Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> [PHP] wartość z sesji w polu wartości formularza
dentopolis
post 10.10.2019, 14:30:21
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 207
Pomógł: 0
Dołączył: 14.08.2016

Ostrzeżenie: (0%)
-----


pola input formularza mają wartości domyślne.chciałbym aby po wpisaniu jednej litery np."x" w polu input wartość została zapisana dla tej osoby odwiedzającej stronę (inna osoba mogła wpisywać inne wartości). próbowałem znaleźć odpowiedź w sieci ale doszedłem do tego momentu:
ten kod działa na tej stronie: przykład
  1. <?php>
  2. <?php>
  3. ?>
  4. <!doctype html>
  5. <html lang="pl-PL">
  6.  
  7.  
  8. </head>
  9.  
  10. <body>
  11.  
  12. <?php
  13. /*
  14. if (isset($_GET['submit'])) {
  15. session_start();
  16. $_SESSION['rightuppereight'] = $_GET['rightuppereight'];
  17. echo $_GET['rightuppereight'];
  18. $_SESSION['rightuppereight'] = $_GET['rightuppereight'];
  19. echo $_GET['rightuppereight'];
  20.  }
  21. */
  22.  
  23. if(isset($_GET["submit"])){
  24. $_SESSION['rightuppereight']=$_GET['rightuppereight'];
  25. $rightuppereight=$_SESSION['rightuppereight'];
  26. echo "Hi " . $_GET["rightuppereight"];
  27. } else {
  28. $rightuppereight='0';
  29. echo "Welcome Guest!";
  30. }
  31.  
  32.  
  33.  
  34. //$_SESSION['rightupperseven']=$_GET['rightupperseven'];
  35. //$rightupperseven=$_SESSION['rightupperseven'];
  36.  
  37.  
  38. ?>
  39.  
  40.  
  41.  
  42. <?php
  43. ###################################################################
  44. ###################### POCZĄTEK DIAGRAMU ############################
  45. ###################################################################
  46. echo "<form action='' method='get'>";
  47. echo "<table border='0' width='100%' class='table-bordered' align='center' cellspacing='0'>";
  48.  
  49. echo "<tr align='center'>";
  50.  
  51. echo "<td><input type='text' style='text-align:center;' name='rightuppereight' value='$rightuppereight' size='1'></td>";
  52. echo "<td><input type='text' style='text-align:center;' name='rightupperseven' size='1' value='$rightupperseven'></td>";
  53. echo "<td><input type='text' style='text-align:center;' name='16' size='1' value='$rightuppersix'></td>";
  54. echo "<td><input type='text' style='text-align:center;' name='15' size='1' value='$rightupperfive'></td>";
  55. echo "<td><input type='text' style='text-align:center;' name='14' size='1' value='$rightupperfour'></td>";
  56. echo "<td><input type='text' style='text-align:center;' name='13' size='1' value='$rightupperthree'></td>";
  57. echo "<td><input type='text' style='text-align:center;' name='12' size='1' value='$rightuppertwo'></td>";
  58. echo "<td><input type='text' style='text-align:center;' name='11' size='1' value='$rightupperone'></td>";
  59.  
  60. echo "<td style='background:navy;'> </td>";
  61.  
  62. echo "<td><input type='text' style='text-align:center;' name='21' size='1' value='$leftupperone'></td>";
  63. echo "<td><input type='text' style='text-align:center;' name='22' size='1' value='$leftuppertwo'></td>";
  64. echo "<td><input type='text' style='text-align:center;' name='23' size='1' value='$leftupperthree'></td>";
  65. echo "<td><input type='text' style='text-align:center;' name='24' size='1' value='$leftupperfour'></td>";
  66. echo "<td><input type='text' style='text-align:center;' name='25' size='1' value='$leftupperfive'></td>";
  67. echo "<td><input type='text' style='text-align:center;' name='26' size='1' value='$leftuppersix'></td>";
  68. echo "<td><input type='text' style='text-align:center;' name='27' size='1' value='$leftupperseven'></td>";
  69. echo "<td><input type='text' style='text-align:center;' name='28' size='1' value='$leftuppereight'></td>";
  70. echo "</tr>";
  71.  
  72.  
  73.  
  74. #start obrazki górny łuk
  75. echo "<tr align='center'>";
  76. echo "<td>";
  77.  
  78. if ($rightuppereight == 'x') {
  79. echo "<img src='gfx/x.png' style='width:50px;'>";
  80. }
  81. elseif ($rightuppereight == 'w') {
  82. echo "<img src='gfx/w.png' style='width:50px;'>";
  83. }
  84. elseif ($rightuppereight == 'c') {
  85. echo "<img src='gfx/c.png' style='width:50px;'>";
  86. }
  87. elseif ($rightuppereight == 'o') {
  88. echo "<img src='gfx/o.png' style='width:50px;'>";
  89. }
  90. elseif ($rightuppereight == 'e') {
  91. echo "<img src='gfx/e.png' style='width:50px;'>";
  92. }
  93. elseif ($rightuppereight == 'i') {
  94. echo "<img src='gfx/i.png' style='width:50px;'>";
  95. }
  96. elseif ($rightuppereight == 'v') {
  97. echo "<img src='gfx/v.png' style='width:50px;'>";
  98. }
  99. elseif ($rightuppereight == '-') {
  100. echo "";
  101. }
  102. elseif ($rightuppereight == '') {
  103. echo "<img src='gfx/tooth.jpg' width='50px'>";
  104. }
  105.  
  106. else {
  107. echo "<img src='gfx/tooth.jpg' width='50px'>";
  108. }
  109. echo "</td>";
  110. echo "</tr>";
  111.  
  112. echo "</table>";
  113.  
  114.  
  115.  
  116.  
  117.  
  118.  
  119.  
  120.  
  121.  
  122.  
  123. echo " <input type='submit' value='submit'>";
  124. echo "</form>";
  125.  
  126.  
  127.  


