Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

7 Stron V  « < 4 5 6 7 >  
Reply to this topicStart new topic
> Instalacja - apache+php+mysql
bogdan89
post 3.10.2006, 17:37:58
Post #101





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 320
Pomógł: 36
Dołączył: 28.08.2006
Skąd: Wrocław

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Ok, to ja mam problem bardzo dziwny... który już czwarty dzień staram się rozwiązać i nie daje sobie rady...

Zainstalowałem sobie Apacha 2.2.3, php 5.1.6 i wszystko ładnie skonfigurowałem... śmiga smile.gif

...gdy zainstalowałem sobie jeszcze do tego MySQL 5.0.24 i chciałem połączyć się z bazą to pokazuje mi komunikat:

Fatal error: Call to undefined function mysql_connect()

problem jest o tyle dziwny (przynajmniej dla mnie), że pojawia się nawet gdy wpiszę w pierwszym parametrze adres do serwera zakupionego w nazwa.pl

czyli przed zainstalowaniem u siebie MySQL, funkcja mysql_connect() tez prawdopodobnie nie działała.

tak wiec czy to jest wina php czy Apache? ... Jak usunąć ten problem?

nie jestem mega początkującym, odśrednikowałem to co trzeba w php.ini, pokopiowałem biblioteki tam gdzie trzeba... i nie da sie połączyc z tą bazą danych :/

prosze o pomoc...
Go to the top of the page
+Quote Post
enigma
post 9.10.2006, 15:39:06
Post #102





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 163
Pomógł: 0
Dołączył: 10.09.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


zainstalowałem najnowszego apcza biggrin.gif najnowszy php i kicha nie działa
httpd.conf skonfigurowałem tak
Kod
# Example:
# LoadModule foo_module modules/mod_foo.so
#
LoadModule php5_module C:/apacz/php/php5apache2.dll


Kod
# symbolic links and aliases may be used to point to other locations.
#
DocumentRoot "C:/apacz/www"


Kod
# This should be changed to whatever you set DocumentRoot to.
#
<Directory "C:/apacz/www">
    #


Kod
    AddType application/x-gzip .gz .tgz
    AddType application/x-httpd-php .php
    #


Kod
<IfModule mod_dir.c>
   DirectoryIndex index.html index.htm index.php default.php main.php index.php3 index.php4
</IfModule>
Go to the top of the page
+Quote Post
bogdan89
post 9.10.2006, 15:48:41
Post #103





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 320
Pomógł: 36
Dołączył: 28.08.2006
Skąd: Wrocław

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(enigma @ 9.10.2006, 16:39:06 ) *
zainstalowałem najnowszego apcza biggrin.gif najnowszy php i kicha nie działa
httpd.conf skonfigurowałem tak
Kod
# Example:
# LoadModule foo_module modules/mod_foo.so
#
LoadModule php5_module C:/apacz/php/php5apache2.dll



z tego co ja wiem, to do najnowszego Apache powinieneś mieć bibliotekę php5apache2_2.dll
Go to the top of the page
+Quote Post
enigma
post 9.10.2006, 16:00:51
Post #104





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 163
Pomógł: 0
Dołączył: 10.09.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


thumbsupsmileyanim.gif bogdan89 działa, dziękuje
Go to the top of the page
+Quote Post
AxZx
post 26.12.2006, 23:42:34
Post #105





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 385
Pomógł: 55
Dołączył: 1.03.2005
Skąd: śląsk

Ostrzeżenie: (0%)
-----


ja tez zainstalowalem najnowszego aPache (2.2.3) i tez mam problem...
tyle ze nie z php tylko z samym apachem.
proces httpd uruchomiony - niby dziala ale nie otwiera http://localhost. dlugo sie laduje i nic z tego nie wychodzi.
czy to moze byc problem z konfigiem? zadnych bledow, komunikatow nie wyrzuca.


