Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

63 Stron V  « < 60 61 62 63 >  
Reply to this topicStart new topic
> Najlepszy edytor dla programisty
Tomplus
post 13.02.2017, 17:47:53
Post #1221





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 744
Pomógł: 217
Dołączył: 20.03.2005
Skąd: Będzin

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Do pracy na dużych projektach PHP sprawdza się PHPStorm, na mniejszych wystarczy Sublime 3, acz warto uzbroić go w szereg pakietów z http://packagecontrol.io

Ten post edytował Tomplus 13.02.2017, 17:48:20
Go to the top of the page
+Quote Post
marcinbosewski
post 13.03.2017, 12:55:30
Post #1222





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1
Pomógł: 1
Dołączył: 13.03.2017

Ostrzeżenie: (0%)
-----


ja od dawna korzystam z Bluefish pod ubuntu
Go to the top of the page
+Quote Post
Tomplus
post 19.04.2017, 18:25:36
Post #1223





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 744
Pomógł: 217
Dołączył: 20.03.2005
Skąd: Będzin

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Mam pytanie,
Co sądzicie o Visual Studio Code czyli IDE od Microsoftu?
https://code.visualstudio.com/


Go to the top of the page
+Quote Post
batman
post 20.04.2017, 01:26:55
Post #1224





Grupa: Moderatorzy
Postów: 2 921
Pomógł: 269
Dołączył: 11.08.2005
Skąd: 127.0.0.1




Cytat(Tomplus @ 19.04.2017, 19:25:36 ) *
Co sądzicie o Visual Studio Code czyli IDE od Microsoftu?

To nie jest IDE tylko edytor tekstowy, taki jak Sublime lub Atom. IDE to Visual Studio bez dodatku Code w nazwie i jest ono bardzo dobre. Swego czasu dużo z niego korzystałem i bardzo sobie je chwaliłem. Co do Code, to edytor jak każdy inny.


--------------------
I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features.
--------------------
blog
Kuchnia Kopytka
www.wykangurzeni.pl
Go to the top of the page
+Quote Post
czychacz
post 24.05.2017, 19:43:46
Post #1225





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 189
Pomógł: 13
Dołączył: 20.09.2008
Skąd: Lublin

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Potrzebuję możliwie najtańszego edytora do PHP 7.1. PHPStorm obsługuje tą wersję, ale 199€ za rok to jednak trochę kasy...
Znacie jakieś tanie lub nawet darmowe edytory?
Netbeans zdaje się obsługuje tylko 7.0 :/
Go to the top of the page
+Quote Post
viking
post 24.05.2017, 20:12:59
Post #1226





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 6 049
Pomógł: 1042
Dołączył: 30.08.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Netbeans dev obsługuje część funkcji7.1


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
Pyton_000
post 25.05.2017, 07:38:37
Post #1227





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 8 045
Pomógł: 1410
Dołączył: 26.10.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


PHPStorm w wersji Personal kosztuje ~11Eur brutto/mc więc nie całe 50zł/mc. to taki straszny wydatek za coś co jest bardzo dobrym produktem?
Go to the top of the page
+Quote Post
czychacz
post 25.05.2017, 07:44:01
Post #1228





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 189
Pomógł: 13
Dołączył: 20.09.2008
Skąd: Lublin

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(Pyton_000 @ 25.05.2017, 08:38:37 ) *
PHPStorm w wersji Personal kosztuje ~11Eur brutto/mc więc nie całe 50zł/mc. to taki straszny wydatek za coś co jest bardzo dobrym produktem?

Podaj linka, bo ja na stronie PHPStorma widzę cenę 19.90 EUR.
//edit: sorry, zła zakładka - faktycznie jakieś 11 EUR :E

Ten post edytował czychacz 25.05.2017, 07:46:08
Go to the top of the page
+Quote Post
Brick
post 21.11.2017, 22:56:21
Post #1229





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 107
Pomógł: 9
Dołączył: 16.02.2004
Skąd: Kraków

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Czy ktoś wie jak włączyć w NetBeans inne kolory dla własnych funkcji a inne dla natywnych?
Chodzi o to że "myFunction()" jest wyświetlana tym samym kolorem jak np "file_get_contents()".

Próbowałem różnych ustawień i nawet załadowałem schemat Darcula ale dalej to samo. Może jest jakiś plugin który pozwala tym sterować? Nie udało mi się znaleźć niestety.


