Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

2 Stron V  < 1 2  
Reply to this topicStart new topic
> Uruchamianie PHP 4 i PHP 5 na jednym serwerze, for Windows
eai
post 7.06.2006, 08:43:46
Post #21





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 367
Pomógł: 10
Dołączył: 20.05.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Witam.

Ja problem postawienia php 5.1.4 i php 4.4.2 na Apache 2.2.2 (WindowsXp) rozwiązałem za pomocą VirtualHostów

1. Edytujemy plik hosts w katalogu c:\WINDOWS\system32\drivers\etc\ i dopisujemy wartość:
Kod
127.0.0.1       serwer.php4


2. Teraz edytujemy plik httpd.conf w katalogu Apache2\conf\ i na dole dopisujemy:

Kod
<Virtualhost serwer.php4>
     ServerName serwer.php4
     ServerAdmin me@serwer.php4
     DirectoryIndex index.html index.php
     ErrorLog logs/error.log
     <Location />
       <Limit CONNECT>
         Order allow,deny
         Allow from all
       </Limit>
     </Location>
      # Wskazujemy katalog www z plikami php
     DocumentRoot "C:/www/katalog_php4"
     # Wskazujemy katalog z plikami binarnymi php4
     ScriptAlias /cgi-bin/ "C:/serwer/php4/"
     Action     php4-script /cgi-bin/php.exe
     AddHandler php4-script .php4
</Virtualhost>


I to wszystko. Aby host serwer.php4 zadziałał należy ponownie uruchomić WindowsXp (ponowne wczytanie pliku hosts) i uruchomić apache do katalogu C:/www/katalog_php4 umieścić plik test.php4 i wywolac funkcje phpinfo();

Oczywiście testowane i działa smile.gif)
Go to the top of the page
+Quote Post
sobstel
post 7.06.2006, 08:56:11
Post #22





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 853
Pomógł: 25
Dołączył: 27.08.2003
Skąd: Katowice

Ostrzeżenie: (0%)
-----


dla użytkowników Gentoo polecam http://www.gentoo.org/proj/en/php/php4-php...nfiguration.xml


--------------------
"If debugging is the process of removing bugs, then programming must be the process of putting them in..."
sobstel.org
Go to the top of the page
+Quote Post
FiDO
post 8.06.2006, 10:10:28
Post #23





Grupa: Przyjaciele php.pl
Postów: 1 717
Pomógł: 0
Dołączył: 12.06.2002
Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(eai @ 7.06.2006, 09:43 ) *
Aby host serwer.php4 zadziałał należy ponownie uruchomić WindowsXp (ponowne wczytanie pliku hosts)

Moze nie do konca na temat, ale.. nie trzeba restartowac WinXP. Zmiany w pliku hosts widoczne sa natychmiastowo.


--------------------
Brak czasu :/
Go to the top of the page
+Quote Post
slash12345
post 30.06.2006, 13:17:36
Post #24





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 70
Pomógł: 0
Dołączył: 21.04.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Jak zainstalować PHP4 jako CGI, a PHP5 jako moduł apache? W httpd.conf mam coś takiego:
Kod
AddType application/x-httpd-php4 .php4
ScriptAlias /php4/ "/usr/php4/bin/"
Action application/x-httpd-php4 "/php4/php"

Czy to ma prawo działać?

EDIT: Serwer w najlepszym wypadku wywala błąd 403.

Ten post edytował slash12345 30.06.2006, 13:20:21


--------------------
Kod
thewanderer@debian:~$ sudo apt-get dist-upgrade
Konieczne pobranie 666KB pakietów. Czy chcesz kontynuować? [T/n] nieeeeeeee
Go to the top of the page
+Quote Post
kenobi13
post 13.07.2009, 17:30:30
Post #25





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 32
Pomógł: 0
Dołączył: 13.07.2009
Skąd: Ziemia

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Witam, czy da się jakoś zrobić tak, żeby dla wszystkich plików w folderze TribalWars ładował się PHP4, a dla pozostałych php5?
Go to the top of the page
+Quote Post
erix
post 13.07.2009, 18:09:22
Post #26





Grupa: Moderatorzy
Postów: 15 467
Pomógł: 1451
Dołączył: 25.04.2005
Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów




Da się.

Odpowiedziałem na pytanie.


--------------------

ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW!
Go to the top of the page
+Quote Post
kenobi13
post 13.07.2009, 18:31:59
Post #27





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 32
Pomógł: 0
Dołączył: 13.07.2009
Skąd: Ziemia

Ostrzeżenie: (0%)
-----


A możesz jeszcze powiedzieć jak?
Go to the top of the page
+Quote Post
erix
post 13.07.2009, 21:01:57
Post #28





Grupa: Moderatorzy
Postów: 15 467
Pomógł: 1451
Dołączył: 25.04.2005
Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów




Zależy od konfiguracji obu wersji PHP.

