Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

2 Stron V  < 1 2  
Reply to this topicStart new topic
> Przekazanie dodatkowych zmiennych obok $_POST
nospor
post 12.04.2018, 11:52:43
Post #21





Grupa: Moderatorzy
Postów: 33 821
Pomógł: 5559
Dołączył: 27.12.2004




Uzywasz narzedzi developerskich w przegladarce? Masz tam wszystkie AJAX jakie ida oraz co zwracaja


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
gucio1
post 12.04.2018, 12:34:13
Post #22





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 95
Pomógł: 0
Dołączył: 30.04.2016

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Spoko sprawdziłem na dobrym kodzie z AJAXem, faktycznie widać jakie dane idą i jakie się zwracają.
W przypadku użycia kodu:
  1. var data = $(this).serialize();
  2. data['a'] = 5;
  3. data['b'] = 10;
  4.  
  5. $.ajax({
  6. url: 'cart.php',
  7. method: 'POST',
  8. data: data
  9. })


żadne dane nie idą. Może nie dodałem czegoś przed tymi instrukcjami albo po? Może brakuje gdzieś przecinka? średnika??
Nie mam już pomysłów.

Jeszcze sprawdziłem ten przykład:
  1. var data = {
  2. 'a': 5,
  3. 'b': 10,
  4. };
  5. $.ajax({
  6. url: 'cart.php',
  7. method: 'POST',
  8. data: $(this).serialize().concat(data)
  9. })


W tym przypadku idzie: [object Object]:
Podejrzewam że gdzieś jest mały błąd.

Ten post edytował gucio1 12.04.2018, 12:39:35
Go to the top of the page
+Quote Post
aras785
post 12.04.2018, 12:55:12
Post #23





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 725
Pomógł: 139
Dołączył: 29.10.2009

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Przykład 2:

  1. var data = {
  2. 'a': 5,
  3. 'b': 10,
  4. };
  5. $.ajax({
  6. url: 'cart.php',
  7. method: 'POST',
  8. data: data
  9. })


Przykład 1:

  1. $('#form1').on('submit', function(event) {
  2. event.preventDefault();
  3. var data = $(this).serializeArray();
  4. data.push({name: "a", value: 5});
  5. data.push({name: "b", value: 10});
  6. console.log(data);
  7. $.ajax({
  8. url: 'cart.php',
  9. method: 'POST',
  10. data: data
  11. })
  12.  
  13. });


https://jsfiddle.net/vwqvb983/

Ten post edytował aras785 12.04.2018, 12:55:47
Go to the top of the page
+Quote Post
gucio1
post 14.04.2018, 10:14:18
Post #24





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 95
Pomógł: 0
Dołączył: 30.04.2016

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Wystarczyło zmienić w drugim przykładzie to:
data: $(this).serialize().concat(data)

na:

data:data

I wszystko pięknie śmiga. Nie wiem czego z tym "concat" nie działało. Ale ok wielkie dzięki tak myślałem że to głupi błąd wink.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
LowiczakPL
post Dzisiaj, 14:01
Post #25





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 253
Pomógł: 19
Dołączył: 3.01.2016

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(gucio1 @ 14.04.2018, 11:14:18 ) *
... Nie wiem czego z tym "concat" nie działało....


concat dodaje element lub tablicę do tablicy a nie stringa, a serialize zwraca stringa, dlatego nie zadziałało


--------------------
Szukam pracy, jak ryba w wodzie czyje się w Symfony
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post Dzisiaj, 14:08
Post #26





Grupa: Moderatorzy
Postów: 33 821
Pomógł: 5559
Dołączył: 27.12.2004




@Lowiczak co bys sie nie zdziwil....
https://developer.mozilla.org/en-US/docs/We...s/String/concat

A nie dzialalo bo do zserializowanego tekstu nie mozesz od tak sobie dodac innego tekstu i nie naruszyc struktury porpzedniego


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
LowiczakPL
post Dzisiaj, 14:16
Post #27





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 253
Pomógł: 19
Dołączył: 3.01.2016

Ostrzeżenie: (0%)
-----


ale data nie jest u niego stringiem, jego zwrotka to było [object Object]

Ten post edytował LowiczakPL Dzisiaj, 14:22


--------------------
Szukam pracy, jak ryba w wodzie czyje się w Symfony
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post Dzisiaj, 14:23
Post #28





Grupa: Moderatorzy
Postów: 33 821
Pomógł: 5559
Dołączył: 27.12.2004




Cytat
concat dodaje element lub tablicę do tablicy a nie stringa
Jak juz napisalem, concat dziala tez na stringach.

zas u niego data w pewnym momencie bylo tez stringiem. Wystarczy przejrzec jego poprzednie kody. Tak czy siak mial sieczke

edit: choc w sumie w przykladzie do ktorego sie odwolywal faktycznie mial object smile.gif Hehe, wyszlo w sumie na twoje smile.gif


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post

2 Stron V  < 1 2
Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 19.04.2018 - 22:14