Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> PHP a sprawa polska [scanner]
Seth
post 21.03.2004, 23:43:47
Post #1





Grupa: Przyjaciele php.pl
Postów: 2 335
Pomógł: 6
Dołączył: 7.03.2002

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Uwagi, pytania zwiazane zwiazane z artykulem scannera "php a sprawa polska" prosze pisac w tym temacie.

Poprawiam linka
---
nospor
Go to the top of the page
+Quote Post
Chewolf
post 22.03.2004, 19:29:05
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 335
Pomógł: 0
Dołączył: 15.11.2003

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Naprawde świetne tongue.gif nie wiedziałem że można coś takiego zrobić proste i ładną datę wyświetla !
Go to the top of the page
+Quote Post
sannjas
post 24.03.2004, 00:13:52
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 25
Pomógł: 0
Dołączył: 24.03.2004

Ostrzeżenie: (0%)
-----


zmodyfikowałem go troche na swoj uzyteq

Kod
<?php

$arrLocale = array( "pl_PL", "polish_pol" );

setlocale( LC_ALL, $arrLocale );

echo "Dziś jest ".strftime("%A, %d %B %Y").".";

?>


ale działa dobrze na windowsie tylko

jak zapuszcze na linuxie to nie... wyswietla mi po angielsku (Dziś jest Wednesday, 24 March 2004.) co mozna zobaczyc w agłówku strony http://praca.zs2-gostynin.edu.pl

moze cos nie tak z suawieniami serwera jest?

zna ktos odpowiedz??

Pozdrawiam!! biggrin.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
scanner
post 24.03.2004, 07:04:31
Post #4





Grupa: Zarząd
Postów: 3 503
Pomógł: 28
Dołączył: 17.10.2002
Skąd: Wrocław




Testowałem artykuł na dwu maszynach linuxowych (obie Slackware 9.1) i wszystko było ok, zatem stawiam na ustawienia serwera.


--------------------
scanner.info
Warto pamiętać: KISS, DRY
Go to the top of the page
+Quote Post
eldad
post 31.03.2004, 09:04:32
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 18
Pomógł: 0
Dołączył: 9.04.2003
Skąd: Warszawa

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Trzeba mieć locales na serwerze i na dodatek mieć je dobrze skonfigurowane.

eldad


--------------------
techne.pl
Go to the top of the page
+Quote Post
shima
post 31.03.2004, 12:23:45
Post #6





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 245
Pomógł: 0
Dołączył: 9.09.2002

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Działa poprawnie (FC1, http-2.0.47), ale niestety jest to autotranslacja bez uwzględnienia polskiej gramatyki. Inną sprawą jest, że my, Polacy, nie szanujemy swojego języka i mamy gdzieś poprawność językową...


--------------------
Nie ma nic stałego prócz zmiany...
Go to the top of the page
+Quote Post
KirkoR
post 7.04.2004, 09:23:34
Post #7





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 118
Pomógł: 0
Dołączył: 14.02.2004
Skąd: Warszawa

Ostrzeżenie: (10%)
X----


Mi się wyświetla data itd. wszystko OK, tylko jeden problem... Kodowanie tego jest windowsowe, jak zrobić aby było ISO ?
Go to the top of the page
+Quote Post
scanner
post 7.04.2004, 09:43:46
Post #8





Grupa: Zarząd
Postów: 3 503
Pomógł: 28
Dołączył: 17.10.2002
Skąd: Wrocław




Pewno masz default charset w konfigu Apache'a. Zakomenutuj idpowiednia linie w httpd.conf i ustaw charset w swoim pliku.


--------------------
scanner.info
Warto pamiętać: KISS, DRY
Go to the top of the page
+Quote Post
Jojo
post 7.04.2004, 11:21:28
Post #9





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 405
Pomógł: 1
Dołączył: 19.09.2003
Skąd: Lublin

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Jest jeszcze jedne szczegol. Jesli serwer jest ustawiony na FreeBSD, to nalezy uzywac tego w ten sposob:
[php:1:d5c2d48cc1]<?php
setlocale( LC_ALL, 'pl_PL.ISO8859-2' );
?>[/php:1:d5c2d48cc1]
Go to the top of the page
+Quote Post
onlyX
post 14.05.2004, 10:27:47
Post #10





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 119
Pomógł: 0
Dołączył: 15.07.2003
Skąd: Grajewo

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat
Pewno masz default charset w konfigu Apache'a. Zakomenutuj idpowiednia linie w httpd.conf i ustaw charset w swoim pliku.

mam zakomentowane default charset
Kod
#AddDefaultCharset ISO-8859-2

i ustawione kodowanie na stronie
Kod
<meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2" />

i w dalszym ciagu mam pištek zamiast piątek.
Kiedy odkomentuje jest tak samo.
Go to the top of the page
+Quote Post
kicaj
post 26.08.2004, 23:55:20
Post #11





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 640
Pomógł: 28
Dołączył: 13.02.2003
Skąd: Międzyrzecz/Poznań

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Mam identyczne ustawienia i problem jak onlyX...
Jak zrobic polskie literki?


--------------------
CakePHP Developer
blog.kdev.pl

"Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak" Émile Zola
Go to the top of the page
+Quote Post
tumczasty
post 27.08.2004, 12:22:45
Post #12





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 80
Pomógł: 0
Dołączył: 2.08.2004
Skąd: Rzeszów

Ostrzeżenie: (0%)
-----


temat artykułu ciekawy, ale...
na jednym serwerze mi działa, a na dwóch mi nie działa. Nie chcę być uzależniony od ustawień serwera - wolę napisać swoją funkcję, która będzie działać zawsze i dobrze. Bo zgadzam sie z shimą - jak już działa, to wyświetla "27 sierpień 2004 r.", więc muszę stosować "27 sie 2004 r.". To już lepiej zrobić po swojemu i mieć:
Cytat
27 sierpnia 2004 r.

Ale z drugiej strony kogo to obchodzi i kto na to zwraca uwagę, skoro wielu pisze "skryptuw" albo "cudzysłowia"... winksmiley.jpg
Go to the top of the page
+Quote Post
zuku
post 26.10.2004, 13:58:06
Post #13





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 44
Pomógł: 0
Dołączył: 17.04.2002
Skąd: Jastrzębie Zdrój

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Myślę że zapis typu: wtorek, 26 październik 2004 jest nie poprawny.
Poprawna forma zapisu wygląda, tak: wtorek, 26 października 2004
Może banał, ale mam pytanie czy da się to jakoś "naprawić"?

Pozdrawiam


--------------------
GG: 1331870 | Morecambe Bay
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 21.10.2018 - 03:07