Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

7 Stron V  < 1 2 3 4 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Informacje o błędnych pytaniach, (czyli literówki, błędy merytoryczne i inne uwagi)
cube
post 29.09.2007, 10:09:56
Post #21





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 40
Pomógł: 0
Dołączył: 9.03.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


#9 do sparawdzenia
Go to the top of the page
+Quote Post
zimi
post 29.09.2007, 15:10:53
Post #22





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 233
Pomógł: 9
Dołączył: 3.06.2007

Ostrzeżenie: (0%)
-----


pytanie #349 => skąd tam w kodzie wzięła się zmienna $szawel, tak na dobrą sprawę zawartość zmiennej $var w tamtym wypadku to pusty string..., ale nie dopatrzyłem takiej odpowiedzi,
IMHO odpowiedź do sprawdzenia...
Go to the top of the page
+Quote Post
jjkk
post 1.12.2007, 20:44:45
Post #23





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 38
Pomógł: 0
Dołączył: 18.05.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Pytanie #395 dodane przez WebCM, dnia 21.07.2007

zawiera blad, przy deklaracji klasy nie powinno byc nawiasow...poza tym czemu po zaznaczeniu opcji: "echo $myworld->getThis(0)", wyskoczylo ze to zla odpowiedz jak jest dobra!!!!!!
Go to the top of the page
+Quote Post
Hacker
post 10.12.2007, 17:17:02
Post #24





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 225
Pomógł: 0
Dołączył: 1.11.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


#224 zaznaczyłem, że zależy od wersji PHP, a zaliczyło mi jako błąd

Ten post edytował Hacker 10.12.2007, 17:17:58


--------------------
(\.../)This is Bunny
(O.o)Copy Bunny into your signature to help him...
(> <)...on his way to world domination
Go to the top of the page
+Quote Post
Sokal
post 11.12.2007, 18:27:13
Post #25





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 237
Pomógł: 1
Dołączył: 8.02.2007

Ostrzeżenie: (10%)
X----


#349
Skąd tam zmienna $szawel? O.o
http://tmp.dsokal.pl/3.png

Ogólnie dobrze by było jakby ktoś się zastanowił czy to ma być "test interpretatorów" czy test sprawdzający wiedzę o PHP. Bo bardzo często zdarzają się pytania z kodem na 40 (no może mniej) linijek a w nim w uj operacji, albo takie że liczy się pamięć. Nie wiem kto to moderował...


--------------------
Jabber/E-Mail: dominiksokal[at]gmail.com | GG: #3795571
Go to the top of the page
+Quote Post
Hacker
post 18.12.2007, 14:35:25
Post #26





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 225
Pomógł: 0
Dołączył: 1.11.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Znowu trafiło mi się #224 i zaznaczyłem jeszcze raz "zależy od wersji PHP".

Uznało mi tą odpowiedz jako błąd...

Jako, że dostałem to samo pytanie jeszcze raz i zaznaczyłem tą samą odpowiedz, nie jest to na pewno błąd systemu. W manualu wyraźnie stoi "Parametr opcjonalny krok został dodany w PHP 5.0.0.".

"mt_rand(10,30,true)" od razu odrzucam dla pewności sprawdzam w manualu. Zostaje "trzeba użyć pętli" (nie, nie trzeba w PHP>=5.0.0 range(10,30,2) załatwia sprawę) i "żadne z wymienionych" (range(10,30,2) generuje poprawnie i zależy od wersji PHP - odrzucam), więc nie wiem o co chodzi. Jeśli ktoś mógłby wyjaśnić sprawę to bardzo dziękuje.

Ten post edytował Hacker 18.12.2007, 14:37:17


--------------------
(\.../)This is Bunny
(O.o)Copy Bunny into your signature to help him...
(> <)...on his way to world domination
Go to the top of the page
+Quote Post
webdice
post 23.01.2008, 21:30:28
Post #27


Developer


Grupa: Moderatorzy
Postów: 3 045
Pomógł: 290
Dołączył: 20.01.2007




Kod
Pytanie #235 dodane przez WebCM, dnia 18.07.2007.


Zaznaczyłem odpowiedź A, oczywiście wyskoczyło że niepoprawne.
Go to the top of the page
+Quote Post
phpion
post 26.01.2008, 20:00:02
Post #28





Grupa: Moderatorzy
Postów: 6 062
Pomógł: 857
Dołączył: 10.12.2003
Skąd: Dąbrowa Górnicza




Kolejne błędne pytania:

Pytanie #316 dodane przez ehhh, dnia 19.07.2007.
Zaznaczam odpowiedź "nic", która jest uznana za błędną. Wynik kodu po wykonaniu:

Czyli nic. Odpowiedź niesłusznie uznana za błędną.

