Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

4 Stron V  « < 2 3 4  
Reply to this topicStart new topic
> Nie chce mi się już programować
SmokAnalog
post 8.07.2019, 14:41:30
Post #61





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 511
Pomógł: 242
Dołączył: 3.07.2012
Skąd: Poznań

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Moim zdaniem to jest jedna z różnic między CMS-em a frameworkiem. W CMS-ach też nie analizuję każdej funkcjonalności, ale już we frameworku owszem. Lubię wiedzieć jak jest zaimplementowana funkcjonalność, na której buduję swój kod. Analiza Laravela sprawia mi też przyjemność, bo nie muszę się łapać za głowę w rozczarowaniu, że coś brzydko zrobiono (a np. z WordPressem tak się często kończyło dłubanie w core).

Ten post edytował SmokAnalog 8.07.2019, 14:41:48
Go to the top of the page
+Quote Post
athabus
post 8.07.2019, 17:49:38
Post #62





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 889
Pomógł: 44
Dołączył: 2.11.2005
Skąd: Poznań

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Ale Panowie oddzielmy kilka spraw. Po pierwsze nie ma nic złego w ciekawości i zajrzeniu jak coś działa, nawet jeśli działa i nie trzeba nic naprawiać. To całkiem zdrowy objaw. Jeśli natomiast ktoś chce mieć 100% wiedzy na temat jak działa wszystko to już nie jest zdrowe, chyba że to praca hobbystyczna a nie zarobkowa. W oprogramowaniu enterprisowym tak się nie da, bo po prostu kodu jest zbyt wiele. Nad tym kodem pracują tysiące ludzi, zmienia się praktycznie każdego dnia - w normalnej pracy klienckiej nie da się nadążać za tymi zmianami, a co dopiero mieć głębokie zrozumienia jak WSZYSTKO działa. Dla przykładu request w trybie developerskim ładuje około ~3.000 klas, drobna zmiana w konfiguracji kontenera dependencji może wywrócić całą tą logikę do góry nogami. Do tego dochodzą jeszcze typy wirtualne, konfiguracja, auto-generowany kod, różnego rodzaju varnishe, rabbity, zewnętrzne integracje, systemy typu mcom itp itd.

Ogólnie moim zdaniem w oprogramowaniu enterprise trzeba się po prostu pogodzić z tym, że odpowiadamy za małą cząstkę kodu - dlatego ten kod jest właśnie tak napisany jak jest - tj. w oparciu o SOLID. Póki działa to możesz go używać. Jak potrzebujesz rozszerzyć to zgodnie z OCP jest to tak zrobione, że możesz go rozszerzyć bez zmiany core itd. Idzie ogromy overengenering, kupa abstrakcji itp itd, ale jak klient chce gruszki na wierzbie, to się pytasz jakie mają być duże (i czy go stać ;-) ).

BTW co do różnicy framework vs CMS to w dużym oprogramowaniu to się zaciera. Na przykład znowu w Magento, które jest przecież CMS'em, masz też framework, który złożonością przypomina Symfony.

Ten post edytował athabus 8.07.2019, 17:52:13
Go to the top of the page
+Quote Post

4 Stron V  « < 2 3 4
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 21.07.2019 - 03:59