Ten post edytował dentopolis 10.10.2019, 19:15:45
Go to the top of the page
+Quote Post
dublinka
post 11.10.2019, 09:11:50
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 291
Pomógł: 36
Dołączył: 22.02.2008

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Pole submit nie ma nazwy.


Go to the top of the page
+Quote Post
dentopolis
post 11.10.2019, 12:40:33
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 207
Pomógł: 0
Dołączył: 14.08.2016

Ostrzeżenie: (0%)
-----


  1. <input type='submit' name='submit' value='submit'>";


dane wpisane w polu na stronie http://dentopolis.org/test/ są odczytywane na stronie http://dentopolis.org/test/dokumentacja.php
ale chciałbym aby te wartości wypełniały też pola input


czyli użytkownik wchodząc na stronę powinien pewne pola mieć domyślnie wypełnione jakimiś wartościami, a potem je móc modyfikować. Jeśli rozumiem to pole input powinno mieć value (wartość ) z sesji
  1. echo "<td><input type='text' style='text-align:center;' name='rightuppereight' value='$rightuppereight' size='1'></td>";


Ten post edytował dentopolis 11.10.2019, 12:47:26
Go to the top of the page
+Quote Post
dublinka
post 11.10.2019, 13:04:05
Post #4





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 291
Pomógł: 36
Dołączył: 22.02.2008

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(dentopolis @ 11.10.2019, 12:40:33 ) *
  1. <input type='submit' name='submit' value='submit'>";


dane wpisane w polu na stronie http://dentopolis.org/test/ są odczytywane na stronie http://dentopolis.org/test/dokumentacja.php
ale chciałbym aby te wartości wypełniały też pola input


No i ?....

Skoro wiesz jaką sesje rejestrujesz to chyba wiesz jak ja odczytac. Sesja jest jedna w tym momencie.


