apache jest uruchomiony możemy w przeglądarce internetowej wpisać domyślny adres swojej maszyny czyli http://localhost
Widoczny będzie powitalny ekran mówiący o tym iż instalacja została pomyśl nie przeprowadzona. (no a jak inaczej )

Kiedy wszystko zostało zainstalowane dzięki pięknemu instalatorowi .. możemy już lecieć z tym koksem...

Pierwszą rzeczą jaką się zajmiemy będzie edycja pliku konfiguracyjnego apache który znajduje się w katalogu c:apacheconf pod nazwą httpd.conf.
Aby móc korzystać w przyszłosci z tzw. virtualnych hostów należy odnaleźć linijke :
Kod
#BindAddress *

i zamienić ją na :
Kod
BindAdress 127.0.0.1

Jest to wewnętrzny adres ip twojej maszyny...

Następna rzeczą ktorą należy odszukać to linijka :
Kod
<IfModule mod_dir.c>

    DirectoryIndex index.html index.php default.php main.php

</IfModule>


i zamienić ja na
Kod
<IfModule mod_dir.c>

    DirectoryIndex index.html index.htm index.php default.php main.php index.php3 index.php4

</IfModule>


Apache po tej zmiance bedzie uwzgledniał jako index pliki o powyższych nazwach. To znaczy jeśli
w głównym katalogu twojej stronki (która rownież utworzymy) jakiś plik będzie miał jedną z powyższych nazw to zostanie wyświetlony jako index czyli główna strona

Następną modyfikacją będzie odnalezienie linijki :
Kod
Action application/x-httpd-php "/php/php.exe"


Pod ktorą należy dopisać :
Kod
    AddType application/x-httpd-php .php

    AddType application/x-httpd-php .php3

    AddType application/x-httpd-php .php4

    AddType application/x-httpd-php .phtml

    AddType application/x-httpd-php-source .phps

    ScriptAlias /php/ "C:/apache/php/"


A co to da ? Otóż serwer będzie uwzgledniał jako skrypty php wszystkie pliki o rozszerzeniach - .php, php3 itd. jak widać powyżej a co za tym idzie beda one przetwarzane przez parser php i zwracane w postaci odpowniedniego wyniku ...

Dalszym twoim zadaniem będzie utowrzenie virtualnego hosta czyli najprościej tłumacząc adresu pod którym będziesz mógł znaleźć np. swoją stronke.
W celu dodania nowego virtualnego hosta należy dokonać odpowiednich modyfikacji w konfiguracji apache :
Odnajdujemy linijke :
Kod
#NameVirtualHost *


I zamieniamy ja na :
Kod
NameVirtualHost 127.0.0.1

Nastepną sprawa jest stworzenie virtualnego hosta :
Pod zmienioną przed chwila linijką należy dla przykładu dodać poniższych kilka :
Kod
<virtualhost 127.0.0.1>

documentroot /apache/htdocs/strona

servername strona

errorlog logs/strona-error-log_log

customlog logs/strona-errorlog common

</virtualhost>


Nastepną rzeczą jakiej będzie trzeba dokonać i bez której nie ruszy adres który przed chwila wprowadziliśmy (czyli strona)
będzie odnalezienie w swoim katalogu windowsowym pliku o nazwie hosts.sam.
Po otwarciu pliku będzie można zobaczyć coś takiego :
Kod
127.0.0.1     localhost


Pod ta linijka należy dopisac adres który wcześniej dopisaliśmy w configu apache czyli :
Kod
127.0.0.1     strona


Następnie należy plik zapisać w tym samym katalogu jakim był plik hosts.sam do postaci hosts - czyli nie może być po nazwie hosts nic wiecej żadnej kropki ani nic
Aby móc cokolwiek zobaczyć po wpisaniu w przegladarce adresu : http://strona należy w katalogu c:apachehtdocs utowrzyć katalog o nazwie strona i w nim przykładowo plik index.php o tresci: [php:1:de9586eca7]<?
echo "mozna isc na piwo - bo tu to juz mozna stronke robic winksmiley.jpg ";
?>[/php:1:de9586eca7]

