Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> [JavaScript][MySQL][PHP]Koszyk na produkty
stecosik1
post 10.07.2018, 12:33:23
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 56
Pomógł: 0
Dołączył: 11.05.2018

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Obrazek koszyk

Hej hej, oto kolejne moje pytanie biggrin.gif
Chciałbym zrobić takie coś jak to co jest zaznaczone na rysunku kolorem niebieskim, czyli jak ktoś daje + to mu zwiększa ilość produktu a - zmniejsza. czy to jest możliwe do zrobienia w samym php czy trzeba tu javascript?
Go to the top of the page
+Quote Post
olszam
post 10.07.2018, 13:18:10
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 324
Pomógł: 22
Dołączył: 20.01.2011
Skąd: Chełm

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Sam html nawet wystarczy
  1. <input type="number" min="1" max="100" />

jak chcesz już z takim plusem i minusem to musisz javascriptem zrobić.
Go to the top of the page
+Quote Post
stecosik1
post 10.07.2018, 13:22:09
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 56
Pomógł: 0
Dołączył: 11.05.2018

Ostrzeżenie: (0%)
-----


No dobra, a powiedz mi czy java scriptem dosyć to trudne będzie? Dodam że js jestem totalnie zielony, najwyzej zostane przy tym co mam
Go to the top of the page
+Quote Post
olszam
post 10.07.2018, 13:31:52
Post #4





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 324
Pomógł: 22
Dołączył: 20.01.2011
Skąd: Chełm

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Robisz dla przycisku czy diva zdarzenie onclick i do niego funkcje by zwiększało lub zmniejszało aktualną liczbę https://www.w3schools.com/jsref/event_onclick.asp. Najlepiej przerób sobie podstawy js z www.w3schools.com albo jak już chcesz po polsku to http://kursjs.pl .
Go to the top of the page
+Quote Post
stecosik1
post 10.07.2018, 13:53:40
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 56
Pomógł: 0
Dołączył: 11.05.2018

Ostrzeżenie: (0%)
-----


A można tak że wybierając w polu input typu number liczbe np.5 przemnożyć(najlepiej przez rekordy z bazy odpowiadającej każdemu produktowi i dać wynik w następnej kolumnie tabeli?

Obrazek do tego

Ten post edytował stecosik1 10.07.2018, 14:02:22
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 10.07.2018, 13:56:38
Post #6





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 297
Pomógł: 5680
Dołączył: 27.12.2004




O matko moj wzrok.........exclamation.gif!! Co zobaczylem to sie tego nie da odzobaczyc....

stąd
https://sjp.pwn.pl/sjp/stad;2524056.html


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
stecosik1
post 10.07.2018, 14:03:09
Post #7





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 56
Pomógł: 0
Dołączył: 11.05.2018

Ostrzeżenie: (0%)
-----


i jak mozliwe to czy nie?? Czy input number posiada może atrybut value?questionmark.gif Może dzięki niemu?
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 10.07.2018, 15:41:11
Post #8





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 297
Pomógł: 5680
Dołączył: 27.12.2004




Cytat(stecosik1 @ 10.07.2018, 14:03:09 ) *
Czy input number posiada może atrybut value?questionmark.gif


Kurcze, naprawde nie mozesz zajrzec np tu
https://developer.mozilla.org/en-US/docs/We...nt/input/number
i sprawdzic czy posiada to VALUE?


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
stecosik1
post 11.07.2018, 09:17:53
Post #9





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 56
Pomógł: 0
Dołączył: 11.05.2018

Ostrzeżenie: (0%)
-----


obrazek do tego pytania

Czy można zrobić coś takiego: gdy na obrazku powyżej jest w kolumnie sprzedaż wiersz w którym pisze "nie" to kolumna ilość paczek jest zablokowana(tam gdzie są 0) a wiersz z inną wartością jak 0 jest odblokowana??
Go to the top of the page
+Quote Post
leonpro778
post 11.07.2018, 09:36:55
Post #10





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 130
Pomógł: 17
Dołączył: 1.03.2012

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(stecosik1 @ 11.07.2018, 10:17:53 ) *
obrazek do tego pytania

Czy można zrobić coś takiego: gdy na obrazku powyżej jest w kolumnie sprzedaż wiersz w którym pisze "nie" to kolumna ilość paczek jest zablokowana(tam gdzie są 0) a wiersz z inną wartością jak 0 jest odblokowana??


Można tak zrobić. Najprościej:

  1. if ($sprzedaz == TRUE) { echo '<input type="number" min="1" max="100" value="1" />'; }
  2. else { echo '<input type="number" value="0" disabled />'; }
Go to the top of the page
+Quote Post
stecosik1
post 11.07.2018, 10:03:19
Post #11





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 56
Pomógł: 0
Dołączył: 11.05.2018

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Dziękuję działa, a teraz mam taki problem:
Obraz do problemu
baza do tego problemu

Mianowicie potrzebuje aby mi ze wzgledu na nazwe produktu i ilosc pudełek mnożyło je razy ilość kilometrów w jednym pudełku (0.5 - pół kilometra, 2.5 - to 2 i pół kilometra z bazy) i wyświetlało w kolumnie łączna długość.
Czyli upraszczając user wybiera ilość pudełek np.5 i to ma mnożyć x ilość km(z bazy) dla odpowiedniego produktu.

