Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

4 Stron V  < 1 2 3 4 >  
Reply to this topicStart new topic
> [linux]APACHE2+SSL+MOD_REWRITE+CGI +PHP4+PHP5+MySQ
Fo
post 21.06.2005, 22:38:40
Post #21





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 401
Pomógł: 0
Dołączył: 18.04.2003
Skąd: Trójmiasto

Ostrzeżenie: (0%)
-----


niewiem jak sprawa wygląda na mandarynie ! szczerze nie wyznaje jakoś tej dystrybuji, kiedyś miałem z nią styczność i jakoś tak wypadło, że już później to tylko slackware lub debian winksmiley.jpg

ale odnośnie tego Twojego błędu to tam jak byk pisze, że będziesz potrzebował czegoś takiego jak bison ....

http://www.gnu.org/software/bison/bison.html#TOCdownloading

try it ya ! winksmiley.jpg

chociaż tak jak to czytam drugi raz to wypada na to że z flex'em masz jakiś błąd... poczytaj - na grupach dyskusyjnych google napewno coś powinno być albo w samym google to już napewno winksmiley.jpg

przemęczony bywam ... :/

Ten post edytował Fo 21.06.2005, 22:41:54
Go to the top of the page
+Quote Post
Marcin_m
post 22.06.2005, 11:14:55
Post #22





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 35
Pomógł: 0
Dołączył: 1.06.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


No, udało mi się skonfiguorwać, zrobić make i make install (oczywiście potrzebne były pliki bisona, flex i libxml2) Linki (jakby ktoś potrzebowałsmile.gif

Bisonbison
FLEXflex

libxml2 powinien być w pakietach (np. u mnie na Madrivie był).

Teraz tylko mam problem z odpalaniem skryptów, skopiowałem linijki do httpd.conf:

AddType application/x-httpd-php5 .php5
ScriptAlias /php/ "/usr/local/php5/bin/"
Action application/x-httpd-php5 "/php/php"

no i po odpaleniu skryptu pisze mi:
Kod
You don't have permission to access /php/php/ind.php5 on this server.


edit

Ponieważ nie potrafiłem sobie z tym proadzić zrobiłem tak (też wam tak zalecam). Normalnie zainstalowałem apache+php4 i dałem nasłuchiwanie na porcie 88, potem doinstalowałem XAMPPA i tam mam php5 i jest cacy.

XAMPP

Bardzo fajna sprawa. Aha, jakby ktoś nie wiedział, to aby odpalać na poszczególnych portach należy wpisywać http:\\localhost:88 lub http:\\localhost:80 (lub bez 80, bo to domyślny port).

Ten post edytował Marcin_m 26.06.2005, 21:39:55
Go to the top of the page
+Quote Post
templar_of_steel
post 16.07.2005, 15:16:19
Post #23





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 19
Pomógł: 0
Dołączył: 14.07.2004
Skąd: Hadykówka

Ostrzeżenie: (0%)
-----


witam sadsmiley02.gif
ja mam taki dziwny problem. skompilowalem wszystkie te rzeczy ktore wymieniliscie. zrobilem ./configure i super poszlo. wpisuje make, i teraz na poczatku zaczyna od errorow. tak to wyglada:
Kod
home/templar/Downloads/php/php-4.3.11/Zend -g -Wall -c /home/templar/Downloads/php/php-4.3.11/ext/iconv/iconv.c -o ext/iconv/iconv.lo
/home/templar/Downloads/php/php-4.3.11/ext/iconv/iconv.c: In function `zm_startup_miconv':
/home/templar/Downloads/php/php-4.3.11/ext/iconv/iconv.c:124: error: `_libiconv_version' undeclared (first use in this function)
/home/templar/Downloads/php/php-4.3.11/ext/iconv/iconv.c:124: error: (Each undeclared identifier is reported only once
/home/templar/Downloads/php/php-4.3.11/ext/iconv/iconv.c:124: error: for each function it appears in.)
/home/templar/Downloads/php/php-4.3.11/ext/iconv/iconv.c: In function `php_iconv_string':
/home/templar/Downloads/php/php-4.3.11/ext/iconv/iconv.c:267: warning: implicit declaration of function `libiconv'
make: *** [ext/iconv/iconv.lo] Błąd 1


pomozecie worriedsmiley.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
Fo
post 16.07.2005, 20:07:28
Post #24