--------------------
Wszystko należy robić najprościej jak się da, ale nie prościej
Albert Einstein
Go to the top of the page
+Quote Post
Pyton_000
post 22.11.2017, 08:54:12
Post #1230





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 8 045
Pomógł: 1410
Dołączył: 26.10.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


A na co ci ta bieda smile.gif W phpStorm był taki feature ale go wywalili bo to jest za śliski temat i dość mocno wpływał na performance.
Go to the top of the page
+Quote Post
Brick
post 22.11.2017, 11:05:10
Post #1231





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 107
Pomógł: 9
Dołączył: 16.02.2004
Skąd: Kraków

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Dość pomocne takie kolorowanie. Używam m.in. GVIM i tam mam ustawione inne kolorowanie tych funkcji, inne kolorowanie niektórych słów kluczowych jak "if, else, use" a inne "self, parent,...". Przydatne, od razu widać co się dzieje w kodzie.
W ogóle VIM pozwala na budowanie własnych zasad działania i kolorowania. No ale VIM to nie IDE.
W PHP Storm tego nie ma? Wszystkie słowa kluczowe mają ten sam kolor? Używasz PHP Storm? Z tego co ludzie piszą wynika, że jest najlepszy.


--------------------
Wszystko należy robić najprościej jak się da, ale nie prościej
Albert Einstein
Go to the top of the page
+Quote Post
sabat24
post 22.11.2017, 11:46:00
Post #1232





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 175
Pomógł: 26
Dołączył: 13.09.2007
Skąd: Gdańsk

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Trochę zaprzeszłe, ale
Cytat
Znacie jakieś tanie lub nawet darmowe edytory?


w phpStormie można lecieć na EAPach i mieć go za darmo praktycznie cały rok.
Go to the top of the page
+Quote Post
Pyton_000
post 22.11.2017, 11:47:20
Post #1233





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 8 045
Pomógł: 1410
Dołączył: 26.10.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Tak, używam Storma i potwierdzam. Ze wszystkiego co używałem jest najlepszy, a używawłem wielu (no może poza VIM biggrin.gif )
W stormie można zdefiniować kolorowanie praktycznie dla każdego elementu kodu, ale nie ma tego co chcesz smile.gif

Ale jest np fajna opcja Semantic Ustawiasz 5 kolorów i tworząc zmienną wybiera kolejny kolor. https://ibb.co/jS2vHm
Go to the top of the page
+Quote Post
Mega_88
post 24.11.2017, 11:40:42
Post #1234





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 359
Pomógł: 34
Dołączył: 20.08.2011

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cześć, może ktoś z bardziej doświadczonych użytkowników powiedzieć mi czy jest możliwe osiągnięcie czegoś takiego przez jakiś edytor ewentualnie pluginy do niego.

Loguję się na FTP przez WinSCP i obecnie otwieram sobie style.css edytuję/zapisuję WinSCP jest połączony z Notepad++ i zmieniony plik automatycznie ląduje na FTP. Jednak Notepad++ "nie działa" z less/sass, a to co chciałbym osiągnąć to:

1. Otwieram plik np: style.less wprowadzam w nim zmiany/zapisuję
2. Plik style.less ląduje na FTP
3. Plik style.less konwertuje się na style.css i ląduje na FTP

Wchodzi w grę zmiana edytora + ewentualnie może być płatny edytor. Udało mi się uzyskać prawie to czego potrzebuję przy pomocy edytora Atom jednak bez tego, że przekonwertowany plik style.css ładuje się na FTP automatycznie.
Go to the top of the page
+Quote Post
Pyton_000
post 24.11.2017, 11:49:30
Post #1235





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 8 045
Pomógł: 1410
Dołączył: 26.10.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


PHPStorm i towrzysz projekt z serwera. On pobiera pliki na dysk, a po edycji robi synchronizację z serwerem.

masz 30 dni trial
Go to the top of the page
+Quote Post
Mega_88
post 24.11.2017, 12:42:27
Post #1236





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 359
Pomógł: 34
Dołączył: 20.08.2011

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(Pyton_000 @ 24.11.2017, 11:49:30 ) *
PHPStorm i towrzysz projekt z serwera. On pobiera pliki na dysk, a po edycji robi synchronizację z serwerem.