Pomyślałem to tak zrobić i wyskakuje mi gdy mam 1 łączna długość 0.5. Gdy daje 2 pudełka nic to nie zmienia.
  1. $tak = "tak";
  2. $nie = "nie";
  3. foreach ($_SESSION['koszyk'] as $key => $value)
  4. {
  5. $pozycja = $mysqli->query('SELECT * FROM katalogg WHERE pozycja = "'.$value.'"');
  6. $x = $pozycja->num_rows;
  7. if ($x === 0) {
  8. $paczki = 0;
  9. }else{
  10. $paczki = 1;
  11. }
  12.  
  13. $km = $mysqli->query('SELECT * FROM katalogg WHERE norma_pak' );
  14. while($row = mysqli_fetch_array($km)){
  15. $a = $row['norma_pak'];
  16. $b = $paczki * $a;
  17. }
  18.  
  19. if ($x === 1) {
  20. $x = $tak;
  21. }elseif ($x === 0) {
  22. $x = $nie;
  23. }
  24.  
  25. echo '<tr>';
  26. echo '<td><label><input type="checkbox" value="'.$key.'" name="key[]"/>';
  27. echo '"'.$value.'"<br />';
  28. echo '</label></td>';
  29. echo '<td>'.$x.'</td>';
  30. if ($x === $tak) {
  31. echo '<td><input type="number" value="1" min="1" max="100" /></td>';
  32. }elseif ($x == $nie){
  33. echo '<td><input type="number" value="0" disabled/></td>';
  34. }
  35. echo '<td>'.$b.'</td>';
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 11.07.2018, 10:05:37
Post #12





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 297
Pomógł: 5680
Dołączył: 27.12.2004




$km = $mysqli->query('SELECT * FROM katalogg WHERE norma_pak' );

Przeciez tutaj nie ma warunku...


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
stecosik1
post 11.07.2018, 13:25:46
Post #13





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 56
Pomógł: 0
Dołączył: 11.05.2018

Ostrzeżenie: (0%)
-----


no dobra ale jakim cudem można wyciągnąć liczbe którą wybrała osoba z inputu type="number"??

Ten post edytował stecosik1 11.07.2018, 13:32:06
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 11.07.2018, 13:42:06
Post #14





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 297
Pomógł: 5680
Dołączył: 27.12.2004




No to zdaje sie masz w formularzu


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
stecosik1
post 11.07.2018, 13:54:06
Post #15





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 56
Pomógł: 0
Dołączył: 11.05.2018

Ostrzeżenie: (0%)
-----


ale jak w formularzu, nie czaje sad.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 11.07.2018, 13:56:59
Post #16





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 297
Pomógł: 5680
Dołączył: 27.12.2004




tyle czasu pracujesz na z formularzami, tyle tematow zrobilismy gdzie miales formularze a ty dalej nie wiesz co to jest formularz i jak odebrac z niego dane?!
No zarty sobie robisz?

http://www.kurshtml.edu.pl/html/przyklad,formularze.html
http://docs.php.net/manual/pl/tutorial.forms.php
http://php.net/manual/pl/language.variables.external.php


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
stecosik1
post 11.07.2018, 14:21:10
Post #17





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 56
Pomógł: 0
Dołączył: 11.05.2018

Ostrzeżenie: (0%)
-----


ale ja wiem co to jest formularz ale mam zonk bo:

  1. echo '<td>'.$x.'</td>';
  2. if ($x === $tak) {
  3. echo '<td><input type="number" value="1" min="1" max="100" /></td>';
  4. }elseif ($x == $nie){
  5. echo '<td><input type="number" value="0" disabled/></td>';
  6. }


Jak tu z tego przypisać z value do $zmiennej?questionmark.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 11.07.2018, 14:23:06
Post #18





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 297
Pomógł: 5680
Dołączył: 27.12.2004




Po to dalem ci 3 linki bys laskawie do nich zajrzal i zobaczyl jak sie odbiera dane z formularza w php oraz co powinny zawierac pola formularza by poprawnie moc te dane odebrac. No nie bede za kazdym razem tego samego z toba przerabial.


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
stecosik1
post 12.07.2018, 09:29:19
Post #19





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 56
Pomógł: 0
Dołączył: 11.05.2018

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Co mam tutaj żle że dostaje takie komuniakty??
Warning: mysqli_fetch_assoc() expects parameter 1 to be mysqli_result, string given in C:\xamppp\htdocs\test\koszyk.php on line 153

Warning: mysqli_fetch_assoc() expects parameter 1 to be mysqli_result, string given in C:\xamppp\htdocs\test\koszyk.php on line 153


  1. if ($x === $tak) {
  2. $km = $mysqli->query('SELECT norma_pak FROM katalogg ' );
  3. while($row = mysqli_fetch_assoc($km)){
  4. foreach ($row as $km => $v) {
  5. echo '<td>'.$v.'</td>';
  6. }
  7. }
  8. }else{
  9. echo '<td>0</td>';
  10. }


Obraz z błedami

Co prawda nie wiem jak dokońca jezcze rozwiązać sprawe tego iż w tym drygim produkcie co ma łaczną długość też 2,5km ma być inna długość, 0.5 km, tylko mi złą dane z bazy wyświetla...
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 12.07.2018, 09:31:06
Post #20





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 297
Pomógł: 5680
Dołączył: 27.12.2004




Cytat
mysqli_fetch_assoc() expects parameter 1 to be mysqli_result, string given
Jesli nie znasz angielskiego to uzyj chocby google translatora


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 14.12.2018 - 00:32