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 401
Pomógł: 0
Dołączył: 18.04.2003
Skąd: Trójmiasto

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Twoja biblioteka iconv może wymagać upgrade'u - sprawdź.
Go to the top of the page
+Quote Post
templar_of_steel
post 16.07.2005, 23:20:49
Post #25





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 19
Pomógł: 0
Dołączył: 14.07.2004
Skąd: Hadykówka

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(Fo @ 2005-07-16 19:07:28)
Twoja biblioteka iconv może wymagać upgrade'u - sprawdź.

hmm. a jak to sprawdzic. zainstalowalem 1.9.2 guitar.gif

------------------------------------------------------------------------

doinstalowalem gettext (mam linuxa SuSE) i poszlo troche dalej z kompilacja, ale ten blad z iconv dalej jest worriedsmiley.gif

------------------------------------------------------------------------

zainstalowalem jeszcze raz libiconv z prefixem /usr i poszlo owiele dalej. ten blad juz nieaktualny.

teraz mam kolejny (po kilku minurach kompilacji):

Kod
-Wl,/usr/local/lib -Wl,--rpath -Wl,/usr/local/mysql/lib/mysql -Wl,--rpath
-Wl,/usr/local/ssl/lib
/usr/local/lib/libsablot.so: undefined reference to `libiconv_open'
/usr/local/lib/libsablot.so: undefined reference to `libiconv_close'
/usr/local/lib/libsablot.so: undefined reference to `libiconv'
collect2: ld returned 1 exit status
make: *** [sapi/cli/php] Błąd 1


worriedsmiley.gif

Ten post edytował templar_of_steel 18.07.2005, 20:24:03
Go to the top of the page
+Quote Post
patrick
post 22.07.2005, 16:46:41
Post #26





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1
Pomógł: 0
Dołączył: 22.07.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


wszystko ok instalowalem wedlug intrukukcji stad php5. I wszystko ok ale apache mowi nie.
I przy odpaleniu skryptu .php5 wyskakuje

Error message:
Premature end of script headers: php

Moze ktos wie co nie tak jest snitch.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
templar_of_steel
post 25.07.2005, 21:31:58
Post #27





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 19
Pomógł: 0
Dołączył: 14.07.2004
Skąd: Hadykówka

Ostrzeżenie: (0%)
-----


a powiedzcie mi, jak zrobic zeby (na SuSE) to apache i mysql sie uruchamial przy starcie. bo zrobilem tak jak napisane (dokladnie tak jak w wiki) ale niedziala worriedsmiley.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
popo
post 25.07.2005, 22:21:50
Post #28





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 85
Pomógł: 0
Dołączył: 15.07.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


templar_of_steel nie wiem ktora wersje suse posiadasz ale u mnie wszystko zaskoczylo z rpmow tylko php5 musialem recznie doinstalowac (bawie sie suse 9.3)
jesli masz apacza z rpma to instalator suse (yast) bezproblemowo pozwala wlaczyc usluge jesli nie to podaj mi ktora wersje suse posiadasz poniewaz roznie mialy skrypty startowe rozne wersje zrobione (moge podac jak mam to odpalone w 9.3 jak by co)
Go to the top of the page
+Quote Post
templar_of_steel
post 26.07.2005, 12:34:13
Post #29





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 19
Pomógł: 0
Dołączył: 14.07.2004
Skąd: Hadykówka

Ostrzeżenie: (0%)
-----


ja mam suse 9.2

Ten post edytował templar_of_steel 26.07.2005, 12:34:26
Go to the top of the page
+Quote Post
Fo
post 26.07.2005, 17:02:59
Post #30





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 401
Pomógł: 0
Dołączył: 18.04.2003
Skąd: Trójmiasto

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat("")
bo zrobilem tak jak napisane (dokladnie tak jak w wiki) ale niedziala


tak tylko dla pełnej jasności jeszcze raz : tam jest wzmianka na praktycznie samym początku iż instalacja przebiegła poprawnie na dystrybucjach linuxa : debian oraz slackware winksmiley.jpg

ale jeżeli uda się wam postawić powyższą przeze mnie opisaną kombinację - dajcie to śmiało na wiki - napewno userom suse'go przyda się Wasze doświadczenie i informacje.