Cytat( @ 11.10.2019, 12:40:33 ) *
czyli użytkownik wchodząc na stronę powinien pewne pola mieć domyślnie wypełnione jakimiś wartościami,


  1. if(isset($_GET["submit"])){
  2. $_SESSION['rightuppereight']=$_GET['rightuppereight'];
  3. $rightuppereight=$_SESSION['rightuppereight'];
  4. echo "Hi " . $_GET["rightuppereight"];
  5. } else {
  6. $rightuppereight='0';
  7. echo "Welcome Guest!";
  8. }


Wiesz co to wogole robi ?

Jesli nie kumasz to powiedz

Ten post edytował dublinka 11.10.2019, 14:28:56
Go to the top of the page
+Quote Post
dentopolis
post 11.10.2019, 16:22:25
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 207
Pomógł: 0
Dołączył: 14.08.2016

Ostrzeżenie: (0%)
-----


nie wiem do końca co robi ten fragment, to już kolejna wersja w której kombinuje jak to rozwiązać.
chodzi mi o to, że
1- otwierając stronę pewne zmienne powinny być już ustawione np. pole checkbox HIC zaznaczone domyślnie
2-nie wiem jak zmienić mój kod żeby w polu Input pojawiła się zmieniona przez usera wartosc
Go to the top of the page
+Quote Post
dublinka
post 12.10.2019, 09:04:10
Post #6





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 291
Pomógł: 36
Dołączył: 22.02.2008

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(dentopolis @ 11.10.2019, 12:40:33 ) *
  1. <input type='submit' name='submit' value='submit'>";


dane wpisane w polu na stronie http://dentopolis.org/test/ są odczytywane na stronie http://dentopolis.org/test/dokumentacja.php
ale chciałbym aby te wartości wypełniały też pola input


czyli użytkownik wchodząc na stronę powinien pewne pola mieć domyślnie wypełnione jakimiś wartościami, a potem je móc modyfikować. Jeśli rozumiem to pole input powinno mieć value (wartość ) z sesji
  1. echo "<td><input type='text' style='text-align:center;' name='rightuppereight' value='$rightuppereight' size='1'></td>";

Jesli zaczniesz czytac ze zrozumieniem to tak bedzie.
Pole submit nie ma nazwy. Warunek ktory zacytowalem sprawdza najpierw czy te pole ma wartosc ale to sie robi odwolujac do nazwy. Submit bo tak sobie ktos w tym warunku nazwal nie znaczy ze odwolujesz sie do typu pola. Musisz dodac nazwe. W tym momencie jest to 'submit'.

Ten przyklad jest troche bez sensu bo najpierw sprawdzasz (na chlopski rozum) czy wcisneles submit a co za tym idzie formularz zostal wyslany. Tyle ze samo wyslanie formularza nie jest jednoznaczne z tym ze wypelniles pola a w tym momencie warunek brzmi:

"Jesli zostal wyslany form to zarejestrowac sesje" Tyle ze nie ma wartosci z pola wiec co tu rejestrowac.

To powinno ygladac mniej wiecej tak:

  1. if(isset($_POST["submit"])){
  2. $one = $_POST['rightuppereight'];
  3. if(!empty(trim($one)))
  4. {
  5. $rightuppereight = $_SESSION['rightuppereight'] = $_POST['rightuppereight'];
  6. echo "Hi " . $rightuppereight;
  7. }else{
  8. $rightuppereight = null;
  9. echo "Welcome Guest!";
  10. }
  11. } else {
  12. $rightuppereight = null;
  13. echo "Welcome Guest!";
  14. }


Wtedy jesli pole nie jest puste czyli ma wartosc wtedy nastepuje rejestracja konkretnej sesji. Jesli pole nie ozstalo
wypelnione to wysw sie informacja 'Welcome ...'

Nie uzywal metody get lecz post.

Mozna uzyc jednej sesji i zapisac od niej wartosci wszystkich pól bo sesja to tez tablica.