--------------------
aplikacje internetowe | Symfony
Go to the top of the page
+Quote Post
Tom:-)
post 13.05.2007, 19:54:45
Post #106





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 281
Pomógł: 0
Dołączył: 25.03.2007
Skąd: Globalna wioska

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Gdzie mogę znaleźć opis (instrukcje) założenia własnego serwera na Apache, PHP i MySQL osobno na Windows i na Linux'ie? Dziękuje



Gdzie mogę znaleźć opis (instrukcje) założenia własnego serwera na Apache, PHP i MySQL osobno na Windows i na Linux'ie? Dziękuje

Ten post edytował Tom:-) 7.05.2007, 15:16:35


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
adambenek
post 4.06.2007, 09:32:25
Post #107





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1
Pomógł: 0
Dołączył: 4.06.2007

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Witam,
Mam pytanie dużo czytam o wamp5 i apache i nie wiem o co chodz (pokreślam ze jestem zielony).
Postawiłem sobie za cel zrobienia bazy danych w SQL Server 2005 cos takiego jak książka telefoniczna (w celu edukacyjnym) i połączenie z stronką www (PHP). Wiecie pacjent wpiszę nazwiasko ulicę i ma nr. telefonu.
Pomyślałem że taka praca będzie świetna na początek nauki.
I nie wiem co zrobić aby wszytsko tj SQL, PHP działało.
Co zainstalować,
Jak instalować,

Dodam oczywiście ze SQL server 2005 mam zanstalowanego i działam na win XP

Dzięki i pozdrawiam :roll2:

Ten post edytował adambenek 4.06.2007, 09:38:38
Go to the top of the page
+Quote Post
szejekk
post 2.01.2008, 22:19:55
Post #108





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1
Pomógł: 0
Dołączył: 2.01.2008

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Tutaj jest tez ladnie opisane

http://apachehelp.info
Go to the top of the page
+Quote Post
patryksharks321
post 5.04.2008, 12:45:37
Post #109





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1
Pomógł: 0
Dołączył: 5.04.2008

Ostrzeżenie: (0%)
-----


robie wszystko jak w tutku i dalej mi wyswietla stronke poczatkowa phptriada
zainstalowalem php takze wiem nie wiem co jest grane blinksmiley.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
baks
post 3.08.2008, 21:35:40
Post #110





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1
Pomógł: 0
Dołączył: 3.08.2008

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Wiadomość dla Fo, nie przejmuj się i nie zrażaj złośliwościami zarozumialcami. Ja tez należę do zielonych, korzystam z czasopism i książek. Podpowiedzi niby fachowców na konkretny temat z załączonymi płytami do książek i dokładne niby instrukcje w najbardziej czułym punkcie przerabiania materiału doprowadzają do rozpaczy. W tym momencie jedyny ratunek przy dojściu do pokonania problemu jest „FORUM”. To forum jest źródłem wiedzy dla zielonych a nie dla profesjonalistów. Niedbałość w rzetelności i dokładności przekazywanych informacji ( zwłaszcza w informatyce) jest przyczyna tak wielu publikowania wersji podpowiedzi na jeden temat. Pytania zadają zieloni, a to znaczy że jeżeli jestem znawcą to powinienem zadać sobie na tyle trudu aby tego już nie trzeba było poprawiać i prostować. Na

Forum trzeba zadbać o drobiazgowość, podać źródło wiedzy które przyswoi sobie zielony.

Na zarozumialców czekają dr.Informatyki od września na wydziałach INFORMATYKI.

Dlatego pisz dużo bo może wtedy wyłuskamy źarno wiedzy i wykorzystamy.
Go to the top of the page
+Quote Post
Ira
post 26.10.2008, 20:36:44
Post #111





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5
Pomógł: 0
Dołączył: 26.10.2008

Ostrzeżenie: (0%)
-----


A ja mam problem z konfiguracją Apache.. 

W błędach wyskakuje mi m.in coś takiego:
Cytat
Syntax error on line 177 of C:/Program Files/Apache Software Foundation/Apache2.2/conf/httpd.conf:
DocumentRoot must be a directory


Konfigurowałam na podstawie książki ("PHP. Stwórz własna strone internetową"), wszystko mam tak jak tam i mimo to coś nie chwyta..