pozdrawiam,
Fo
Go to the top of the page
+Quote Post
popo
post 26.07.2005, 19:27:02
Post #31





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 85
Pomógł: 0
Dołączył: 15.07.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


standartowy skrypt startowy przy instalacji z rpm'a (u mnie dziala)
odpalanie mysqla
(prostrze rozwiazanie ponizej skryptu)
Kod
#!/bin/sh
# Copyright (c) 1995-2002 SuSE Linux AG Nuernberg, Germany.
#
# Author: Lenz Grimmer <feedback@suse.de>
#
# /etc/init.d/mysql
#
#   and its symbolic link
#
# /usr/sbin/rcmysql
#
### BEGIN INIT INFO
# Provides:       mysql
# Required-Start: $network $remote_fs
# Required-Stop:
# Default-Start:  2 3 5
# Default-Stop:
# Description:    Start the MySQL database server
### END INIT INFO

# Shell functions sourced from /etc/rc.status:
#      rc_check         check and set local and overall rc status
#      rc_status        check and set local and overall rc status
#      rc_status -v     ditto but be verbose in local rc status
#      rc_status -v -r  ditto and clear the local rc status
#      rc_failed        set local and overall rc status to failed
#      rc_failed <num>  set local and overall rc status to <num>
#      rc_reset         clear local rc status (overall remains)
#      rc_exit          exit appropriate to overall rc status
. /etc/rc.status

# First reset status of this service
rc_reset

# Return values acc. to LSB for all commands but status:
# 0 - success
# 1 - generic or unspecified error
# 2 - invalid or excess argument(s)
# 3 - unimplemented feature (e.g. "reload")
# 4 - insufficient privilege
# 5 - program is not installed
# 6 - program is not configured
# 7 - program is not running
#
# Note that starting an already running service, stopping
# or restarting a not-running service as well as the restart
# with force-reload (in case signalling is not supported) are
# considered a success.

# Test, if mysqld or mysql-max actually exist
unset MYSQLD
if test -x /usr/sbin/mysqld-max
then
        MYSQLD=/usr/sbin/mysqld-max
elif test -x /usr/sbin/mysqld
then
        MYSQLD=/usr/sbin/mysqld
fi
test "$MYSQLD" || { echo "Nor /usr/sbin/mysqld nor /usr/sbin/mysqld-max exists"; rc_failed 5; rc_status -v; rc_exit; }

# The following section has been taken from
# the original MySQL init script
basedir=/usr
datadir=/var/lib/mysql
mysql_daemon_user=mysql
mysql_daemon_group=mysql
pid_file=/var/lib/mysql/mysqld.pid
socket=/var/lib/mysql/mysql.sock
MYADMIN=/usr/bin/mysqladmin

if test -z "$basedir"
then
  basedir=/usr
  bindir=/usr/bin
else
  bindir="$basedir/bin"
fi

if test -z "$pid_file"
then
  pid_file=$datadir/`/bin/hostname`.pid
else
  case "$pid_file" in
    /* );;
    * )  pid_file="$datadir/$pid_file";;
  esac
fi

mode=$1 # start or stop

parse_arguments() {
  for arg do
    case "$arg" in
      --basedir=*)  basedir=`echo "$arg" | sed -e 's/^[^=]*=//'`;;
      --datadir=*)  datadir=`echo "$arg" | sed -e 's/^[^=]*=//'`;;
      --pid-file=*) pid_file=`echo "$arg" | sed -e 's/^[^=]*=//'`;;
          --socket=*)   socket=`echo "$arg" | sed -e 's/^[^=]*=//'`;;
    esac
  done
}

# Get arguments from the my.cnf file, groups [mysqld] and [mysql_server]
if test -x ./bin/my_print_defaults
then
  print_defaults="./bin/my_print_defaults"
elif test -x $bindir/my_print_defaults
then
  print_defaults="$bindir/my_print_defaults"
elif test -x $bindir/mysql_print_defaults
then
  print_defaults="$bindir/mysql_print_defaults"
else
  # Try to find basedir in /etc/my.cnf
  conf=/etc/my.cnf
  print_defaults=
  if test -r $conf
  then
    subpat='^[^=]*basedir[^=]*=\(.*\)$'
    dirs=`sed -e "/$subpat/!d" -e 's//\1/' $conf`
    for d in $dirs
    do
      d=`echo $d | sed -e 's/[  ]//g'`
      if test -x "$d/bin/my_print_defaults"
      then
        print_defaults="$d/bin/my_print_defaults"
        break
      fi
      if test -x "$d/bin/mysql_print_defaults"
      then
        print_defaults="$d/bin/mysql_print_defaults"
        break
      fi
    done
  fi