Pytanie #210 dodane przez abc667, dnia 18.07.2007.
Zaznaczam odpowiedź "Array ( [] => 10 )", która również uznana jest za błędną. Wywołanie kodu:
Kod
Notice: Undefined offset:  0 in /home/phpion/public_html/test/index.php on line 5

Notice: Undefined index:   in /home/phpion/public_html/test/index.php on line 5

Notice: Undefined offset:  1 in /home/phpion/public_html/test/index.php on line 5

Notice: Undefined offset:  2 in /home/phpion/public_html/test/index.php on line 5

Notice: Undefined offset:  3 in /home/phpion/public_html/test/index.php on line 5

Notice: Undefined offset:  4 in /home/phpion/public_html/test/index.php on line 5

Notice: Undefined offset:  5 in /home/phpion/public_html/test/index.php on line 5

Notice: Undefined offset:  6 in /home/phpion/public_html/test/index.php on line 5

Notice: Undefined offset:  7 in /home/phpion/public_html/test/index.php on line 5

Notice: Undefined offset:  8 in /home/phpion/public_html/test/index.php on line 5

Notice: Undefined offset:  9 in /home/phpion/public_html/test/index.php on line 5
Array
(
    [] => 10
)

Czyli odpowiedziałem dobrze (nie ma odpowiedzi z notice'ami, ani "żadna z powyższych").

// EDIT

Mam kolejne pytanie, które coś mi źle pachnie:
Kod
Które słowo nie jest zastrzeżone w PHP?
USE
VAR
DEFINE
BREAK

Pytanie #293 dodane przez kacka, dnia 19.07.2007.

Zaznaczyłem odpowiedź a) czyli "USE". Odpowiedź została uznana za błędną sad.gif aczkolwiek możliwe, że o czymś nie wiem, ale wydaje mi się, że zarówno VAR, DEFINE jak i BREAK są zarezerwowane. Z USE nigdy się nie spotkałem stąd moją wątpliwość.

Ten post edytował phpion 1.02.2008, 09:18:42
Go to the top of the page
+Quote Post
Vielta
post 24.02.2008, 01:09:23
Post #29





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 59
Pomógł: 6
Dołączył: 9.04.2007
Skąd: Szczecin

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Pytanie #519
Pytanie to miało treść w stylu "Co się pokaże na monitorze po wpisaniu następującego kodu".
echo 'kolenda';
strtoupper('kolenda');

Po zaznaczeniu odpowiedzi kolenda napisało mi odpowiedź błędna...
Go to the top of the page
+Quote Post
seaquest
post 24.02.2008, 09:30:23
Post #30





Grupa: Przyjaciele php.pl
Postów: 790
Pomógł: 7
Dołączył: 6.02.2003
Skąd: Polska

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Bo to błędna odpowiedź.


--------------------
Michał Płachta
Warsztat: Mac OS X Leopard, PostgreSQL, Text Mate, Retrospectiva + SVN
Go to the top of the page
+Quote Post
Cysiaczek
post 24.02.2008, 10:33:05
Post #31





Grupa: Moderatorzy
Postów: 4 463
Pomógł: 137
Dołączył: 26.03.2004
Skąd: Gorzów Wlkp.




Nie widziałem tego pytania, ale jeśli ~Vielta podał listing prawidłowo, to będzie 'kolenda', co by sugerowało, że jednak pytanie jest do bani.


--------------------
To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness;
chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself.
Think for yourself. Question authority.
Go to the top of the page
+Quote Post
phpion
post 24.02.2008, 10:38:31
Post #32





Grupa: Moderatorzy
Postów: 6 062
Pomógł: 857
Dołączył: 10.12.2003
Skąd: Dąbrowa Górnicza




Również miałem pytanie podobnego typu - niestety nie pamiętam numeru. Było tam wykorzystane str_replace() bez przypisania do żadnej zmiennej. Po prostu samo str_replace, a pytanie dotyczyło $var = str_replace().
Ponadto wczoraj otrzymałem pytanie z błędnym kodem, który zaczynał się mniej-więcej tak:
  1. <?php
  2. $tab1 = (1, 2, 3);
  3. ?>

A gdzie array? Odpowiedzi były kombinacją true i false (bo pytanie dotyczyło dwóch tablic).

// EDIT ////////////////////////////////////////////////////

Hmmm czy te nasze wątpliwości/pytania spotykają się z jakąkolwiek reakcją? Mam dziwne wrażenie, że temat traktowany jest jako "dobra, niech se popiszą na forum żeby nie byli upierdliwi na pw". Informacje o błędnych pytaniach zostały zawarte w tym topicu jednak nie widzę żadnego odzewu, żadnego sprawdzenia lub ewentualnej korekty pytań.