Katalog do przechowywania plików HTML to u mnie: Z:\home\localhost\www

Z góry dzięki za pomoc:) Jestem jak na razie w tych tematach dość zielona.. wstydnis.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
Crozin
post 26.10.2008, 21:40:02
Post #112





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 6 476
Pomógł: 1306
Dołączył: 6.08.2006
Skąd: Kraków

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Otwórz C:/Program Files/Apache Software Foundation/Apache2.2/conf/httpd.conf znajdź dyrektywę DocumentRoot i upewnij się, że jest to poprawna i isniejącą ścieżką do katalogu. Możesz tutaj wrzucić fragment httpd.conf
Go to the top of the page
+Quote Post
Ira
post 27.10.2008, 17:01:48
Post #113





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5
Pomógł: 0
Dołączył: 26.10.2008

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat
#
# DocumentRoot: The directory out of which you will serve your
# documents. By default, all requests are taken from this directory, but
# symbolic links and aliases may be used to point to other locations.
#
DocumentRoot "C:/Program Files/Apache/localhost/www"

#
# Each directory to which Apache has access can be configured with respect
# to which services and features are allowed and/or disabled in that
# directory (and its subdirectories).
#
# First, we configure the "default" to be a very restrictive set of
# features.  
#
<Directory C:/Program Files/Apache>
  Options Indexes Includes
  AllowOverride All
  Allow from All
</Directory>

#
# Note that from this point forward you must specifically allow
# particular features to be enabled - so if something's not working as
# you might expect, make sure that you have specifically enabled it
# below.
#

#
# This should be changed to whatever you set DocumentRoot to.
#
<Directory "C:Program Files/Apache/localhost/www">
</Directory>
#
# DirectoryIndex: sets the file that Apache will serve if a directory
# is requested.
#
<IfModule dir_module>
  DirectoryIndex index.htm index.html
</IfModule>


a ścieżkę do plików jednak zmieniłam.. (na C:/Program Files/Apache/localhost/www)
edit:alarm odwołany, jak na razie wszystko działa, pokombinowałam i chodzi =)

Ten post edytował Ira 27.10.2008, 17:36:26
Go to the top of the page
+Quote Post
morrison
post 5.03.2009, 16:22:32
Post #114





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 115
Pomógł: 0
Dołączył: 24.05.2004
Skąd: krakow

Ostrzeżenie: (0%)
-----


witam

Chce skompilowac zrodla apache 2.0.63 pod windows 2000 profesional
moze ktos mi podeslac namiar na jakies info?


--------------------
LAMP/JBoss
Go to the top of the page
+Quote Post
Lejto
post 5.03.2009, 16:27:54
Post #115





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 385
Pomógł: 48
Dołączył: 23.05.2007

Ostrzeżenie: (0%)
-----


google?
http://www.google.pl/search?hl=pl&clie...che&spell=1


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
Fo
post 5.03.2009, 17:13:58
Post #116





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 401
Pomógł: 0
Dołączył: 18.04.2003
Skąd: Trójmiasto

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Ludzie to co ja pisałem parę lat temu (spójrzcie sobie na datę tego tematu) to się już mogło przeterminować.

Najlepszym doradcą jeżeli macie problem dotyczący apache czy php albo mysql albo całego kombajnu albo jakiejś konkretnej platformy JEST:

1. JĘZYK ANGIELSKI - jeżeli go znacie to wiecie co system chce Wam powiedzieć poprzez dany błąd !
2. GOOGLE - jeżeli nie wiecie co oznacza dany błąd lub błędu nie ma (zero komunikatu po prostu coś nie działa) to już sami musicie umieć sformułować komunikat błędu i wówczas wrzucić go w google ! To nie jest trudne a ja tak uczyłem się kiedyś całego linuxa i instalacji czegokolwiek cokolwiek było mi potrzebne.
3. Wróć do pkt 1 i 2 i przeczytaj je ze zrozumieniem jeszcze raz jeżeli masz kolejny super trudny problem pod tytułem "coś mi nie interpretuje ten pehap".