  # Hope it's in the PATH ... but I doubt it
  test -z "$print_defaults" && print_defaults="my_print_defaults"
fi

parse_arguments `$print_defaults $defaults mysqld mysql_server`

# Safeguard (relative paths, core dumps..)
cd $basedir

case "$1" in
    start)
        # exit gracefully, if we are already running
        checkproc $MYSQLD && echo -n "Starting service MySQL" && \
        rc_status -v && rc_exit

        # Test, if safe_mysqld actually exists
        SAFE_MYSQLD=/usr/bin/mysqld_safe
        test -x $SAFE_MYSQLD || { echo "$SAFE_MYSQLD does not exist"; rc_failed 5; rc_status -v; rc_exit; }

    # check for ISAM tables
    tables=`find $datadir -name '*.ISM' | sed "s@$datadir/*@@; s@.ISM@@; s@/@.@;"`
    if test "$tables"; then
        echo
        echo "Some tables still use ISAM format, please convert them to something"
        echo "better (eg. MyISAM). ISAM support will be dropped in future releases."
        echo "You can use mysql_convert_table_format script to do this conversion."
        echo
        echo "Tables using ISAM are:"
        echo "  $tables"
        echo
    fi

    # this file was used in past, but it's batter to place it youtside database directory
    if test -f $datadir/mysql/stamp-4.1; then
        rm $datadir/mysql/stamp-4.1
    fi

        # We assume a fresh install if the directory $datadir/mysql
        # does not exist and create the privilege database
        if test ! -f $datadir/update-stamp-4.1; then
                echo "Creating/Updating MySQL privilege database..."
                mysql_install_db --user=$mysql_daemon_user || rc_failed

        echo "Fixing privilege tables..."
        (echo 'USE mysql;'; cat /usr/share/mysql/mysql_fix_privilege_tables.sql) \
                | sed '/^---\? /D; s/#.*//; s/;$/#/' | tr '\n' ' ' | tr '#' '\n' \
                | /usr/sbin/mysqld \
            --bootstrap \
            --skip-innodb \
            --skip-bdb \
            --skip-grant-tables \
            --user=$mysql_daemon_user \
            --pid-file=$pid_file \
            --socket=$socket \
            --datadir=$datadir 2>/dev/null

        touch $datadir/update-stamp-4.1

                # Fix ownerships and permissions for $datadir
                chmod 755 $datadir
                chown -R $mysql_daemon_user.$mysql_daemon_group $datadir
        fi

        echo -n "Starting service MySQL"

        $SAFE_MYSQLD \
            --user=$mysql_daemon_user \
            --pid-file=$pid_file \
            --socket=$socket \
            --datadir=$datadir &>/dev/null &

        for((i=0; i<50; i++)); do
           sleep 0.2
           test -S $socket && i='' && break
        done

        test -z "$i" || rc_failed

        # Rmember status and be verbose
        rc_status -v
      ;;

    stop)
        echo -n "Shutting down service mysql"
        killproc -p $pid_file -TERM $MYSQLD

        # Remember status and be verbose
        rc_status -v
      ;;

    try-restart)
        ## Stop the service and if this succeeds (i.e. the
        ## service was running before), start it again.
        ## Note: try-restart is not (yet) part of LSB (as of 0.7.5)
        $0 status >/dev/null &&  $0 restart

        # Remember status and be quiet
        rc_status
      ;;

    restart|force-reload)
        echo "Restarting service MySQL"
        $0 stop
        $0 start

        rc_status
      ;;

        reload)
        echo -n "Reloading service MySQL"
        killproc -p $pid_file -HUP $MYSQLD
        touch $pid_file
        rc_status -v
      ;;

    check|status)
        echo -n "Checking for service MySQL: "
        ## Check status with checkproc(8), if process is running
        ## checkproc will return with exit status 0.