Na pewno trzeba przestawić via htaccess, ale co: patrz wyżej.


--------------------

ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW!
Go to the top of the page
+Quote Post
kenobi13
post 14.07.2009, 09:24:51
Post #29





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 32
Pomógł: 0
Dołączył: 13.07.2009
Skąd: Ziemia

Ostrzeżenie: (0%)
-----


tylko, że ja mam Linuxa
Go to the top of the page
+Quote Post
nexis
post 14.07.2009, 12:12:06
Post #30





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 012
Pomógł: 109
Dołączył: 26.09.2003
Skąd: nexis.pl

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(kenobi13 @ 14.07.2009, 10:24:51 ) *
tylko, że ja mam Linuxa

A pod Linuxem nie ma htaccess? Jest.


--------------------
Zend Certified Engineer

Kliknij POMÓGŁ jeśli moja odpowiedź okazała się użyteczna!
Go to the top of the page
+Quote Post
kenobi13
post 15.07.2009, 08:34:44
Post #31





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 32
Pomógł: 0
Dołączył: 13.07.2009
Skąd: Ziemia

Ostrzeżenie: (0%)
-----


a gdzie jest?
Go to the top of the page
+Quote Post
Zyx
post 15.07.2009, 08:49:09
Post #32





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 952
Pomógł: 154
Dołączył: 20.01.2007
Skąd: /dev/oracle

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Weź sobie zainstaluj Lighttpd, PHP uruchom w trybie FastCGI i wtedy możesz przypisać poszczególne instancje do odpowiednich domen. Ja w ten sposób mam jednocześnie uruchomione na jednym serwerze PHP 5.2, 5.3 oraz 6.0-dev, a wybieram sobie, wpisując po prostu odpowiedni adres URL w przeglądarce, np. projekt.php52.lh - dany projekt odpala się w PHP 5.2, projekt.php53.lh - ten sam projekt odpala się w PHP 5.3. Domeny możesz sobie zrobić w /etc/hosts, a podpiąć je za pośrednictwem wirtualnych hostów.

http://wiki.arch-linux.pl/wiki/Lighttpd#PHP - tutaj masz przykład konfiguracji Lighttpd, FastCGI i rozmnożenia PHP do dwóch różnych instancji.


--------------------
Specjalista ds. głupich i beznadziejnych, Zyx
Nowości wydawnicze: Open Power Collector 3.0.1.0 | Open Power Autoloader 3.0.3.0
Go to the top of the page
+Quote Post
kenobi13
post 19.07.2009, 09:06:43
Post #33





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 32
Pomógł: 0
Dołączył: 13.07.2009
Skąd: Ziemia

Ostrzeżenie: (0%)
-----


A czy da się uruchomić dwa razy apache na różnych portach?
Go to the top of the page
+Quote Post
Zyx
post 19.07.2009, 12:06:36
Post #34





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 952
Pomógł: 154
Dołączył: 20.01.2007
Skąd: /dev/oracle

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Powinno się dać, przynajmniej nie widzę żadnego technicznego powodu, by takie coś było niemożliwe. Skoro da się uruchomić dwa różne serwery WWW na różnych portach (np. jak pisałem w Javie servlety, to uruchamiane były niezależnie od Lighttpd), to dwa takie same też nie powinny sprawić problemów ze swojej własnej strony. W Linuksie musisz jedynie uważać na skrypty startowe demonów - będziesz je musiał rozmnożyć i popatrzeć, czy prawidłowo rozróżniają oba uruchomione Apache, gdyż inaczej będziesz mieć problemy z ich uruchamianiem i zamykaniem. Chodzi głównie o zapisywanie numerów PID, a w przypadku Apache'a - wykorzystanie apachectl oraz jednocześnie jego zachowanie w tym samym przypadku. U mnie (Arch Linux) wykorzystywany był programik "pidof" który pobierał PID na podstawie nazwy binarki i to rodziło duże problemy, bo obie uruchomione wersje miały tę samą nazwę pliku wykonywalnego. Dodam, że nawet dowiązanie symboliczne nie pomogło i musiałem zmienić procedurę tak, by analizowała grepem i awk-iem wyciąg z komendy ps. Co i jak, też masz podane w tych linkach z mojego poprzedniego posta, tylko musisz to sobie przerobić na Apache'a.


--------------------
Specjalista ds. głupich i beznadziejnych, Zyx
Nowości wydawnicze: Open Power Collector 3.0.1.0 | Open Power Autoloader 3.0.3.0
Go to the top of the page
+Quote Post

2 Stron V  < 1 2
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 20.06.2018 - 10:12