  1.  
  2. <?php
  3.  
  4.  
  5. if(isset($_POST['submit']))
  6. {
  7.  
  8. if(!empty($_POST['pole']))
  9. {
  10.  
  11. $session = $_SESSION['all'] = $_POST['pole'];
  12. $_SESSION['reg'] = 'Witaj costam';
  13. header('location:' . $_SERVER['SCRIPT_NAME']);
  14.  
  15. }else {
  16.  
  17. echo 'Welcome guest!';
  18.  
  19. }
  20.  
  21. }
  22.  
  23.  
  24.  
  25. echo "<form action='' method='post'>";
  26. echo "<table border='0' width='100%' class='table-bordered' align='center' cellspacing='0'>";
  27.  
  28. if(isset($_POST['del']))
  29. {
  30.  
  31. if(!empty($_SESSION['all']))
  32. {
  33.  
  34. unset($_SESSION['all']);
  35. unset($_SESSION['reg']);
  36. $_SESSION = array();
  37. }
  38.  
  39. }
  40.  
  41. if(!empty($_SESSION['all']))
  42. {
  43.  
  44. while(list(,$val) = each($_SESSION['all']))
  45. {
  46.  
  47. echo "<tr><td>pole: <input type='text' name='pole[]' value='$val'></td></tr>";
  48.  
  49. }
  50. echo $_SESSION['reg'];
  51.  
  52. }else {
  53.  
  54. $ile_pol = 7;
  55. for($i=0; $i<$ile_pol; $i++)
  56. {
  57.  
  58. echo "<tr><td>pole: <input type='text' name='pole[]'></td></tr>";
  59.  
  60. }
  61.  
  62. }
  63.  
  64.  
  65.  
  66.  
  67. echo "</table>";
  68.  
  69. echo " <input type='submit' value='submit' name=\"submit\"> <button type='submit' value=1 name='del'>Usuń sesje</button>";
  70. echo "</form>";
  71.  
  72.  
  73.  
  74.  


Ten post edytował dublinka 12.10.2019, 09:48:26
Go to the top of the page
+Quote Post
dentopolis
post 12.10.2019, 10:30:59
Post #7





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 207
Pomógł: 0
Dołączył: 14.08.2016

Ostrzeżenie: (0%)
-----


1)chwilowo zamieniłem post na get żeby widzieć co się dzieje, potem to zmienię na post
2)skrypt działał mi na localhoście i zapisywał dane do mysql, obecne zmiany w oparciu o sesję robię po to aby bez logowania dać użytkownikom możliwość korzystania ze skryptu do diagnostyki. tak to wyglądało i do tego zmierzam:


3)jak prawidłowo wstawić wartość sesji jako value bo mam błąd cudzysłowiów:
  1. echo "<td><input type='text' style='text-align:center;' name='rightuppereight' value='$_SESSION['rightuppereight']' size='1'></td>";

4)czy przed formularzem <form> ma się znajdować przywołanie domyślnych wartości dla zmiennych tzn.gdy będę miał checkbox "brak chorób ogólnych" do powinno ono być domyślnie checked.
Go to the top of the page
+Quote Post
dublinka
post 12.10.2019, 12:28:03
Post #8





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 291
Pomógł: 36
Dołączył: 22.02.2008

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(dentopolis @ 12.10.2019, 10:30:59 ) *
)jak prawidłowo wstawić wartość sesji jako value bo mam błąd cudzysłowiów:
  1. echo "<td><input type='text' style='text-align:center;' name='rightuppereight' value='$_SESSION['rightuppereight']' size='1'></td>";


  1. $costam = $_SESSION['rightuppereight'];
  2. echo "<td><input type='text' style='text-align:center;' name='rightuppereight' value='$costam' size='1'></td>";


Cytat( @ 12.10.2019, 10:30:59 )
4)czy przed formularzem <form> ma się znajdować przywołanie domyślnych wartości dla zmiennych tzn.gdy będę miał checkbox "brak chorób ogólnych" do powinno ono być domyślnie checked.

Niezaleznie jakie to pole, text, hidden itd ... formularz ma pobrac i wyswietlic / wstawić wartosci.

Ten post edytował dublinka 12.10.2019, 12:42:50
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 15.10.2019 - 20:27