        # Status has a slightly different for the status command:
        # 0 - service running
        # 1 - service dead, but /var/run/  pid  file exists
        # 2 - service dead, but /var/lock/ lock file exists
        # 3 - service not running

        # NOTE: checkproc returns LSB compliant status values.
        checkproc $MYSQLD
        rc_status -v
      ;;

    *)
        echo "Usage: $0 {start|stop|status|reload|restart|try-restart|force-reload}"
        exit 1
      ;;
esac
rc_exit

# vim: ft=sh

ale prosciej stworzyc wlasny skrypt startujacy baze robisz
Cytat
# touch /etc/rc.d/MsqlApaczeStart
# echo '/usr/local/mysql/bin/mysqld_safe &' >> /etc/rc.d/MsqlApaczeStart
# echo '/usr/local/apache2/bin/apachectl startssl' >> /etc/rc.d/MsqlApaczeStart

i potem w podkatalogach /etc/rc.d/rc.3 (konsola multiuser) i /etc/rc.d/rc.5 (xwindow multiuser) tworzysz symlinki o nazwie S16mysqlap
Cytat
# ln -s /etc/rc.d/MysqlApaczeStart /etc/rc.d/rc.3/S16mysqlap
# ln -s /etc/rc.d/MysqlApaczeStart /etc/rc.d/rc.5/S16mysqlap

tak prosty skrypcik zadba o odpalenie apacza i mysqla gdy system bedzie dzialal na 3 lub 5 lvlu nie wylaczy ich jednak przy zmianie lvlu serwisy trzeba zatrzymac recznie lub lekko zmienic skrypcik i dodac symlinki z litera K na poczatku do wyzej wymienionych katalogow (cyfry po S i K w symlinkach okreslaja w jakiej kolejnosci dane symlinki sa przetwarzane przy wejsciu na dany lvl (S) lub jego opuszczeniu (K) jesli na lvlu ktory opuszczamy i na tym na ktory przechodzimy wystepuje symlink z SXXnazwa to nic nie jest robione podczas zmiany lvlu standartowo powinny tez byc symlinki do zatrzymywania uslug ale bez nich tez powinno dzialac

jak cos moge wstawic oryginalny skrypt od startowania apacza ale jest on powiazany z kilkoma innymi ktorych raczej nie bedziesz mial jesli kompilowales apacza ze zrodel lub zmodyfikowany ten minimalny zeby zatrzymywal uslugi

Ten post edytował popo 26.07.2005, 19:29:33
Go to the top of the page
+Quote Post
templar_of_steel
post 26.07.2005, 22:41:45
Post #32





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 19
Pomógł: 0
Dołączył: 14.07.2004
Skąd: Hadykówka

Ostrzeżenie: (0%)
-----


oooooooooo! dzieki, zaraz to wyprubuje, bo jaknarazie to musze od nowa zainstalowac linuxa, bo cos zepsulem tongue.gif

i sproboje przy okazji napisac kilka wskazowek dla userow suse, z tym ze mam jeden problem z ktorym sobie nieporadzilem i oposcilem to przy kompilacji php - mianowicie o sablot, tak jak kilkapostow wyzej pisalem worriedsmiley.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
Fo
post 26.07.2005, 22:45:29
Post #33





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 401
Pomógł: 0
Dołączył: 18.04.2003
Skąd: Trójmiasto

Ostrzeżenie: (0%)
-----


@templar_of_steel : http://www.protonicdesign.com/tutorial/faq.php oblookaj aarambo.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
popo
post 27.07.2005, 15:46:25
Post #34





