Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> MAGAZYN MASA PRODUKTOW
prest
post 29.12.2003, 18:09:17
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 91
Pomógł: 0
Dołączył: 25.12.2003

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Hej

Mam do was pytanko CO byscie polecali do napisania bazy danych?
Musze napisac Baze Danych Magazynu w ktorym Pracuje Mam tysiace produktow
Gosc Chce miec mozliwosc dostepu do Bazy Lokalnie ale i dostep przez net do niej by sie przydal
Jaki jezyk bylby w tym wypadku najlepszy i dlaczego?questionmark.gif

dzieki z gory
Go to the top of the page
+Quote Post
AcidBurnt
post 29.12.2003, 18:15:59
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 215
Pomógł: 1
Dołączył: 13.04.2003
Skąd: z ławki przed blokiem

Ostrzeżenie: (0%)
-----


mySQL + php?
Go to the top of the page
+Quote Post
enceladus
post 29.12.2003, 18:16:57
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 127
Pomógł: 0
Dołączył: 19.11.2003
Skąd: Poznań

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat
Hej

Mam do was pytanko CO byscie polecali do napisania bazy danych?
Musze napisac Baze Danych Magazynu w ktorym Pracuje Mam tysiace produktow
Gosc Chce miec mozliwosc dostepu do Bazy Lokalnie ale i dostep przez net do niej by sie przydal
Jaki jezyk bylby w tym wypadku najlepszy i dlaczego?questionmark.gif

dzieki z gory

Bazę to pewnie w SQL-u smile.gif a Tobie chodzi pewnie o interfejs - na tym forum usłyszysz że pewnie w php smile.gif - dostęp lokalny i zdalny przez Web. Oczywiście jest np alternatywa w postaci Oracle Forms - to kosztuje, wiec pytanie jest takie ile Twój zleceniodawca gotów jest zapłacić za produkt. php oczywiście wyjdzie za free.


--------------------
Enceladus
Warsztat: bez warsztatu
Aktua
Go to the top of the page
+Quote Post
prest
post 29.12.2003, 18:36:47
Post #4





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 91
Pomógł: 0
Dołączył: 25.12.2003

Ostrzeżenie: (0%)
-----


W sumie chodzi mi o bardz latwy i szybki sposob aktualizacji bazy

i latwosc obslugi zeby kazdy mogl ja aktualizowac!!!

Baza musi byc na kompie lokalnym wiec dostep przez net bedzie sie odbywal przez ftp?questionmark.gif da sie?

Czy latwo i ile czasu trzeba byloby poswiecic na zbudowanie takiej bazy

chodzi mi oczywiscie o interfejs bo wiem ze wprowadzanie rekordow to jest masa czasu
Go to the top of the page
+Quote Post
Jabol
post 29.12.2003, 18:51:21
Post #5





Grupa: Przyjaciele php.pl
Postów: 1 467
Pomógł: 13
Dołączył: 22.02.2003

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat
Mam do was pytanko CO byscie polecali do napisania bazy danych?
Osobiście polecałbym C, C++, ew. Java. Ale po co pisać własną jak są dziesiątki już napisanych?
Go to the top of the page
+Quote Post
prest
post 29.12.2003, 19:09:07
Post #6





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 91
Pomógł: 0
Dołączył: 25.12.2003

Ostrzeżenie: (0%)
-----


w c++ to nie bardzo bym wiedzial jak to sie do tego zabrac

ale co do tych napsianychh jakies linki!!!!

polecasz c++ a nie sql
Go to the top of the page
+Quote Post
Jabol
post 29.12.2003, 19:36:22
Post #7





Grupa: Przyjaciele php.pl
Postów: 1 467
Pomógł: 13
Dołączył: 22.02.2003

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat
w c++ to nie bardzo bym wiedzial jak to sie do tego zabrac

ale co do tych napsianychh jakies linki!!!!

polecasz c++ a nie sql
a co Ty właściwie chcesz zrobić? Zrozumiałem, że chcesz napisać własny engine dla bazy danych. I to właśnie w takich językach się to pisze, bo inne są niewydajne. A SQL jest tylko implemetacją języka zapytań dla konkretnej bazy danych i tak naprawdę są bazy które nie korzystają z SQL'a.
Jeżeli natomiast chciałbyś korzystać z jakieś bazy a nie pisać własną to i owszem, polecam SQL.
Go to the top of the page
+Quote Post
enceladus
post 29.12.2003, 19:41:54
Post #8





