Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> [PHP] przełączanie zaznaczania checkboxów
dentopolis
post 29.10.2019, 20:36:02
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 227
Pomógł: 0
Dołączył: 14.08.2016

Ostrzeżenie: (0%)
-----


mam checkboxy które chciałbym pogrupować tak żeby z dwóch lub trzech w danej grupie tylko jeden mógł być zaznaczony a reszta będzie się odznaczać przy wybraniu jednego z nich.

  1. echo "<input type='hidden' name='xwezlyniepowiekszone' value='0'>";
  2. if (empty($_GET)) {
  3. $xwezlyniepowiekszone = "checked";
  4. echo " węzły chłonne niepowiększone <input type='checkbox' name='wezlyniepowiekszone' ".$xwezlyniepowiekszone."> ; ";
  5.  
  6. } else {
  7. if (!empty($_GET['wezlyniepowiekszone'])) {
  8. $xwezlyniepowiekszone = "checked";
  9. echo " węzły chłonne niepowiększone <input type='checkbox' name='wezlyniepowiekszone' ".$xwezlyniepowiekszone."> ; ";
  10. } else {
  11. $xwezlyniepowiekszone = "";
  12. echo " węzły chłonne niepowiększone <input type='checkbox' name='wezlyniepowiekszone' ".$xwezlyniepowiekszone."> ; ";
  13. }
  14. }
  15.  
  16. echo "<input type='hidden' name='xwezlypowiekszone' value='0'>";
  17. if (empty($_GET)) {
  18. $xwezlypowiekszone = "";
  19. echo " węzły chłonne powiększone <input type='checkbox' name='wezlypowiekszone' ".$xwezlypowiekszone."> ; ";
  20.  
  21. } else {
  22. if (!empty($_GET['wezlypowiekszone'])) {
  23. $xwezlypowiekszone = "checked";
  24. echo " <span class='czerwony'>węzły chłonne powiększone</span> <input type='checkbox' name='wezlypowiekszone' ".$xwezlypowiekszone."> ; ";
  25. } else {
  26. $xwezlypowiekszone = "";
  27. echo " węzły chłonne powiększone <input type='checkbox' name='wezlypowiekszone' ".$xwezlypowiekszone."> ; ";
  28. }
  29. }


znalazłem taki kod: jsfiddle
czy ktoś wie jak go zmodyfikować do mojego kodu lub zna inny sposób?
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 30.10.2019, 10:28:07
Post #2





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 855
Pomógł: 5801
Dołączył: 27.12.2004




A po co tak kombinowac? Nie lepiej poprostu uzyc pol RADIO, ktore wlasnie po to sa stworzone?


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
dentopolis
post 30.10.2019, 12:24:52
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 227
Pomógł: 0
Dołączył: 14.08.2016

Ostrzeżenie: (0%)
-----


czy w ten sposób jest prawidłowo? obecna strona do testów: przykład
  1. if (empty($_GET)) {
  2. $wezly1 = "checked";
  3. echo " węzły chłonne niepowiększone <input type='radio' name='wezly1' value='niepowiekszone' ".$wezly1."> ; ";
  4. echo " węzły chłonne powiększone <input type='radio' name='wezly1' value='powiekszone'> ; ";
  5. } else {
  6. if (!empty($_GET['wezly1'])) {
  7. $wezly1 = "checked";
  8. echo " węzły chłonne niepowiększone <input type='radio' name='wezly1' value='niepowiekszone' ".$wezly1."> ; ";
  9. echo " węzły chłonne powiększone <input type='radio' name='wezly1' value='powiekszone'> ; ";
  10. } else {
  11. $wezly1 = "";
  12. echo " węzły chłonne bniepowiększone <input type='radio' name='wezly1' ".$wezly1."> ; ";
  13. }
  14. }
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 30.10.2019, 12:28:08
Post #4





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 855
Pomógł: 5801
Dołączył: 27.12.2004




Radio sa ok. Zas samo ich zaznaczanie chyba kuleje, chocby w przypadku if (!empty($_GET['wezly1'])) {


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
dentopolis
post 30.10.2019, 21:21:09
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 227
Pomógł: 0
Dołączył: 14.08.2016

Ostrzeżenie: (0%)
-----


  1. $wezly1=$_SESSION['wezly1'] = $_GET['wezly1'];
  2.  
  3.  
  4. if (empty($_GET)) {
  5. echo " węzły chłonne niepowiększone <input type='radio' name='wezly1' value='niepowiekszone' checked> ; ";
  6. echo " węzły chłonne powiększone <input type='radio' name='wezly1' value='powiekszone'> ; ";
  7. } else {
  8. if ($wezly1 = 'niepowiekszone') {
  9. echo " aaawęzły chłonne niepowiększone <input type='radio' name='wezly1' value='niepowiekszone' checked> ; ";
  10. echo " węzły chłonne powiększone <input type='radio' name='wezly1' value='powiekszone'> ; ";
  11. } elseif ($wezly1 = 'powiekszone') {
  12. echo " kkkwęzły chłonne niepowiększone <input type='radio' name='wezly1' value='niepowiekszone'> ; ";
  13. echo " <span class='czerwony'>węzły chłonne powiększone</span> <input type='radio' name='wezly1' value='powiekszone' checked> ; ";
  14. } else {
  15. echo "cuś";
  16. }
  17.  
  18. }


teraz nie reaguje na zaznaczenie przycisku 'powiększone'.

Ten post edytował dentopolis 30.10.2019, 21:21:55
Go to the top of the page
+Quote Post
trueblue
post 30.10.2019, 21:34:13
Post #6





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5 591
Pomógł: 1523
Dołączył: 11.03.2014

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Tak długo jesteś na forum i nie wiesz jak się porównuje wartości w PHP?


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
dentopolis
post 30.10.2019, 21:51:13
Post #7





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 227
Pomógł: 0
Dołączył: 14.08.2016

Ostrzeżenie: (0%)
-----


  1. if (empty($_GET)) {
  2. echo " węzły chłonne niepowiększone <input type='radio' name='wezly1' value='niepowiekszone' checked> ; ";
  3. echo " węzły chłonne powiększone <input type='radio' name='wezly1' value='powiekszone'> ; ";
  4. } else {
  5. if ($wezly1 == 'niepowiekszone') {
  6. echo " aaawęzły chłonne niepowiększone <input type='radio' name='wezly1' value='niepowiekszone' checked> ; ";
  7. echo " węzły chłonne powiększone <input type='radio' name='wezly1' value='powiekszone'> ; ";
  8. } else {
  9. echo " kkkwęzły chłonne niepowiększone <input type='radio' name='wezly1' value='niepowiekszone'> ; ";
  10. echo " <span class='czerwony'>węzły chłonne powiększone</span> <input type='radio' name='wezly1' value='powiekszone' checked> ; ";
  11. }
  12.  
  13. }


nadal nie przełącza.gdzie jest błąd?
Go to the top of the page
+Quote Post
trueblue
post 30.10.2019, 22:04:11
Post #8





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5 591
Pomógł: 1523
Dołączył: 11.03.2014

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Sprawdź jaką wartość ma zmienna wezly1.


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
dublinka
post 31.10.2019, 10:28:14
Post #9





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 345
Pomógł: 43
Dołączył: 22.02.2008

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Działa tak jak chciałeś żeby działalo
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 6.12.2019 - 19:50