Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> problemy rozne
Jabol
post 14.06.2003, 17:54:14
Post #1





Grupa: Przyjaciele php.pl
Postów: 1 467
Pomógł: 13
Dołączył: 22.02.2003

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Mam pare problemow z pgsql'em, ktorego zainstalowalem po paru kiepskich przezyciach z oraclem (trudnosci odinstalacyjne, haslowosc itp., w sumie to nim pobawie sie potem).

1. Jak mozna w pgsql'u zrobic auto_incremet. Probowalem za pomoca create sequence, ale ta funckja tworzy ogolne sequency, anie tabelowe. W koncu wyszlo mi, ze bez jakiegos wydobycia tej wartosci (nawet po create sequence) sie nie da i on mi sam tej wartosci nie przypisze sad.gif .
2. Jak zastopic mysql'owe show (tables, databases, indexes, itp.). Wlasciwie to prubowalem na wiele sposobow (systables nawet) ale nic nie poskutkowalo i w koncu musze po prosru wszystkie pamietac sad.gif .

Jedyne co mi sie podoba w tej bazie to mozliwosci (hehe, najwazniejsze), i jezeli uda mi sie rozwiazac powyzsze problemy to bede w koncu mial porzadnal baze na linuxa.

Ps. sory za temat ale nie wiedzialem jak to krucej ujac sad.gif .
Go to the top of the page
+Quote Post
DeyV
post 14.06.2003, 22:49:17
Post #2





Grupa: Zarząd
Postów: 2 277
Pomógł: 6
Dołączył: 27.12.2002
Skąd: Wołów/Wrocław




Do autoincrement udało mi się dojść - wystarczy skorzystanie z typu SERIAL - reszta robi sie automatycznie


--------------------
"Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
Go to the top of the page
+Quote Post
Jabol
post 15.06.2003, 17:31:38
Post #3





Grupa: Przyjaciele php.pl
Postów: 1 467
Pomógł: 13
Dołączył: 22.02.2003

Ostrzeżenie: (0%)
-----


juz mam do incrementa. Odpowiedz byla w manualu:
Kod
CREATE SEQUENCE name INCREMENT 1;

CREATE TABLE name (

id NUMERIC(3) DEFAULT nextval('name'));
Co do SHOW to w moim kliencie psql moge zrobic sobie d{t|itp.}. Wiec moze sobie po prostu zajrze do sourca tego klienta i bede wiedzial winksmiley.jpg .
//edit//
juz wiem.
Kod
SELECT * FROM pg_tables WHERE schemaname='public';
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 23.11.2019 - 03:05