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 127
Pomógł: 0
Dołączył: 19.11.2003
Skąd: Poznań

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Chyba trochę zamieszałem pisząc SQL, a kolega nie zrozumiał... mi wydaje się że chodzi mu o aplikację która będzie zbierała jakieś dane i będzie można je przeglądać, dodawać ... etc ... w najbardziej elementarny sposób można to zrobić oczywiście w SQL-u, ale nie wyobrażam sobie jakiegoś dyrektora hurtowni robiącego INSERT-y i UPDATE-y smile.gif. Może w tym przypadku wystarczy Access questionmark.gif może Mysql z interfejsem przez WWW questionmark.gif Żeby już nie mieszać - ja zrobiłbym to w Postgresie + php i interfejs przez WWW - serwer dostępny w intranecie i w internecie.


--------------------
Enceladus
Warsztat: bez warsztatu
Aktua
Go to the top of the page
+Quote Post
prest
post 29.12.2003, 20:06:50
Post #9





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 91
Pomógł: 0
Dołączył: 25.12.2003

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Sorki Jabol

Oczywiscie chodzi mi o baze danych a nie engine dzieki za pomoc

-------------------------------------------------------------

Chyba trochę zamieszałem pisząc SQL, a kolega nie zrozumiał... mi wydaje się że chodzi mu o aplikację która będzie zbierała jakieś dane i będzie można je przeglądać, dodawać ... etc ... w najbardziej elementarny sposób można to zrobić oczywiście w SQL-u, ale nie wyobrażam sobie jakiegoś dyrektora hurtowni robiącego INSERT-y i UPDATE-y . Może w tym przypadku wystarczy Access questionmark.gif może Mysql z interfejsem przez WWW questionmark.gif Żeby już nie mieszać - ja zrobiłbym to w Postgresie + php i interfejs przez WWW - serwer dostępny w intranecie i w internecie.
_________________
Enceladus


Dokladnie o taka aplikacje mi chodzi

Podobaja mi sie twoje pomysly Mysql+interfejs www lub Pgsql serwer lopkalny i necik

Mozesz walnac helpa od A do Z jak sie do tego zabrac Bo ja jestem kompletnie zielony?

Czy mozna by bylo to wystartowac na XP prof?
Go to the top of the page
+Quote Post
#sigsegv
post 30.12.2003, 15:20:44
Post #10





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 20
Pomógł: 0
Dołączył: 10.12.2003

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Wszystko zalezy jak duzy ma byc ten magazyn.
Napisales o tysiacach produktow, ale nie napisales ile bedzie MM'ek, jakie stany magazynowe , ile przewidujesz tranzakcji, jak wazna jest dla ciebie bezawaryjnosc.
Osobiscie takze polecam php/Mysql'a jezeli przewidujesz ze ilosc przechowywanych danych bedzie bardzo duza, a sam nie masz jeszcze pojecia o bazach danych.
Jezeli natomiast danych jest mniej a bardzo zalezy Tobie na prawidlowym funkcjonowaniu to polecam raczej Postgresa.
Tylko czy jezeli nie masz o tym zielonego pojecia to dobrym pomyslem jest podejmowanie sie tak powaznego komercyjnego zadania?

A co do propozycji pisania tego w accessie to wszystko bedzie ladnie dopoki wlasciciel nie wpadnie na pomysl stworzenia kilku stanowisk komputerowych w magazynie lub kilku polaczonych ze soba magazynow. Wiec lepiej na poczatku nadlozyc troche pracy ale zrobic to profesjonalnie.
Go to the top of the page
+Quote Post
anas
post 30.12.2003, 17:04:56
Post #11





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 172
Pomógł: 0
Dołączył: 22.09.2002
Skąd: Gorzów Wlkp

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Witam

Cytat
Mam do was pytanko CO byscie polecali do napisania bazy danych?
Musze napisac Baze Danych Magazynu w ktorym Pracuje Mam tysiace produktow
Gosc Chce miec mozliwosc dostepu do Bazy Lokalnie ale i dostep przez net do niej by sie przydal
Jaki jezyk bylby w tym wypadku najlepszy i dlaczego?questionmark.gif


Z przeczytanych wypowiedzi w dalszej czesci watku nie polecam Ci pisania wlasnej bazy danych, bo nie jest to rzecz latwa, a i jezyki w jakich sie je pisze (nie mowiac juz o algorytmach) nie naleza do najprostszych. Lepiej skorzystac ze sprawdzonych rozwiazan. Mowisz tu o tysiacach produktow wiec nie jest tego az tak duzo zeby nie poradzil z tym sobie MySQL + interfejs do obslugi w jakims jezyku serverside(np. php).

