Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

4 Stron V  < 1 2 3 4 >  
Reply to this topicStart new topic
> [linux]APACHE2+SSL+MOD_REWRITE+CGI +PHP4+PHP5+MySQ
dr_bonzo
post 10.12.2005, 13:08:31
Post #41





Grupa: Przyjaciele php.pl
Postów: 5 724
Pomógł: 259
Dołączył: 13.04.2004
Skąd: N/A

Ostrzeżenie: (0%)
-----


LOL, moze bys podal w ktorym miejscu sie wysypuje.


--------------------
Nie lubię jednorożców.
Go to the top of the page
+Quote Post
killer69
post 10.12.2005, 14:00:24
Post #42





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 2
Pomógł: 0
Dołączył: 10.12.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


sorry, juz podaje:

Cytat
Making all in support
make[1]: Entering directory `/dl/httpd-2.2.0/support'
make[2]: Entering directory `/dl/httpd-2.2.0/support'
/usr/local/apache2/build/libtool --silent --mode=link gcc -g -O2 -pthread    -L/usr/local/apache2/lib -L/usr/local/ssl/lib  -o ab  ab.lo  -lm /dl/httpd-2.2.0/srclib/pcre/libpcre.la /usr/local/apache2/lib/libaprutil-1.la -lexpat /usr/local/apache2/lib/libapr-1.la -lrt -lcrypt -lpthread -ldl -lssl -lcrypto
/usr/local/ssl/lib/libcrypto.a(sha256.o)(.text+0x0): In function `SHA256_Update':
: multiple definition of `SHA256_Update'
/usr/local/apache2/lib/libapr-1.a(sha2.o)(.text+0x2e0):random/unix/sha2.c:451: first defined here
/usr/bin/ld: Warning: size of symbol `SHA256_Update' changed from 305 in /usr/local/apache2/lib/libapr-1.a(sha2.o) to 761 in /usr/local/apache2/lib/libapr-1.a(sha2.o)
/usr/local/ssl/lib/libcrypto.a(sha256.o)(.text+0x300): In function `SHA256_Final':
: multiple definition of `SHA256_Final'
/usr/local/apache2/lib/libapr-1.a(sha2.o)(.text+0x420):random/unix/sha2.c:500: first defined here
/usr/bin/ld: Warning: size of symbol `SHA256_Final' changed from 514 in /usr/local/apache2/lib/libapr-1.a(sha2.o) to 401 in /usr/local/apache2/lib/libapr-1.a(sha2.o)
/usr/local/ssl/lib/libcrypto.a(sha256.o)(.text+0x560): In function `SHA256_Init':
: multiple definition of `SHA256_Init'
/usr/local/apache2/lib/libapr-1.a(sha2.o)(.text+0x0):random/unix/sha2.c:267: first defined here
/usr/bin/ld: Warning: size of symbol `SHA256_Init' changed from 126 in /usr/local/apache2/lib/libapr-1.a(sha2.o) to 93 in /usr/local/apache2/lib/libapr-1.a(sha2.o)
/usr/local/ssl/lib/libcrypto.a(sha256.o)(.text+0x7c0): In function `SHA256_Transform':
: multiple definition of `SHA256_Transform'
/usr/local/apache2/lib/libapr-1.a(sha2.o)(.text+0x80):random/unix/sha2.c:371: first defined here
/usr/bin/ld: Warning: size of symbol `SHA256_Transform' changed from 596 in /usr/local/apache2/lib/libapr-1.a(sha2.o) to 36 in /usr/local/apache2/lib/libapr-1.a(sha2.o)
collect2: ld returned 1 exit status
make[2]: *** [ab] Błąd 1
make[2]: Leaving directory `/dl/httpd-2.2.0/support'
make[1]: *** [all-recursive] Błąd 1
make[1]: Leaving directory `/dl/httpd-2.2.0/support'
make: *** [all-recursive] Błąd 1
Go to the top of the page
+Quote Post
son
post 1.01.2006, 14:13:01
Post #43





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 210
Pomógł: 0
Dołączył: 31.01.2004
Skąd: Kraków

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Ja zainstalowałem Apache i MySql i wszystko działa. Ale jak próbuję zainstalować php5 to już nie działa. Wszystko instalowałem ze źródeł tak jest to w wiki. Przy instalacji nie ma żadnego błędu. Nie jestem pewien, czy plik httpd.conf jest dobrze skonfigurowany, ale robiłem wszystko zgodnie z instrukcją na wiki.