masz 30 dni trial


I normalnie less/sass mi przekonwertuje czy jeszcze potrzebuję do tego kompilatorów itd ? Nie to żebym marudził bo dziękuje za podpowiedź, dzisiaj sobie spróbuję ogarnąć. Jednak czy PHPStorm to nie jest "kobyła" na małe projekty w dużych ilościach ? Dajmy na to na serwerze mam coś na zasadzie:

URL_DEV/firma1/pliki_strony
URL_DEV/firma2/pliki_strony
URL_DEV/firma3/pliki_strony

Teraz jak wspomniałem WinSCP + Notepad++, to nie wiem czy dobrze rozumiem, ale PHPStorm pobierze mi wszystko z adresu: URL_DEV i będą sobie wtedy pracował tylko na PHPStorm bez już WinSCP ?
Go to the top of the page
+Quote Post
Pyton_000
post 24.11.2017, 12:56:34
Post #1237





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 8 045
Pomógł: 1410
Dołączył: 26.10.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Ad kompilatorów to tak. potrzebujesz kompilatorów. Tutaj chyba żaden program nie wspiera tego natywnie.

Co do projektów. Kwestia sprzętu, pamięci itp itp. Ja używam do każdego projektu. Jak musze odpalać jakieś pojedyncze pliki albo coś na szybko to Sublime lub vim.

I tak. WinSCP Ci odpala. Chociaż nie wiem dokładnie jak to wygląda pod Windowsem bo być może będziesz musiał mieć np. putty dodatkowo. Musisz potestować.
Go to the top of the page
+Quote Post
Mega_88
post 24.11.2017, 13:14:22
Post #1238





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 359
Pomógł: 34
Dołączył: 20.08.2011

Ostrzeżenie: (0%)
-----


No właśnie zastanawiam się jak to najlepiej ogarnąć i z czym bo już się bardzo mocno zasiedziałem z Notepad++ i WinSCP, co prawda wygodnie mi gdyby właśnie nie ten sass/less i konwertowanie tego, a chciałbym to jakoś zautomatyzować, przyśpieszyć. Bo w przypadku kiedy pracuje się nad dużym projektem i ma się do ogarnięcia jeden/dwa w miesiącu to ok, ale jak mam 40 stron, nad którymi aktualnie pracuję + jeszcze 70 innych mniej aktywnych i w każdej z nich dajmy na to kilka małych poprawek w pojedynczych plikach gdzie głównie to CSS i PHP, a zmiany to 20-30 minut. Z drugiej strony czy jest sens zawracać sobie dup.. drobnymi poprawkami w css przez less/sass czy nie od razu otwierać css i w nim robić już drobne poprawki, ale wtedy pewnie stracę spójność między bazowym less/sass a edytowanym .css

Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 24.11.2017, 13:25:35
Post #1239





Grupa: Moderatorzy
Postów: 35 735
Pomógł: 6057
Dołączył: 27.12.2004




Ja tak przepraszam, ze sie wtracam, ale jak widze fakt, ze chcesz cos lepiej ogarnac a przez ogarniecie rozumiesz by ci program przez ftp cos tam sam robil, i jednoczenie piszesz, ze obrabiasz 40 projektow i kazdy leci przez ftp to kurcze.... moze najpierw przygotuj porzadne srodowisko developerskie? Lokalne? Potem skrypt do deploymentu?


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
Mega_88
post 24.11.2017, 21:07:29
Post #1240





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 359
Pomógł: 34
Dołączył: 20.08.2011

Ostrzeżenie: (0%)
-----


nospor, ale ja pytam tylko o coś co pozwoli mi zautomatyzować less/sass => css już bezpośrednio po stronie serwera.

Stawiać środowisko developerskie dla stron typu "wizytówka" żeby puścić to później online na serwer "testowy" do wglądu dla klienta (w tym X poprawek typu H1 mniejsze o 1px, zmienić zdjęcie) żeby jeszcze później wrzucić to na docelowy hosting klienta (+ po publikacji pewnie zmiany tego samego typu) ? Serio widzisz sens stawiania środowiska lokalnie, dodaj do tego jeszcze pracę na różnych komputerach niekoniecznie "własnym" ?

Nie prościej pracować już na serwerze testowym online ?

Ten post edytował Mega_88 24.11.2017, 21:11:23
Go to the top of the page
+Quote Post

63 Stron V  « < 60 61 62 63 >
Reply to this topicStart new topic
3 Użytkowników czyta ten temat (3 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 25.10.2021 - 09:15