Dobrze skonfigurowany serwer MySQL + APACHE + php naprawde potrafi zdzialac wiele. W internecie znajdziesz mnostwo dokumentacji na temat wszystkich wymienionych produktow. Dodatkowo rzecz ktora chcesz pisac zostala napisana juz wiele razy i zapewne jak bys dobrze poszukal znalazlbys cos dla siebie calkowicie za darmo np. na http://www.hotscripts.com

Jak dysponujesz jakimis funduszami dobrze tez jest zaopatrzyc sie w fachowa literature. Poszperaj na www.mikom.com.pl, www.robomatic.pl czy helion.pl.

Pozdrawiam

anas
Go to the top of the page
+Quote Post
prest
post 31.12.2003, 08:22:04
Post #12





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 91
Pomógł: 0
Dołączył: 25.12.2003

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat
Wszystko zalezy jak duzy ma byc ten magazyn.
Napisales o tysiacach produktow, ale nie napisales ile bedzie MM'ek, jakie stany magazynowe , ile przewidujesz tranzakcji, jak wazna jest dla ciebie bezawaryjnosc.
Osobiscie takze polecam php/Mysql'a jezeli przewidujesz ze ilosc przechowywanych danych bedzie bardzo duza, a sam nie masz jeszcze pojecia o bazach danych.
Jezeli natomiast danych jest mniej a bardzo zalezy Tobie na prawidlowym funkcjonowaniu to polecam raczej Postgresa.
Tylko czy jezeli nie masz o tym zielonego pojecia to dobrym pomyslem jest podejmowanie sie tak powaznego komercyjnego zadania?

A co do propozycji pisania tego w accessie to wszystko bedzie ladnie dopoki wlasciciel nie wpadnie na pomysl stworzenia kilku stanowisk komputerowych w magazynie lub kilku polaczonych ze soba magazynow. Wiec lepiej na poczatku nadlozyc troche pracy ale zrobic to profesjonalnie.


Wiec jezeli chodzi o stany magazynowe to jestem pewien ze mamy grubo ponad tysiac produktow i kilkadziesiat kategorii BeZawaryjnosc oczywiscie jest cecha bardzo wazna
HHmm wlasnie oto chodzi ale Czlowiek najszybciej sie uczy na projektach ktore ma zrealizowac wiec mam zamiar zaopatrzyc sie w dobre ksiazki
i zasiegnac wiedzy i rady na forum i mozze jakos podolam:))
Access nieeeeee nie chce mi sie nawet zaczynac Jakosc go nie trawie zrobilem pare baz w accesie i jakos mi nie lezy Microsoft a zreszta musi byc kilka stanowisk bo mamy tam 5 kompow plus 1 w innej lokalizacjii
Z ktorego tez bym chcial miec dostep ale jak mi sie wydaje przez net jezeli mozliwe?
Dzieki za odp
Go to the top of the page
+Quote Post
prest
post 31.12.2003, 08:29:47
Post #13





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 91
Pomógł: 0
Dołączył: 25.12.2003

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat
Witam

Cytat


Mam do was pytanko CO byscie polecali do napisania bazy danych?
Musze napisac Baze Danych Magazynu w ktorym Pracuje Mam tysiace produktow
Gosc Chce miec mozliwosc dostepu do Bazy Lokalnie ale i dostep przez net do niej by sie przydal
Jaki jezyk bylby w tym wypadku najlepszy i dlaczego?questionmark.gif


Z przeczytanych wypowiedzi w dalszej czesci watku nie polecam Ci pisania wlasnej bazy danych, bo nie jest to rzecz latwa, a i jezyki w jakich sie je pisze (nie mowiac juz o algorytmach) nie naleza do najprostszych. Lepiej skorzystac ze sprawdzonych rozwiazan. Mowisz tu o tysiacach produktow wiec nie jest tego az tak duzo zeby nie poradzil z tym sobie MySQL + interfejs do obslugi w jakims jezyku serverside(np. php).