--------------------
Warsztat: Apache 1.3.36 | MySQL 4.1.19 | php 5.1.4 | OS Linux SUSE 10.3 x86_64 | Kernel 2.6.22.12-0.1 | Opera 9.5 | Kate
Na warsztacie: Ekartki
Go to the top of the page
+Quote Post
angel2953
post 1.01.2006, 14:23:58
Post #44





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 199
Pomógł: 5
Dołączył: 8.07.2004
Skąd: gdynia

Ostrzeżenie: (0%)
-----


@killer69: mi to wygląda na błąd w bibliotece Crypt. Spróbuj może uaktualnić ją do najnowszej wersji...


--------------------
Sygnaturkę ukradli
Go to the top of the page
+Quote Post
FPawlak
post 4.02.2006, 08:33:05
Post #45





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 4
Pomógł: 0
Dołączył: 4.02.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Mam Apacha2. Do tego instaluje php-5.1.2:
Kod
'./configure' '--with-apxs2=/usr/local/apache2/bin/apxs' '--with-mysql' '--enable-bcmath' '--with-config-file-path=/etc'


I niestety w /etc nie mam plliku php.ini nigdzie go nie moge znalesc. Macie jakies pomysły??

Z góry dzięki za pomoc.
Go to the top of the page
+Quote Post
dr_bonzo
post 4.02.2006, 08:40:24
Post #46





Grupa: Przyjaciele php.pl
Postów: 5 724
Pomógł: 259
Dołączył: 13.04.2004
Skąd: N/A

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Plik php.ini znajduje sie w katalogu ze zrodlami php: php.ini-dist (albo podobnie), wgraj go do /etc (tam gdzie wskazuje --with-config-file-path)


--------------------
Nie lubię jednorożców.
Go to the top of the page
+Quote Post
mateu_eu07_pl
post 4.02.2006, 16:46:52
Post #47





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5
Pomógł: 0
Dołączył: 4.02.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Witam,
Mam drobny problem z mysqlem.
Cytat
root@misiaq:/usr/local/mysql/var# /usr/local/mysql/bin/mysqld_safe &
[1] 12353
root@misiaq:/usr/local/mysql/var# Starting mysqld daemon with databases from /usr/local/mysql/var
STOPPING server from pid file /usr/local/mysql/var/misiaq.pid
060204 16:38:38  mysqld ended

ls
misiaq-bin.001  misiaq-bin.index  misiaq.err  mysql/  test/
[1]+  Done                    /usr/local/mysql/bin/mysqld_safe

plik err
Cytat
060204 16:34:37  mysqld started
060204 16:34:37  InnoDB: Operating system error number 13 in a file operation.
InnoDB: See http://dev.mysql.com/doc/mysql/en/InnoDB.html
InnoDB: for installation help.
InnoDB: The error means mysqld does not have the access rights to
InnoDB: the directory.
InnoDB: File name ./ibdata1
InnoDB: File operation call: 'create'.
InnoDB: Cannot continue operation.
060204 16:34:37  mysqld ended

I nie wiem co jest grane. To powyzej, to mysql 4.0.24, probowalem tez z 4.1.16, ale tam podczas uruchamiania mysql_install_db wywalal blad syntaxa. System to Slack 10.1. Sprzet to PIV 2,26, 512 mb ram, dysk 80 gb. Nie wiem co jest grane, gdyz ostatnio gdy instaloawlem to samo na tym samym sprzecie wszystko bzykalo jak nalezy. Sprobuje zrobic jeszcze jednego reinstalla i bezposrednio instalowac 4.0.24, moze to cos da... Dam znac za jakies 30 min.
Pozdrawiam
Go to the top of the page
+Quote Post
dr_bonzo
post 4.02.2006, 16:53:47
Post #48





Grupa: Przyjaciele php.pl
Postów: 5 724
Pomógł: 259
Dołączył: 13.04.2004
Skąd: N/A

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Przeciez pisze:
"The error means mysqld does not have the access rights to the directory."
/usr/local/mysql/var

nadaj odpowiednie prawa dla tego katalogu dla usera na ktorym chodzi mysql.