No i apache mamy już skonfigurowane... teraz mozna zabrać się za konfigurację php... a tą część właśnie dopisze za jakies 2dni ... jak tylko zdołam dojść do siebie. praktycznie po tym co zrobiles czytleniku ... juz wszystko powinno chodzic...
Go to the top of the page
+Quote Post
kurtz
post 24.07.2003, 09:51:32
Post #2





Grupa: Przyjaciele php.pl
Postów: 786
Pomógł: 0
Dołączył: 18.03.2002
Skąd: Wroclaw/Warszawa

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Hej
Cytat
#ponizszy text jestem textem pisanym na szybko

Zanim cokolwiek sie zdarzy - po cio ten tekst - wyglada na kolejny opis instalacji Apache - jest juz ich kilka w Internecie.


Pozdrawiam


--------------------
.. make web your home ..
Go to the top of the page
+Quote Post
Fo
post 24.07.2003, 10:04:18
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 401
Pomógł: 0
Dołączył: 18.04.2003
Skąd: Trójmiasto

Ostrzeżenie: (0%)
-----


to skad pytania na forum typu - nic mi nie dziala ? nie moge uruchomic zadnego skryptu php - niedziala mi - niewiem o co chodzi jestem bardzo poczatkujacy.

rolleyes.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
kurtz
post 24.07.2003, 10:09:34
Post #4





Grupa: Przyjaciele php.pl
Postów: 786
Pomógł: 0
Dołączył: 18.03.2002
Skąd: Wroclaw/Warszawa

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Hej
Cytat
to skad pytania na forum typu - nic mi nie dziala ? nie moge uruchomic zadnego skryptu php - niedziala mi - niewiem o co chodzi jestem bardzo poczatkujacy.
Ponieaz latwiej jest zadac pytanie niz poszukac na nie odpowiedzi. Napisanie artykulu zmieni tylko tyle, ze bedzie kolejna publikacje dokladnie na ten sam temat. Sam opisów instalacji Apache znam chyba z 10.
To troszke jak dawanie ryby zamiast wedki. Lepiej pomyslec jak zahceic czytelnika ("pytacza") do przeczytania choc 1 z istniejacych.

Dalej - proponowa przez ciebie tresc w cale nie odpowiada na pytanie dlaczego nie dziala mi X a sugeruje wg mnie "nie wiem ale powiem ci jak zorbic wszystko od nowa zeby tym razem na 100% dzialalo".


Pozdrawiam


--------------------
.. make web your home ..
Go to the top of the page
+Quote Post
Fo
post 24.07.2003, 10:13:34
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 401
Pomógł: 0
Dołączył: 18.04.2003
Skąd: Trójmiasto

Ostrzeżenie: (0%)
-----


no to niech sie pali i wali ....

a tekst jak mowi poczatek to : Instalacja i konfiguracja apache + php + mysql - jedynie podstawowa - bez czarow marow.
Go to the top of the page
+Quote Post
kurtz
post 24.07.2003, 10:28:35
Post #6





Grupa: Przyjaciele php.pl
Postów: 786
Pomógł: 0
Dołączył: 18.03.2002
Skąd: Wroclaw/Warszawa

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Hej
Cytat
no to niech sie pali i wali ....
no to tekst do devnulla bo jest wg mnie nie na miejscu. :)
Cytat
a tekst jak mowi poczatek to : Instalacja i konfiguracja apache + php + mysql - jedynie podstawowa - bez czarow marow.
No i?

siadz spokojnie i przed napisaniem nastpenej odpowiedzi pomysl - do kogo jest kierowany artykul oraz jakie jest jego zadanie. Wydaje mi sie, ze ta czesc ominales. Twoj artykul nie odpowie na pytanie "czemu mi apache nie wyswietla poprawnie plikow php" ani "czemu mam zlee kodowanie".

Raz jeszcze przypominam: zamiast "wystarczy poprawic/ sprawdzic" sugerujesz "odinstaluj i zianstaluj wszystko od nowa"... Takie cos moze wogole miec sens?...


