Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> [PHP][HTML]Nagły brak polskich znaków
Vasquez21
post 10.06.2018, 19:44:06
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 210
Pomógł: 0
Dołączył: 2.11.2004
Skąd: Jaworzno

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Witam wszystkich,

Posiadam hosting na home.pl
Od kilku lat działa tam mój sklepik, ale kilka dni temu zacząłem otrzymywać maile od klientów że nie mogą złożyć zamówień.
Po wejściu na stronkę okazało się, że nie wyświetlają się polskie znaki. Zamiast nich mam: �

Sprawdziłem serwer czy nie pozmieniały się pliki czy coś, ale ostatnie zmiany były w kwietniu. Próbowałem się kontaktować z home.pl ale powiedzieli mi że ich techniczni są dostępni dopiero od poniedziałku... jakaś masakra.
Stronka ma kodowanie iso-8859-2
Zarówno dane z czytane z bazy jak i te na sztywno nie są poprawnie wyświetlane...
Bardzo bym prosił o pomoc, co można ewentualnie sprawdzić.
Go to the top of the page
+Quote Post
Neutral
post 10.06.2018, 19:47:33
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 180
Pomógł: 24
Dołączył: 10.01.2016

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Zmień kodowanie na utf8, a w edytorze na utf8 bez BOM.
Go to the top of the page
+Quote Post
Vasquez21
post 10.06.2018, 19:51:52
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 210
Pomógł: 0
Dołączył: 2.11.2004
Skąd: Jaworzno

Ostrzeżenie: (0%)
-----


To nie jest takie proste...
Może jeszcze raz zaznaczę wszystko działało i nie było żadnych zmian po stronie kodu. Dopiero od dwóch dniach coś przestało działać.
Zmiana kodowania nie jest prosta, bo musiałbym ręcznie w wielu miejscach zmieniać wszystko: kod, skrypty, baza...
Go to the top of the page
+Quote Post
Neutral
post 10.06.2018, 20:05:41
Post #4





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 180
Pomógł: 24
Dołączył: 10.01.2016

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Czy zmieniałeś wersję PHP? jeśli tak to namierzenie błędu, które powoduje zmianę kodowania może być trudne. Kiedy to było? Czy 26 Apr 2018? http://php.net/downloads.php
Sprawdź wersję PHP, napisz to:
  1. <?php
  2. ?>

. https://pl.wikipedia.org/wiki/Kodowanie_polskich_znak%C3%B3w https://dev.w3.org/html5/html-author/charref

Może spróbuj tą funkcją sprawdzić kodowanie u siebie na stronie:
http://php.net/manual/en/function.mb-detect-encoding.php.
http://computersun.pl/xhtml/porady/polskie...d-iso-w_44.html

Ten post edytował Neutral 10.06.2018, 20:09:34
Go to the top of the page
+Quote Post
Vasquez21
post 10.06.2018, 20:11:10
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 210
Pomógł: 0
Dołączył: 2.11.2004
Skąd: Jaworzno

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Hey, sprawdziłem:
Mam wersję: PHP Version 5.2.17

Ja sam nie zmieniałem, ale nie wiem czy home.pl nie upgrade'ował czy coś...
Go to the top of the page
+Quote Post
Neutral
post 10.06.2018, 20:23:26
Post #6





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 180
Pomógł: 24
Dołączył: 10.01.2016

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Może zmieniałeś przypadkiem, czy coś kodowanie z:

charset=iso-8859-2

, gdzieś na stronie/stronach.

Napisz może tak:

  1. <!DOCTYPE html>
  2. <title>Title Page</title>
  3. <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2">
  4. </head>


Może spróbuj tego:
https://forum.webhelp.pl/php-i-bazy-danych/...pl-t176916.html

Ten post edytował Neutral 10.06.2018, 20:26:10
Go to the top of the page
+Quote Post
Vasquez21
post 10.06.2018, 20:30:50
Post #7





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 210
Pomógł: 0
Dołączył: 2.11.2004
Skąd: Jaworzno

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Nic nie zmieniałem i jak patrzę na pliczki na ftpie to jakby to potwierdzają... sad.gif
Wpis który wrzuciłeś mam u siebie właśnie tak.
Kodowanie przestało działać 2 dni temu, od tego czasu mam problem i maile od klientów.

Dzięki za link ale on jest bardziej do bazy, a mi nie wyświetla ani znaczków z bazy ani bezpośrednio z htmla.

Ten post edytował Vasquez21 10.06.2018, 20:31:03
Go to the top of the page
+Quote Post
Neutral
post 10.06.2018, 20:33:57
Post #8





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 180
Pomógł: 24
Dołączył: 10.01.2016

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Poczytaj ten temat, powinien pomóc:
https://4programmers.net/Forum/PHP/201723-k...kow_na_serwerze

Pozwól, że zacytuję:

Cytat
wyślij nagłówek z kodowaniem:

header('Content-Type: text/html; charset=utf-8');

Oczywiście zamiast utf-8 - kodowanie, którego użyłeś. Wysyłając pliki przez FTP zaznacz też binary mode lub coś w tym stylu (nie text mode lub ascii mode) - na wszelki wypadek. Jak nie pomoże to najlepiej jakbyś dał URL.


U siebie możesz zmienić na charset=iso-8859-2.

Ten post edytował Neutral 10.06.2018, 20:34:55
Go to the top of the page
+Quote Post
Vasquez21
post 10.06.2018, 21:07:00
Post #9





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 210
Pomógł: 0
Dołączył: 2.11.2004
Skąd: Jaworzno

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Dzięki wielkie! Pomogło.
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 22.06.2018 - 00:41