--------------------
Nie lubię jednorożców.
Go to the top of the page
+Quote Post
FPawlak
post 4.02.2006, 18:20:02
Post #49





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 4
Pomógł: 0
Dołączył: 4.02.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Niestety wklejenie php.ini nie pomoglo
Jak wezme phpinfo() to w master value nie ma zmian jak zmienie w php.ini pokazuje tylko no value
Go to the top of the page
+Quote Post
mateu_eu07_pl
post 4.02.2006, 19:21:18
Post #50





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5
Pomógł: 0
Dołączył: 4.02.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Kod
060204 19:34:45  mysqld started
060204 19:34:45  InnoDB: Started
060204 19:34:45 /usr/local/mysql/libexec/mysqld: Can't find file: './mysql/host.frm' (errno: 13)
060204 19:34:45 Fatal error: Can't open privilege tables: Can't find file: './mysql/host.frm' (errno: 13)
060204 19:34:45 Aborting

060204 19:34:45  InnoDB: Starting shutdown...
060204 19:34:47  InnoDB: Shutdown completed
060204 19:34:47 /usr/local/mysql/libexec/mysqld: Shutdown Complete

060204 19:34:47  mysqld ended

A co z tym?
Goglowalem i nic...

Ten post edytował mateu_eu07_pl 4.02.2006, 19:41:15
Go to the top of the page
+Quote Post
dr_bonzo
post 4.02.2006, 19:36:00
Post #51





Grupa: Przyjaciele php.pl
Postów: 5 724
Pomógł: 259
Dołączył: 13.04.2004
Skąd: N/A

Ostrzeżenie: (0%)
-----


php
Cytat
Niestety wklejenie php.ini nie pomoglo
Jak wezme phpinfo() to w master value nie ma zmian jak zmienie w php.ini pokazuje tylko no value


Zajrzyj do phpinfo() i wrzuc php.ini do sciezki wskazywanej przez "Configuration File (php.ini) Path", jak nie zadziala to do podkatalogu lib/ w miejsu gdzi ephp sie zainstalowalo. i zrestartuj (apacha) serwer.
====================================
MySQL

"/t$" -- to jest sciezka do unix socket'a?
Pewnie user na ktorym chodzi mysql nie ma prawa dostepu do GLOWNEGO katalogu syst. plikow. Zazwyczaj sockety wrzuca sie do /tmp/
lub
"Do you already have another mysqld server running on socket..."
Masz juz uruchomionego mysql'a na tym sockecie.
(Czytaj komunikaty o bledach -- przeciez opisuja problem, wystarczy pogooglowac po "<komuniakt bledu>")


--------------------
Nie lubię jednorożców.
Go to the top of the page
+Quote Post
mateu_eu07_pl
post 4.02.2006, 19:44:55
Post #52





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5
Pomógł: 0
Dołączył: 4.02.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Sory... Wygoglalem... Po prostu wszystko przez literowke, user nazywal sie mysqld a grupa mysql...

EDITED
Niby poszlo, ale mam jeszcze jednio pytanko. Czy po tej instalacji powinno dzialac htpasswd? No i skrypty cgi sie nie otwieraja, 403 mam pomimo ze wsztystkie prawa OK.