Dobrze skonfigurowany serwer MySQL + APACHE + php naprawde potrafi zdzialac wiele. W internecie znajdziesz mnostwo dokumentacji na temat wszystkich wymienionych produktow. Dodatkowo rzecz ktora chcesz pisac zostala napisana juz wiele razy i zapewne jak bys dobrze poszukal znalazlbys cos dla siebie calkowicie za darmo np. na http://www.hotscripts.com

Jak dysponujesz jakimis funduszami dobrze tez jest zaopatrzyc sie w fachowa literature. Poszperaj na www.mikom.com.pl, www.robomatic.pl czy helion.pl.

Pozdrawiam

anas


Serdeczne dzieki za odp
Postaram sie poszukac czegos gotowego zgodnie z twoja sugestia Mysql+apche +php
A moze masz konkretnie na mysli jakos literature questionmark.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
#sigsegv
post 31.12.2003, 10:55:01
Post #14





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 20
Pomógł: 0
Dołączył: 10.12.2003

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Sam napisalem podobna baze dla jednej firmy. Tam akurat polityka magazynowa byla tylko mala czescia. Jezeli jednak chcesz zeby wszystko dzialalo poza intranetem musisz duzo poczytac o bezpieczenstwie skryptow aby niktniepowolany nie dostal sie do twojej bazy. Jezeli miales juz jakies doswiadczenie w accessie to z mysql'em nie bedziesz mial wiekszych problemow. Jakbys potrzebowal jakiejs pomocy to w razie czego daj znac na priv'a
Go to the top of the page
+Quote Post
anas
post 1.01.2004, 15:47:09
Post #15





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 172
Pomógł: 0
Dołączył: 22.09.2002
Skąd: Gorzów Wlkp

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Witam w nowym roku.

Cytat
Serdeczne dzieki za odp
Postaram sie poszukac czegos gotowego zgodnie z twoja sugestia Mysql+apche +php
A moze masz konkretnie na mysli jakos literature questionmark.gif


Jesli chodzi o literature to jest tego tak duzo, ze trudno tu polecic cos konretnego. Jesli chodzi o sama baze MySQL to poslugiwanie sie nia nie jest trudne bo odbywa sie za pomoca SQL-a, a to nie jest jezyk trudny, bo 4-poziomu.

Trudniej zas jest zaprojektowac odpowiednia baze opierajac sie o model relacyjny. Z tego co widzialem kilka pozycji jest nawet w helionie odnosnie samych baz relacycyjnych.

Co do php to tego jest taka masa ze tutaj to tym bardziej trudno cos powiedziec. Osobicie posiadam kikla ksiazek i jedna z nich wydala mi sie rzetelna, mianowicie mowie tutaj o czarnej ksiedze php z Heliona. Dobra ksiazka wydala mi sie "php dla zaawansowanych" - rowniez z Heliona - przegladajac w empiku znalazlem kilka fajnych rozwiazan, dlatego tutaj musialbys poszukac cos kokretnie pod Twoja osobe.

Co do apache - to polecam APACHE 2 dla zaawansowanych - dobra, poparta wieloletnim doswiadczeniem ksiazka.

To chyba tyle.

Ps. Mala rada - zanim wydasz na ksiazki 500 Pln zastanow sie czy warto, czy czegos co chcesz kupic nie znajdziesz w dokumentacjach na stronach MySQL, Apache czy php.

pozdrowka

anas
Go to the top of the page
+Quote Post
shima
post 2.01.2004, 12:01:21
Post #16





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 245
Pomógł: 0
Dołączył: 9.09.2002

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat
Mam do was pytanko CO byscie polecali do napisania bazy danych?
Musze napisac Baze Danych Magazynu w ktorym Pracuje Mam tysiace produktow
Gosc Chce miec mozliwosc dostepu do Bazy Lokalnie ale i dostep przez net do niej by sie przydal
Jaki jezyk bylby w tym wypadku najlepszy i dlaczego?questionmark.gif



Napisałeś, że jesteś zielony. Zrób więc bazę na mysql(postgresql), zarządzaj poprzez phpMyAdmina, a użytkownikom daj dostęp poprzez formularze Accesa. Nigdy tego nie robiłem dla Accesa, ale robiłem dla OpenOffice Spreadsheet, więc pod Accesem pewnie też się da. Zresztą można użyć OO pod Windowsem, nawet taniej winksmiley.jpg

Niezależnie od opcji: powodzenia


--------------------
Nie ma nic stałego prócz zmiany...
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 9.12.2019 - 11:11