// EDIT ////////////////////////////////////////////////////

Ten post edytował phpion 24.02.2008, 13:37:52
Go to the top of the page
+Quote Post
seaquest
post 24.02.2008, 18:09:59
Post #33





Grupa: Przyjaciele php.pl
Postów: 790
Pomógł: 7
Dołączył: 6.02.2003
Skąd: Polska

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Co do pytania #519. Może ja się niejasno wyraziłem. Nie ma w odpowiedziach opcji "kolenda".

phpion: jak widzisz ja staram się sprawdzać te pytania. Ale bez numeru pytania dosyć ciężko mi je znaleźć wśród bazy kilkuset pytań.

Co do pytania #316. Nie masz racji. Podany kod nie zwraca pustego wyniku.

Pytanie #210 zostało poprawione.

Pytanie #293: Twoja odpowiedź jest błędna.


--------------------
Michał Płachta
Warsztat: Mac OS X Leopard, PostgreSQL, Text Mate, Retrospectiva + SVN
Go to the top of the page
+Quote Post
phpion
post 3.03.2008, 19:44:57
Post #34





Grupa: Moderatorzy
Postów: 6 062
Pomógł: 857
Dołączył: 10.12.2003
Skąd: Dąbrowa Górnicza




Kolejny błąd?

Pytanie #235 dodane przez WebCM, dnia 18.07.2007.

Zaznaczyłem odpowiedź, że to miejsce A co zostało uznane za błąd. Wklepując kod do skryptu otrzymuję:
Cytat
Notice: Use of undefined constant hello - assumed 'hello' in /home/phpion/public_html/test/index.php on line 5

czyli jednak miałem rację.
Go to the top of the page
+Quote Post
seaquest
post 3.03.2008, 20:00:18
Post #35





Grupa: Przyjaciele php.pl
Postów: 790
Pomógł: 7
Dołączył: 6.02.2003
Skąd: Polska

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Oczywiście masz rację. Pytanie zostało poprawione.


--------------------
Michał Płachta
Warsztat: Mac OS X Leopard, PostgreSQL, Text Mate, Retrospectiva + SVN
Go to the top of the page
+Quote Post
.chudy.
post 29.03.2008, 18:16:27
Post #36





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 70
Pomógł: 3
Dołączył: 15.06.2003
Skąd: kosmosu?

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Taka moja uwaga, to w teście powinno sie odciąć od pytań (i kodu) php4.


--------------------
Warsztat#1 ::drum and bass:: Apache2.2 :: PHP 5.2 ::
Go to the top of the page
+Quote Post
yaotzin
post 6.04.2008, 21:48:24
Post #37





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 157
Pomógł: 0
Dołączył: 12.02.2007
Skąd: Zielona Góra

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Pytanie #278 --> sha nie jest algorytmem szyfrowania danych, z tego co mi wiadomo nigdy nie było smile.gif


--------------------
------
Per Aspera Ad Astra
Go to the top of the page
+Quote Post
seaquest
post 7.04.2008, 11:36:49
Post #38





Grupa: Przyjaciele php.pl
Postów: 790
Pomógł: 7
Dołączył: 6.02.2003
Skąd: Polska

Ostrzeżenie: (0%)
-----


http://pl.wikipedia.org/wiki/SHA
SHA = Secure Hash Algorithm

Więć można by powiedzieć, że SHA jest algorytmem hashowania. Podobnie zresztą jak wszystkie inne wymienione w pytaniu. Dlatego zmieniłem jego treść na: Którego algorytmu hashowania nie obsługuje PHP 5.2?


--------------------
Michał Płachta
Warsztat: Mac OS X Leopard, PostgreSQL, Text Mate, Retrospectiva + SVN
Go to the top of the page
+Quote Post
nevt
post 8.04.2008, 12:44:05
Post #39





Grupa: Przyjaciele php.pl
Postów: 1 595
Pomógł: 282
Dołączył: 24.09.2007
Skąd: Reda, Pomorskie.

Ostrzeżenie: (0%)
-----


pytanie:

$a='0'
echo is_int($a);

wyświetla parse error!
nawet jak postawić ; po pierwszej linijce - to nadal żadna odpowiedź nie jest poprawna - wtedy NIC nie wyświetla...


--------------------

-
Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... -
Go to the top of the page
+Quote Post
yaotzin
post 20.04.2008, 19:17:18
Post #40





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 157
Pomógł: 0
Dołączył: 12.02.2007
Skąd: Zielona Góra

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(seaquest @ 7.04.2008, 12:36:49 ) *
http://pl.wikipedia.org/wiki/SHA
SHA = Secure Hash Algorithm

Więć można by powiedzieć, że SHA jest algorytmem hashowania. Podobnie zresztą jak wszystkie inne wymienione w pytaniu. Dlatego zmieniłem jego treść na: Którego algorytmu hashowania nie obsługuje PHP 5.2?


no i z tym mogę się zgodzić smile.gif


--------------------
------
Per Aspera Ad Astra
Go to the top of the page
+Quote Post

7 Stron V  < 1 2 3 4 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 22.10.2019 - 00:27