Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> mysql - ilość wykorzystanych rdzeni
marec
post 23.10.2019, 18:13:54
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5
Pomógł: 0
Dołączył: 23.10.2019

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Witam

Wykonuję długie pojedyncze zapytania mysql i podczas tych zapytań jest wykorzystywany jeden rdzeń na 100% a pozostałe 7 rdzeni są wykorzystane na blisko 0%.

Macie pomysł jak wykorzystać wszystkie rdzenie aby przyśpieszyć wynik zapytania?

System: Ubuntu 19.04, MariaDB 10.3.17 database server.
Go to the top of the page
+Quote Post
javafxdev
post 23.10.2019, 21:27:40
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 73
Pomógł: 6
Dołączył: 27.10.2015

Ostrzeżenie: (0%)
-----


te zapytania są wykonywane szeregowo czy równolegle?
Go to the top of the page
+Quote Post
marec
post 25.10.2019, 15:38:59
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5
Pomógł: 0
Dołączył: 23.10.2019

Ostrzeżenie: (0%)
-----


szeregowo, często jest tak że jest zapytanie które trwa np. 20 sekund a kolejne zapytanie jest np. za 2-3 minuty. Przez pozostałą cześć czasu wykorzystanie serwera jest 0%.

Idzie uruchomić proces mysql tak aby wykorzystywał wszystkie rdzenie? Kiedyś jak miałem wirtualizację i dla wirtualizacji przydzielałem 8 rdzeni to w ubuntu był to jeden "duży" rdzeń i zapytania wykonywały się szybciej.

Ma ktoś pomysł?
Go to the top of the page
+Quote Post
javafxdev
post 26.10.2019, 08:14:06
Post #4





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 73
Pomógł: 6
Dołączył: 27.10.2015

Ostrzeżenie: (0%)
-----


a jak duża jest baza danych?
Go to the top of the page
+Quote Post
marec
post 28.10.2019, 15:18:27
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5
Pomógł: 0
Dołączył: 23.10.2019

Ostrzeżenie: (0%)
-----


20 GB
Go to the top of the page
+Quote Post
Tomplus
post 29.10.2019, 13:43:28
Post #6





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 561
Pomógł: 185
Dołączył: 20.03.2005
Skąd: Będzin

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Może to zapytania są źle zoptymalizowane?
Go to the top of the page
+Quote Post
javafxdev
post 29.10.2019, 22:55:01
Post #7





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 73
Pomógł: 6
Dołączył: 27.10.2015

Ostrzeżenie: (0%)
-----


a w jednej tabelce czy w wielu jest to 20GB?
Go to the top of the page
+Quote Post
Pyton_000
post 4.11.2019, 16:27:20
Post #8





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 7 821
Pomógł: 1375
Dołączył: 26.10.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Baza 20GB i już problemy?

zerknij EXPLAIN z zapytania a na pewno dużo Ci to powie. Być może brakuje indeksów i samo zapytanie nie jest optymalne.
Go to the top of the page
+Quote Post
marec
post 5.11.2019, 08:59:18
Post #9





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5
Pomógł: 0
Dołączył: 23.10.2019

Ostrzeżenie: (0%)
-----


To jest wiele tabel połączonych (JOIN) i szukanie po LIKE dlatego jest to czasochłonne. Dlatego myślałem o wykorzystaniu wszystkich rdzeni.

Ten post edytował marec 5.11.2019, 09:00:06
Go to the top of the page
+Quote Post
javafxdev
post 5.11.2019, 22:17:23
Post #10





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 73
Pomógł: 6
Dołączył: 27.10.2015

Ostrzeżenie: (0%)
-----


a jak wygląda to zapytanie?
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 10.12.2019 - 14:51