Ten post edytował mateu_eu07_pl 4.02.2006, 22:33:18
Go to the top of the page
+Quote Post
Fo
post 5.02.2006, 14:06:02
Post #53





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 401
Pomógł: 0
Dołączył: 18.04.2003
Skąd: Trójmiasto

Ostrzeżenie: (0%)
-----


# CGI support

AddHandler cgi-script .cgi .pl
<Directory "/home/konto/katalog/cgi-bin">
Options +ExecCGI
</Directory>


# htpasswd

a czy htpasswd Ci nie działa ?
powinno działać, zazwyczaj generowanie hasła przy użyciu htpasswd to:

htpasswd -b[cmdpsD] passwordfile username password

htpasswd -b /home/konto/passwd uzytkownik haslo

-b dla juz istniejącego pliku do którego chcemy "dopisać" hasło.

pzdr.
Go to the top of the page
+Quote Post
mateu_eu07_pl
post 8.02.2006, 18:47:58
Post #54





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5
Pomógł: 0
Dołączył: 4.02.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Po prostu sprobowalem zrobic htpasswd dla katalogu z phpmyadminem ale nic sie nie dzieje, katalog sie normalnie otwiera... Mam plik .htpasswd w /usr/local/apache2/htdocs/phpmyadmin oraz .htaccess w tym samym katalogu, .htaccess wyglada tak :
Cytat
AuthType basic
  AuthName "moja strona"
  AuthUserFile /usr/local/apache2/htdocs/phpmyadmin/.htpasswd
  AuthGroupFile /dev/null
  require valid-user

Poza tym jeszcze jedno pytanko, jak dodawac uzytkownikow i bazy danych? Prosze o jakies proste wyjasnienie, szukalem w necie ale nic z tego. O, i jesli jest mozliwosc zeby stworzyc taki plik htaccess, ze gdy uzytkownik loguje sie uzywajac swojego hasla wchodzi on na swoje konto w mysqlu?
pozdrawiam
Go to the top of the page
+Quote Post
Fo
post 8.02.2006, 19:40:01
Post #55





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 401
Pomógł: 0
Dołączył: 18.04.2003
Skąd: Trójmiasto

Ostrzeżenie: (0%)
-----


heja,

odnośnie .htaccess, w zupełności powinno wystarczyć Ci:

AuthType Basic
AuthName "password required"
AuthUserFile /sciezka/do/passwd
<Limit GET>
require valid-user


a jeżeli chodzi o autoryzację użytkowników w phpmyadminie z poziomu htaccess, to jeszcze prościej, wystarczy iż odnajdziesz w swoim config.inc.php

$cfg['Servers'][$i]['auth_type'] = 'cookie'; // Authentication method (config, http or cookie based)?

i zamiast cookie - tak jak jest to u mnie, wstawisz http winksmiley.jpg

a samego użytkownika, jego hasło i uprawnienia nadajesz przez phpmyadmina winksmiley.jpg

pozdrawiam,
Fo

Ten post edytował Fo 8.02.2006, 19:40:47
Go to the top of the page
+Quote Post
mateu_eu07_pl
post 9.02.2006, 20:25:00
Post #56





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5
Pomógł: 0
Dołączył: 4.02.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(Fo @ 2006-02-08 18:40:01)
heja,

odnośnie .htaccess, w zupełności powinno wystarczyć Ci:

AuthType Basic
AuthName "password required"
AuthUserFile /sciezka/do/passwd
<Limit GET>
require valid-user


a jeżeli chodzi o autoryzację użytkowników w phpmyadminie z poziomu htaccess, to jeszcze prościej, wystarczy iż odnajdziesz w swoim config.inc.php

$cfg['Servers'][$i]['auth_type'] = 'cookie'; // Authentication method (config, http or cookie based)?

i zamiast cookie - tak jak jest to u mnie, wstawisz http winksmiley.jpg

a samego użytkownika, jego hasło i uprawnienia nadajesz przez phpmyadmina winksmiley.jpg

pozdrawiam,
Fo

No to jak juz marudze to jeszcze jedno pytanie, jak to jest z vhostami? przykladowo chce miec vhosta vhost.domena.org z documentrootem w /home/lo/public_html, jak to zrobic ? Probowalem wg poradnika ale wszystko sie kaszani sad.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
Fo
post 9.02.2006, 22:30:27
Post #57





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 401
Pomógł: 0
Dołączył: 18.04.2003
Skąd: Trójmiasto

Ostrzeżenie: (0%)
-----


oj nie ladnie, nie ladnie aarambo.gif

wszyscy wiemy, że mama mówiła zawsze że jak się czegoś nie wie to trzeba się pytać, ale ludu ten wątek się już rozwinął na kilometr z takimi pytaniami a google.pl i dokumentacja jest rzeczą dostępną dla całego świata.

prośba do wszystkich czytających ten temat/post - ludzie korzystajcie z internetu w sposób aktywny a nie bierny...