@baks - ja się nie zrażam bo mam po prostu na to wszystko wylane, nie interere mnie jakieś wiesz zdania ludzi którzy nie mają tych 2óch podstawowych umiejętności które opisałem. Przede wszystkim nie interesuje mnie ani nie zraża krytyka człowieka któremu się nie chce.
Go to the top of the page
+Quote Post
Coyot121
post 11.03.2009, 23:15:11
Post #117





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 11
Pomógł: 0
Dołączył: 11.03.2009
Skąd: Cieszyn

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Witam

Proszę pomóżcie bo już nie mam pojęcia co mam źle. Dopiero zaczynam zabawę z tym i nie mogę sobie poradzić z konfiguracją php i apache. Próbowałem to skonfigurować według kilku opisów i nic może wy mi powiecie co mam źle.

Kod
LoadModule vhost_alias_module modules/mod_vhost_alias.so

     LoadModule php5_module "d:/bazy/php5apache2_2.dll"
AddModule mod_php5.c
AddType application/xhttpd-php .php
AddType application/x-httpd-php-souce .phps


#
# DirectoryIndex: sets the file that Apache will serve if a directory
# is requested.
#
<IfModule dir_module>
     DirectoryIndex index.html index.php
</IfModule>



#
# "D:/bazy/Apache2.2/cgi-bin" should be changed to whatever your ScriptAliased
# CGI directory exists, if you have that configured.
#
<Directory "D:/bazy/Apache2.2/cgi-bin">
     AllowOverride None
     Options None
     Order allow,deny
     Allow from all
</Directory>


<IfModule mime_module>
     #
     # TypesConfig points to the file containing the list of mappings from
     # filename extension to MIME-type.
     #
     TypesConfig conf/mime.types

     #
     # AddType allows you to add to or override the MIME configuration
     # file specified in TypesConfig for specific file types.
     #
     AddType application/x-gzip .tgz
     AddType application/x-gzip .tgz
     AddType image/x-icon .ico
     AddType application/xhttpd-php .php
     AddType application/x-httpd-php-souce .phps
     # AddEncoding allows you to have certain browsers uncompress
     # information on the fly. Note: Not all browsers support this.
     #
     #AddEncoding x-compress .Z
     #AddEncoding x-gzip .gz .tgz
     #
     # If the AddEncoding directives above are commented-out, then you
     # probably should define those extensions to indicate media types:
     #
     AddType application/x-compress .Z
     AddType application/x-gzip .gz .tgz



mniej więcej to co pozmieniałem Co jest źle że nie chce mi się uruchomić

Właśnie mam apache 2.2.11 , php 5.2.9 , mysql 5.0
Dzieka za wszelką pomoc

Ten post edytował Coyot121 11.03.2009, 23:17:07
Go to the top of the page
+Quote Post
erix
post 11.03.2009, 23:37:33
Post #118





Grupa: Moderatorzy
Postów: 15 467
Pomógł: 1451
Dołączył: 25.04.2005
Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów




A coś się konkretnie dzieje...? W systemowym podglądzie zdarzeń Apache coś wypisuje?


--------------------

ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW!
Go to the top of the page
+Quote Post
Coyot121
post 12.03.2009, 00:01:20
Post #119





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 11
Pomógł: 0
Dołączył: 11.03.2009
Skąd: Cieszyn

Ostrzeżenie: (0%)
-----


o to ci chodzi questionmark.gif
Kod
The Apache service named  reported the following error:
>>> Invalid command 'AddModule', perhaps misspelled
or defined by a module not included in the server configuration


po prostu w instrukcji było ze mam zrestartować apache, i teraz nie chce mi się uruchomić
Go to the top of the page
+Quote Post
erix
post 12.03.2009, 11:45:45
Post #120





Grupa: Moderatorzy
Postów: 15 467
Pomógł: 1451
Dołączył: 25.04.2005
Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów




Wywal tę linijkę z AddModule, pójdzie bez niej. winksmiley.jpg


--------------------

ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW!
Go to the top of the page
+Quote Post

7 Stron V  « < 4 5 6 7 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 9.12.2019 - 05:36