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 85
Pomógł: 0
Dołączył: 15.07.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


tak nawiasem mowiac to w suse 9.3 instalacja z ftp jako rpm jest MySQL 4.1.10a, apache 2.0.53, PostgreSQL 8.0.1, php 4.3.10-14.4, openssl 0.9.7e.
Do apacza dolaczone sa nastepujace moduly(dla v4)
gd,gettext,
  • bcmath,bz2
  • calendar,ctype,curl
  • dbase,dbx,domxml
  • exif
  • fastcgi,filepro,ftp
  • gd,gettext,gmp
  • iconv,imap
  • ldap,libphp4
  • mbstring,mcal,mcrypt,mhash,mime_magic,mysql
  • php,php_any,pear,pgsql
  • qtdom
  • recode
  • servlet,session,shmop,snmp,sockets,swf,sysvsem,sysvshm
  • unixODBC
  • wddx
  • xslt
  • yp
  • zlib
lub php 5.0.3-14.4 z jak mi sie zdaje kompletem modulow
i jesli korzystamy tylko z jednej wersji php to wszystko procz SSL i recode (jakis konflikt z mysql) dziala od razu. Jedyne co trzeba zrobic by dzialalo SSL to przeedytowac 1 plik konfiguracyjny apacza (w dystrybucji suse apacz z rpma ma konfik pociety na chyba 20 pliczkow w kilku podkatalogach) i wygenerowac certyfikaty SSL dla serwera jest tez phpMyAdmin 2.6.1-pl3
wiec jesli ktos ma suse i jest bardzo zielony to polecam z rpmow zainstalowac)
Go to the top of the page
+Quote Post
Major
post 27.08.2005, 18:05:17
Post #35





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 82
Pomógł: 0
Dołączył: 22.07.2004

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Instaluje własnie z tego opisu baze mysql i mam pare błędów
Wywyloanie mysqld zwraca:
Cytat
050827 18:49:34  Warning: Can't create test file /var/lib/mysql/000b2b10a7ac.lower-test
mysqld: Can't change dir to '/var/lib/mysql/' (Errcode: 2)
050827 18:49:34  Aborting

050827 18:49:34  mysqld: Shutdown Complete

Jak stworzyłem ten folder pojawił sie taki blad
Cytat
Fatal error: Please read "Security" section of the manual to find out how to run mysqld as root!
050827 18:49:51  Aborting

050827 18:49:51  mysqld: Shutdown Complete

Jeżeli wpisze
/usr/local/mysql/bin/mysqld_safe &
wyskakuje
Cytat
Starting mysqld daemon with databases from /usr/local/mysql/var
STOPPING server from pid file /usr/local/mysql/var/000b2b10a7ac.pid
050827 18:55:32  mysqld ended


[1]+  Done                    /usr/local/mysql/bin/mysqld_safe

Jeżeli wpisze
mysql start wyskakuje
Cytat
RROR 2002: Can't connect to local MySQL server through socket '/tmp/mysql.sock' (2)


Noi mysql nie chodzi, ma ktos jakies pomysły?
Dodam że moj linux to 'Manadrynka' winksmiley.jpg


--------------------
Udzielasz sie w PHP Pro?
Uważasz sie za profesjonaliste?
Przeczytaj to
Go to the top of the page
+Quote Post
xeryph
post 29.10.2005, 14:33:34
Post #36





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1
Pomógł: 0
Dołączył: 29.10.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Hi!
A mi to nie dziala, robie wszystko tak jak jest napisanie i nic.
php4 dziala ok, php5 nie.

Uzywam:
Apache 2.0.55
php 5.0.5
php 4.3.11

Oto moj plik httpd.conf ( w sumie jego fragmenty ):

LoadModule php4_module /usr/lib/apache/libphp4.so
LoadModule frontpage_module /usr/lib/apache/mod_frontpage.so
LoadModule perl_module /usr/lib/apache/mod_perl.so
#LoadModule php5_module /usr/lib/apache/libphp5.so

AddType application/x-tar .tgz
AddType application/x-httpd-php .inc .php .php4
#AddType application/x-httpd-php5 .php5
#AddType application/x-httpd-php5 .php5
AddType application/x-httpd-php-source .phps

#ScriptAlias /php/ "/usr/local/php5/bin/"
#Action application/x-httpd-php5 "/php/php"

AddType application/x-httpd-php5 .php5
ScriptAlias /php/ "/usr/local/php5/bin/"
Action application/x-httpd-php5 "/php/php"

Kiedy odhaszuje, czyli bedzie:
LoadModule php5_module /usr/lib/apache/libphp5.so

to nie dziala zarowno php4, jak i php5.

Ogolnie to php4 chodzi, moge zobaczyc phpinfo i dziala strona. Jak zrobie phpinfo.php5 wyswietla sie Internal Server Error.

Prosze o pomoc.