Pozdrawiam


--------------------
.. make web your home ..
Go to the top of the page
+Quote Post
Fo
post 24.07.2003, 11:23:05
Post #7





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 401
Pomógł: 0
Dołączył: 18.04.2003
Skąd: Trójmiasto

Ostrzeżenie: (0%)
-----


przemysle i jesli nadal bede mial czas + ochote na napisanie owego textu - to ... aa sam niewiem.
hmm popelnilem podstawowy blad - nie zapytalem sie co potrzeba tylko napisalem od siebie...

no to teraz nie popelnie - co potrzeba - co by sie przydalo.
Go to the top of the page
+Quote Post
scanner
post 24.07.2003, 11:26:16
Post #8





Grupa: Zarząd
Postów: 3 503
Pomógł: 28
Dołączył: 17.10.2002
Skąd: Wrocław




sciagniej edytor XML'a, ktory dalem na DEV w downloadzie i wykorzystujac "Simplified DocBook" napisz artykul w postaci FAQ - zbierajac pytania z forum smile.gif


--------------------
scanner.info
Warto pamiętać: KISS, DRY
Go to the top of the page
+Quote Post
track
post 30.07.2003, 00:58:42
Post #9





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 180
Pomógł: 0
Dołączył: 17.07.2003
Skąd: Łódź

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Jesli chodzi o pisanie FAQow na temat np. instalacji Apacha, to wydaje mi sie, ze dobrze, ze jest ich wiele. Czasem cos jest nie jasno napisane, albo napisane jezykiem bardziej profesjonalnym co utrudnia zielonemu urzytkownikowi poprawne zainstalowanie Apacha z dodatkami.

Jesli chodzi o zadawanie pytan, to dlatego ja np. je zadaje, bo nie moge znalezc dobrego kursy MySql ktory wytlumaczy mi to co chce wiedziec. Tak przy okazji to moze polecicie jakis dobry i oczywiscie w jezyku polskim. Z gory dzieki.

pozdrawiam...
Go to the top of the page
+Quote Post
spenalzo
post 2.08.2003, 20:51:24
Post #10





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 2 064
Pomógł: 1
Dołączył: 22.01.2003
Skąd: Poznań

Ostrzeżenie: (0%)
-----


No całkiem fajne :-)
Ja mam jeszcze takie propozycje:
1. Jak zrobić aby można było wyświetlać żądaną stronę po wpisaniu http://jakasstrona/
2. Coś o .htaccess - np. errordocument, adresy typu ForceType (czy jakoś tak)
czyli takie bardziej już konkretne zagadnienia.


--------------------

Go to the top of the page
+Quote Post
klozz
post 5.08.2003, 16:29:00
Post #11





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 38
Pomógł: 0
Dołączył: 15.05.2003
Skąd: Stargard

Ostrzeżenie: (0%)
-----


A powiedzcie mi, poco pisać info o instalacji apahe+php+mysql pod Windoze :?: Czy nie można by było napisać info pod linuxa bo ja nie moge sobie rady dać :cry:


--------------------
wiadro.xt.pl :: klozz@e-skrzynka.pl :: Serwis gier online - soon
Go to the top of the page
+Quote Post
hub3rt
post 11.10.2003, 18:37:22
Post #12





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 126
Pomógł: 0
Dołączył: 19.09.2003
Skąd: Białystok

Ostrzeżenie: (10%)
X----


Nie wiem o co chodzi ale kiedy odpalam apacha na moim komputerze wyskakuje mi okno z następującą terscia:
"[Sat Oct 11 19:20:30 2003] [warn] pid file c:/usr/apache/logs/httpd.pid overwritten -- Unclean shutdown of previous Apache run?
[Sat Oct 11 19:20:30 2003] [error] <2>No such file of directory: could not open transfer log file c:/usr/sfp/www/logs/access.log.
Note the errors or message above, and press the <ESC> key to exit. 11...."
Co mam zrobic?? W miejscu tej ostatniej 11 odbywa się odliczanie rozpoczynajac od 29 sekund a konczac wylacza okno! :cry: co mam zrobic... z angielskiego nie jestem orlem tzn. mam ubogie slownictwo i z readme.txt zrozumialem co nieco ze musze najpierw skonfigurowac a pozniej odpalic... ale ja nie mam pojecia jak skonfigurowac prosze pomocy!!!
Go to the top of the page
+Quote Post
GrayHat
post 11.10.2003, 18:43:42
Post #13





