Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> [html][js] <button>? jako submit? Czy to bezpieczne?
luis2luis
post 30.11.2016, 10:01:23
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 103
Pomógł: 0
Dołączył: 25.11.2015

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Witam.

Potrzebuje w kilku newralgicznych miejscach potrzebuje użyć coś innego niż <input type="submit">. Z javascript nie chce korzystac z powodu możliwości "niedziałnia".

Widzę, że element:
  1. <button class="btn btn_next"><span>wyślij formularz</span></button>

Również wysyłą formularz poprawnie ,przynajmninej w chrome.

Czytałem o zgodności z przeglądarkami, ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Widziałem, że mechanizm ten nie działa pod przeglądarką safari.

Proszę o więcej informacji. Musze mieć button w kórym będzie element <span></span>
Go to the top of the page
+Quote Post
Crozin
post 30.11.2016, 10:07:16
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 6 476
Pomógł: 1306
Dołączył: 6.08.2006
Skąd: Kraków

Ostrzeżenie: (0%)
-----


1. Element BUTTON jak najbardziej może być wykorzystywany do wysyłania formularza. Pasowałoby jedynie dodać mu atrybut type=submit.
2. Obecnie można praktycznie zapomnieć o czymś takim jak "wyłączony JS" w normalnego użytkownika.
Go to the top of the page
+Quote Post
trueblue
post 30.11.2016, 10:08:43
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5 516
Pomógł: 1505
Dołączył: 11.03.2014

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Element <button> domyślnie jest typu submit.
Jak się objawia niedziałanie pod przeglądarką Safari?


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
luis2luis
post 30.11.2016, 10:48:11
Post #4





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 103
Pomógł: 0
Dołączył: 25.11.2015

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(trueblue @ 30.11.2016, 10:08:43 ) *
Element <button> domyślnie jest typu submit.
Jak się objawia niedziałanie pod przeglądarką Safari?



Proszę zerkn ąć tutaj na "browser compatybility" -> https://developer.mozilla.org/en-US/docs/We.../Element/button
widać tutaj, że safari nie obsluguje. nieciekawie iPhon Imac
Go to the top of the page
+Quote Post
trueblue
post 30.11.2016, 10:51:02
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5 516
Pomógł: 1505
Dołączył: 11.03.2014

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Czytaj dokładnie.
Basic support wszędzie.


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
luis2luis
post 30.11.2016, 10:54:24
Post #6





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 103
Pomógł: 0
Dołączył: 25.11.2015

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(trueblue @ 30.11.2016, 10:51:02 ) *
Czytaj dokładnie.
Basic support wszędzie.


Tak, myślałem, że chodzi io opcje "formenctype attribute" żebym mogl dac type="submit"
Go to the top of the page
+Quote Post
trueblue
post 30.11.2016, 11:01:20
Post #7





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5 516
Pomógł: 1505
Dołączył: 11.03.2014

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Niezależnie od tego, nie musisz dawać type="submit", bo button jest domyślnie submit'em.


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
luis2luis
post 30.11.2016, 11:04:13
Post #8





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 103
Pomógł: 0
Dołączył: 25.11.2015

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(trueblue @ 30.11.2016, 11:01:20 ) *
Niezależnie od tego, nie musisz dawać type="submit", bo button jest domyślnie submit'em.

ok dziekuje Panowie
Go to the top of the page
+Quote Post
Comandeer
post 1.12.2016, 23:36:29
Post #9





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 265
Pomógł: 253
Dołączył: 11.06.2009
Skąd: Świętochłowice

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(trueblue @ 30.11.2016, 11:01:20 ) *
Niezależnie od tego, nie musisz dawać type="submit", bo button jest domyślnie submit'em.

No nie do końca. Zależy od kontekstu. Tylko i wyłącznie w formularzu zachowuje się jak submit. A że coraz częściej przyciski są do otwierania menu i różnych innych rzeczy, powiedziałbym, że warto dodawać [type], żeby kiedyś się nie przerazić, że klik w przycisk otwierający menu nas zaloguje gdzieś wink.gif


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
trueblue
post 2.12.2016, 08:31:35
Post #10





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5 516
Pomógł: 1505
Dołączył: 11.03.2014

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Autor stosuje submit w formularzu.
A skoro twierdzisz, że button zachowuje się jak submit tylko w formularzu (nie przeczę), to:
1. Nie musi wprowadzać typu.
2. W jakiej sytuacji przycisk miałby nas gdzieś zalogować skoro byłby poza formularzem?


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
Comandeer
post 2.12.2016, 14:58:53
Post #11





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 265
Pomógł: 253
Dołączył: 11.06.2009
Skąd: Świętochłowice

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Mówiłem o sytuacji, gdy np mamy dropdown buttona właśnie w formularzu (albo formularz jest rozciągnięty na całą stronę jak to drzewiej w ASP .NET bywało). Z tego też powodu IMO dobrą praktyką jest zawsze określanie [type].


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 19.10.2019 - 18:52