Dzieki.
Go to the top of the page
+Quote Post
rsobczuk
post 15.11.2005, 11:58:12
Post #37





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 77
Pomógł: 0
Dołączył: 20.10.2002
Skąd: Kraków

Ostrzeżenie: (0%)
-----


A mi wyrzuca coś takiego...:

checking for libmcrypt-config... /usr/local/bin/libmcrypt-config
checking for libmcrypt - version >= 2.5.0... no
*** Could not run libmcrypt test program, checking why...
*** The test program compiled, but did not run. This usually means
*** that the run-time linker is not finding LIBMCRYPT or finding the wrong
*** version of LIBMCRYPT. If it is not finding LIBMCRYPT, you'll need to set your
*** LD_LIBRARY_PATH environment variable, or edit /etc/ld.so.conf to point
*** to the installed location Also, make sure you have run ldconfig if that
*** is required on your system
***
*** If you have an old version installed, it is best to remove it, although
*** you may also be able to get things to work by modifying LD_LIBRARY_PATH
***
configure: error: *** libmcrypt was not found

... a libmcrypta zainstalowałem prawidłowo...

mcrypta instalowałem z poleceniem:
./configure --with-libmcrypt-prefix=/usr/local

Jakies pomysły?
PS. Libmcrypta mam w wersji 2.5.7...
Go to the top of the page
+Quote Post
Fo
post 16.11.2005, 16:33:13
Post #38





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 401
Pomógł: 0
Dołączył: 18.04.2003
Skąd: Trójmiasto

Ostrzeżenie: (0%)
-----


heja,

Cytat("Major")
Fatal error: Please read "Security" section of the manual to find out how to run mysqld as root!


winksmiley.jpg
takie magiczne słówko smile.gif ROOT smile.gif man dont run mysqld as root winksmiley.jpg

rozwiazaniem dla Ciebie było by:

/usr/local/mysql/bin/mysqld_safe --user=mysql

tylko się upewnij czy aby napewno dodałeś usera i grupę mysql

a nexte,

Cytat("rsobczuk")
you'll need to set your
*** LD_LIBRARY_PATH environment variable, or edit /etc/ld.so.conf to point
*** to the installed location Also, make sure you have run ldconfig if that
*** is required on your system

sprawdź jak wygląda twój /etc/ld.so.conf i czy aby napewno zawiera się w nim ścieżka do miejsca do którego została zainstalowana biblioteka libmcrypt

besides,

mcrypta możesz instalować bez --prefix= i co ważniejsze /usr/local samo, nie jest zbyt dobrym pomysłem. defaultowo biblioteki instalowane są w /usr/lib - i to jest ich miejsce, lub ew. /lib /usr/lib /usr/local/lib

tak więc, zobacz co masz w /etc/ld.so.conf, zobacz czy aby napewno są tam ścieżki które definiują miejsca w których istnieją biblioteki systemowe. jeżeli będziesz dokonywać zmian w tym pliku, np. dopiszesz sobie /usr/lib to wykonaj komende "ldconfig"

And thats all folks.

Pozdrawiam,
Fo
Go to the top of the page
+Quote Post
rsobczuk
post 23.11.2005, 08:59:50
Post #39





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 77
Pomógł: 0
Dołączył: 20.10.2002
Skąd: Kraków

Ostrzeżenie: (0%)
-----


A mi wszystko poszło bez problemów...
Niezła instrukcja!!!
Go to the top of the page
+Quote Post
killer69
post 10.12.2005, 12:23:45
Post #40





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 2
Pomógł: 0
Dołączył: 10.12.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Próbował ktoś zainstalować Apache 2.2 z openssl 0.9.8a questionmark.gif

Już drugi dziń sie zmagam i niestety...

przy konfiguracji httpd trzeba bylo dodac sciezkę instalacji ssl

Cytat
# ./configure --prefix=/usr/local/apache2 --enable-so --enable-modules=rewrite --enable-shared=rewrite --with-ssl=/usr/local/ssl --enable-ssl --enable-rewrite


ale wysypuje blędy przy make

Co poradzicie questionmark.gif

Ten post edytował killer69 14.12.2005, 04:11:54
Go to the top of the page
+Quote Post

4 Stron V  < 1 2 3 4 >
Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 20.06.2018 - 10:24