### wirtualne konto xxx
<VirtualHost twoj_adres_ip:80>
DocumentRoot /home/lo/public_html
ServerName vhost.domena.org
ServerAlias www.vhost.domena.org
ErrorLog /var/log/apache2/vhost.domena.org-error_log # lub wg. uznania inny dir.
CustomLog /var/log/apache2/vhost.domena.org-access_log common # jak wyżej
</VirtualHost>

ps. i jeszcze jedno,
Twoja dyrektywa DocumentRoot musi być w tym przypadku nastawiona na /home/lo lub /home

pozdrawiam,
Artur Kwiatkowski alias Fo

Ten post edytował Fo 9.02.2006, 22:32:00
Go to the top of the page
+Quote Post
thedive
post 7.11.2006, 17:42:04
Post #58





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1
Pomógł: 0
Dołączył: 7.11.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Witam.
Fajnie ,że są do tego chętni ludzie smile.gif Chcialem zgłosić bład mianowicie na poczatku przy instalacji ssl
jest kod
QUOTE
# su - c [user]
# wget http://www.openssl.org/source/openssl-0.9.7g.tar.gz
# exit
# tar -zxvf openssl-0.9.7g.tar.gz
# cd openssl-0.9.7 <----- a tu powinno byc 0,9,7g no bo wkacu jest plik ...0.9.7g.tar.gz smile.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
darektbg
post 17.11.2006, 12:58:14
Post #59





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 54
Pomógł: 0
Dołączył: 25.09.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Witam !
Korzystam z Mandriva 2006 i php 5.0.4, chciałem zrobić aktualizacje do min. php 5.1.6. Ściągnąłem żródła z php 5.1.6, rozpakowałem, ./configure, i gdy próbuje odpalić make, wyskakuje mi błąd:

Nie podałeś obiektów lub nie znalazłem makefile.

Ten błąd pojawia się również przy php 5.2.0, ale przy php 4.4.4 już wszystko jest dobrze.

Pozdrawiam
Darektbg


--------------------
skocz.org - system skracania linków
Go to the top of the page
+Quote Post
Ziels
post 4.12.2006, 19:38:31
Post #60





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 235
Pomógł: 2
Dołączył: 30.06.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Witam!

ziell@Nevermore-PC:~/Desktop/httpd-2.2.3$ sudo ./configure --prefix=/usr/local/apache2 --enable-so --enable-modules=rewrite --enable-shared=rewrite --enable-ssl --enable-rewrite
Password:
checking for chosen layout... Apache
checking for working mkdir -p... yes
checking build system type... i686-pc-linux-gnu
checking host system type... i686-pc-linux-gnu
checking target system type... i686-pc-linux-gnu

Configuring Apache Portable Runtime library ...

checking for APR... yes
setting CC to "gcc"
setting CPP to "gcc -E"
setting CFLAGS to " -g -O2 -pthread"
setting CPPFLAGS to " -DLINUX=2 -D_REENTRANT -D_GNU_SOURCE -D_LARGEFILE64_SOURCE"
setting LDFLAGS to " "

Configuring Apache Portable Runtime Utility library...

checking for APR-util... reconfig
configure: error: Cannot use an external APR with the bundled APR-util

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Podkreślony błąd mnie nurtuje... Kompilowałem raz, po make zorientowałem się że niepodałem wszystkich parametrów więc chciałem jeszcze raz a tutaj błąd :< Ktoś może pomóc?

btw. mam Ubuntu (pochodna debiana)

Ten post edytował Ziels 4.12.2006, 19:39:41
Go to the top of the page
+Quote Post

4 Stron V  < 1 2 3 4 >
Reply to this topicStart new topic
3 Użytkowników czyta ten temat (3 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 16.08.2018 - 03:16