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 566
Pomógł: 18
Dołączył: 23.08.2003
Skąd: Łomża

Ostrzeżenie: (0%)
-----


chyba juz masz apache uruchomione i daltego
Go to the top of the page
+Quote Post
hub3rt
post 11.10.2003, 18:50:45
Post #14





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 126
Pomógł: 0
Dołączył: 19.09.2003
Skąd: Białystok

Ostrzeżenie: (10%)
X----


Cytat
po cio ten tekst - wyglada na kolejny opis instalacji Apache - jest juz ich kilka w Internecie.

Moze i jest ale ja osobiscie nie znalazlem tak dokladnego i napisanego po polsku i zgadzam sie tu z trackiem!
Go to the top of the page
+Quote Post
hub3rt
post 11.10.2003, 18:52:43
Post #15





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 126
Pomógł: 0
Dołączył: 19.09.2003
Skąd: Białystok

Ostrzeżenie: (10%)
X----


MAM JUZ URUCHOMIONE?? A jak moge to sprawdzic??
Go to the top of the page
+Quote Post
GrayHat
post 11.10.2003, 18:55:09
Post #16





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 566
Pomógł: 18
Dołączył: 23.08.2003
Skąd: Łomża

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat
MAM JUZ URUCHOMIONE?? A jak moge to sprawdzic??


sprawdz na liscie procesow aktywnych (ALT+CTRL+DEL) czy jest apache, lub poprostu wejdz na http://127.0.0.1 i jak cos bedzie to masz odpalone
Go to the top of the page
+Quote Post
hub3rt
post 11.10.2003, 18:57:43
Post #17





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 126
Pomógł: 0
Dołączył: 19.09.2003
Skąd: Białystok

Ostrzeżenie: (10%)
X----


Zrobilem tak jak mowiles po wpisaniu sdresu bylo "Nie mozna wyswietlic strony" a procesu Apache tez nie mam. A rodzaj windowsa ma jakis zwiazek? Mam XP to zle??
Go to the top of the page
+Quote Post
GrayHat
post 11.10.2003, 19:02:42
Post #18





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 566
Pomógł: 18
Dołączył: 23.08.2003
Skąd: Łomża

Ostrzeżenie: (0%)
-----


hmm xp powiadash... wiesz co zainstaluj se od nowa wszystko... tylko oddzielnie a nie jakis php triad... najpierw zassaj apache (apache.org) i php (php.net). aha apache to w wersji 2.x bo jest dobra do xp
Go to the top of the page
+Quote Post
hub3rt
post 11.10.2003, 19:17:37
Post #19





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 126
Pomógł: 0
Dołączył: 19.09.2003
Skąd: Białystok

Ostrzeżenie: (10%)
X----


A jak odinstalowac tego Apacha? nstalowalem go z plyty dolaczonej do ksiazki o php'ie i MySql'u Instalowalem go jedna z 2 opcji Binary lub Source a instalowalem tym pierwszym co mam zrobic?
Go to the top of the page
+Quote Post
spenalzo
post 11.10.2003, 19:43:28
Post #20





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 2 064
Pomógł: 1
Dołączył: 22.01.2003
Skąd: Poznań

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Start -> Panel Sterowania -> Dodaj/usuń programy questionmark.gif Mi się tam foxserv pojawił, sprawdź jeżeli tam będzie to odinstaluj, ściągnij sobie Foxserv 3.0 - bardzo ładnie działa pod WinXP, ale po instalacji zajmuje ok 300 (!!) MB...
Go to the top of the page
+Quote Post

7 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 22.10.2018 - 11:53